Schimbare in doi pasi pentru un dulap cu rafturi deschise

Mai stii dulapul meu galben cu rafturi deschise? L-am construit pentru ca am avut nevoie de un spatiu de depozitare cu anume dimensiuni si nu am gasit unul.

Si-a facut treaba o vreme, pana cand culoarea si textura rafturilor au inceput sa ridice probleme. Galbenul nu se mai potriveste in bucataria mea alba, iar rafturile – vopsite cu o vopsea pe baza de apa – s-au deteriorat. Au fost rontatite pe margini de iepurasul nostru, Pufi.

L-am vopsit ca sa arate ca restul mobilei, iar pentru rafturi am gasit o solutie perfecta. Acum sunt usor de curatat si de reparat, daca va mai fi nevoie. Citeste pana la capat acest articol ca sa afli cum!

Cum spuneam, iepurele Pufi si-a facut de lucru cu rafturile de jos, pe care le-a rontait fara nicio jena. Apoi, vopseaua aplicata fiind mata si catifelata, fara sa creeze o pelicula protectoare, rafturile s-au patat de la cateva din borcanele tinute acolo.

Ceea ce trebuie sa tin minte de aici este ca vopselele pe baza de apa de tipul celei in care am vopsit dulapul (Oscar Aqua Matt) nu protejeaza in cazuri din acestea, functionand mai degraba ca o lazura care nu creeaza stratul impermeabil pe care il lasa vopseaua. Poti afla mai multe despre diferentele intre lazura si vopsea citind articolul de AICI.

Despre materiale

Ca sa schimb aspectul dulapului, am avut nevoie de doua materiale: o cutie de vopsea alba si folie autocolanta lata de 60 de centimetri, exact latimea dulapului meu, pe care o cumparasem cu ceva timp in urma de la Lidl. Folia gri cu stele albe se potriveste foarte bine cu noua paleta de culori din bucatarie. Mi-au mai fost necesare o pensula mica si un trafalet pentru vopsit, iar pentru colantat o foarfeca si un cutter. Aditional, ai putea avea nevoie de o carpa moale pentru a intinde bine folia pe raft.

Despre vopsea, mai am ceva de spus. Galbenul este o culoare dificil de acoperit din cauza pigmentului persistent pe care il contine, iar acest lucru este valabil indiferent de suprafata de vopsit. Mi-am reamintit acest lucru cand am inceput sa vopsesc, pentru ca prima alegere – Savana email cu teflon – nu a acoperit mai deloc galbenul aplicat initial. Nu am stat sa caut explicatii, ci am schimbat vopseaua. Aveam deja mai multe tipuri de alb pe baza de apa si m-am orientat spre SPOR Aqua de la Policolor. Vedeti singuri, in imaginile de mai jos, diferenta dintre cele doua din punct de vedere al gradului de acoperire.

Ponturi despre vopsit si colantat

Cand vrei sa vopsesti un dulap cu rafturi, cauta sa o faci intr-un mod simplu pentru tine. Daca poti scoate rafturile ca sa la vopsesti unul cate unul poti sa o faci, dar sa te astepti sa apara mici zgarieturi cand le montezi la loc inauntru. Daca lasi rafturile pe pozitie, foloseste o pensula ca sa vopsesti intai la imbinari, apoi acoperi cu vopsea restul, folosind un trafalet. Aplica vopseaua in doua straturi, ca sa aiba un aspect uniform si sa acopere bine culoarea anterioara. Daca ai o culoare aprinsa de acoperit, aplica trei straturi sau incepe cu un strat alb si apoi cu acea culoare pe care vrei sa o obtii.

Lasi sa se usuce bine vopseaua inainte de a merge mai departe cu aplicarea colantului. Masoara suprafata pe care vrei sa o acoperi si taie folia pentru acoperit, lasand de jur imprejur o rezerva de un centimetru. In fata, adica la marginea din exterior a raftului, am lasat o rezerva mai mare, de 4-5 centeimtri, pe care am indoit-o pe dedesubt.

Ca sa montezi colantul, asezi folia pe suprafata asa cum urmeaza sa fie aplicata, tragi pe dedesubt putin din foaia de protectie si fixezi un colt pe pozitie si il lipesti ca sa nu fuga, urmarind ca folia sa fie aplicata corect si drept.

Dupa ce ai lipit bine coltul si te-ai asigurat ca folia se suprapune cum trebuie, tragi usor cu o mana foaia de protectie de pe spate si intinzi folia pe fata, cu cealalta mana. Intinzi foaia cu mana dinspre coltul lipit spre centru si margini, urmarind sa nu ramana bule de aer. Poti face asta cu mana goala ori cu un prosop, pana cand foaia s-a asezat pe toata suprafata si s-a intins bine pana la margini. Acum poti apasa pe toata suprafata ei, ca sa te asiguri ca s-a lipit bine, fara cute si fara bule de aer. La margini, vei folosi cutterul ca sa tai surplusul de material, asa cum vezi in imaginile de mai jos.

Daca lucrezi pe suprafete relativ mici (cu latimea de jumatate de metru patrat, de exemplu), operatiunea poate fi facuta usor de un singur om. Se poate folosi aceeasi tehnica si pe suprafete mai mari, dar mai bine o testezi intai pe zone mai mici, pentru a capata exercitiu.

Folii autocolante gasesti usor in magazinele de bricolaj si au latimi diferite (45, 60 sau 90 de centimetri), ca sa poti folosi cat iti trebuie, fara sa faci risipa.

Folia este o alegere foarte buna pentru rafturi, mai ales daca alegi din cea cu suprafata lucioasa, plastifiata. Pentru bucatarie mai ales, este o solutie atunci cand vrei sa ai dulapuri mai vesele, fara o investitie majora si fara sa recurgi la vopsea. Infrumusetezi astfel un spatiu de depozitare mai ales cand ai rafturi deschise, deci aflate la vedere. Asa cum ai vazut si mai sus, lemnul poate fi greu de intretinut si se poata pata din cauza lichidelor, chiar daca este vopsit. Nu se intampla acest lucru cu folia.

Daca ti-a placut acest articol si il consideri folositor, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top