Sezon de reduceri: cum cumperi fara cheltuiesti enorm

“Ah, uita-te ghetele asta superbe! Si sunt la reducere!” Sau „Uite si vaza aceea! Si patura! Iar covorul este exact ce imi doream! Le iau! ” Suna cunoscut probabil. Si ce daca ai deja alte patru perechi de ghete, o armata de pantofi si paturi cat sa invelesti un batalion.

Pana si copilul meu a ajuns sa isi dea seama, pe la 4-5 ani, ca “tot cu cele noi te simti mereu mai bine”, fie ca sunt fuste, jucarii ori abtibilduri pe o coperta de caiet. De ce ar fi lucrurile diferite cand esti adult? Mecanismul este acelasi, doar costa mai mult odata cu varsta.Cum sa-i rezisti? Ce-i de facut?

Acest stil de a cumpara este total nesanatos, pentru stilul tau de viata, pentru sifonierul in care vrei sa incapa o basculanta de haine si pentru bugetul tau. Habar n-ai ce scurt este drumul de aici si pana la “nu mai am in loc in sifonier”, care merge mana in mana cu si mai cunoscutul “iar nu am cu ce sa ma imbrac!”. Ne lipsesc ideile, nu hainele din sifonier. Ca sa nu mai spun ca si casele noastre devin neincapatoare, dupa atatea escapade la mall, in perioada reducerilor. Sau atunci cand dai o raita la Yard Sale ori prin targ, la Valea Cascadelor.

Sa vorbim putin despre preventie, despre ce faci sa nu mai inchizi usa sifonierului sau a debaralei doar daca iti proptesti in ea posteriorul. Pana la urma, nu vrei sa iti justifici cresterea lui (a posteriorului) prin nevoia unei forte crescute pentru blocarea pe dinauntru a obiectelor care se imbulzesc sa fuga din locul in care vrei sa le ascunzi.

Ce facem? De data asta nu ne tratam de “compulsive shopping” citind, ci facand cumparaturi intr-un mod mai destept.

5 sfaturi de urmat pentru cumparaturi destepte 

Da, stiu, se pricepe toata lumea la fotbal si la politica, mai putin eu, asa ca vin cu sfaturi despre cum sa fentezi cheltuieile uriase in perioada reducerilor si sper sa iti fie de folos.

1. Evita mall-urile in perioada reducerilor, daca nu ai buget pentru cumparaturi

Faci economie de timp, bani si spatiu. Altfel te poti indragosti la prima vedere de o haina roz din lana de la Promod, pe care, dupa ce o porti de trei ori, nu o mai iubesti, dar ti-e jena sa rupi abrupt relatia.

Daaar, totusi, cand preturile scad cu pana la 70% sau chiar mai mult, ar fi pacat  sa nu profiti de asta. Perioadele de reducere sunt aceleasi in fiecare an, astfel ca poti stii din timp cand scad preturile, asa ca…

2. …sa ai permanent o lista cu ce iti trebuie in garderoba si in casa

Asa poti sa profiti la maximum de reduceri, indiferent cand sunt ele. Rezulta oarecum de la sine lista, dupa o curatenie serioasa in sifonier ori prin casa (Doamne, cate ar fi de spus si despre asta!).

Acum, de exemplu, gasesti reduceri substantiale la haine de vara si la decoratiuni specifice sezonului cald. Nu le vei folosi acum imediat, in cazul in care le cumperi, dar iti vor fi utile sezonul viitor. Hoinaritul prin magazine este mai eficient cand ai in minte macar doua-trei articole care stii ca iti trebuie in garderoba ori in locuinta ta.

3. Pleaca intai la vanatoare, fara bani ori card bancar la tine.

Stii ce iti trebuie, asa ca acelea vor fi primele lucruri la care te uiti si care iti vor ramane in minte. Mergi in mai multe magazine, sa vezi care este oferta si din ce poti alege. Abia dupa ce ai epuizat lista de la punctul 2, vezi ce mai gasesti care sa iti placa. La final, stii daca ai gasit ce vrei si cam ce altceva te tenteaza.

4. Amana cat de mult poti decizia de a cumpara.

Probeaza, masoara, miroase, suceste pe toate partile, evalueaza-ti bugetul, gandeste-te daca nu ai deja ceva asemanator, du-te si bea o cafea si mai gandeste-te. Eventual pana a doua zi, sa mai arunci un ochi de control prin ce ai pe umerase si pe rafturi, acasa.

Daca a doua zi ai toate aceste raspunsuri si tot iti doresti acel lucru, du-te si cumpara-l! Si vezi daca il gasesti in magazinul online, cateodata preturile sunt mai mici decat in magazine (la Mango, de exemplu, dar nu si la H&M). Macar stii ca te-ai gandit de doua ori.

5. Ia o prietena cu tine la cumparaturi.

Nu sotul, nu prietenul, cu alte cuvinte nu un barbat! Chiar crezi ca te ajuta cu ceva sa auzi “da, draga”, “cum zici tu, iubita” ori “vine bine, puiule” si alte chestii safe pentru ei, cand tu vrei sa stii daca semeni cu Olivia Palermo in rochia aia??

Stii tu, iti trebuie cineva care sa te tina de mana ca sa nu faci pasul acela de la sublim la ridicol. Asa cum o am eu pe Irina, my best shopping mate. 🙂

O a doua parere este posibil sa iti strice planurile de a cumpara, dar tocmai asta e ideea. Daca un om apropiat iti spune ca nu iti sta bine, nu te prinde culoarea ori ca arati ca Iris Apfel cand tu ai vrea mai degraba un look stil Lady Gaga in perioada recenta, stii ca ai zbarcit-o rau si ai nevoie ca cineva de incredere sa iti spuna asta.

6. Cumpara obiecte de calitate

Uita-te la croiala hainelor si la cum sunt realizate, lasa-le de unde le-ai luat daca nu sunt croite si cusute impecabil ori daca nu vin pe tine ca turnate.

Verifica eticheta si vezi din ce sunt facute, apoi orienteaza-te intai spre materialele naturale: bumbac, lana, in. Poti alege si viscoza si microfibra, si ele se comporta bine in timp. Compozitia tesaturii este importanta pentru confortul tau si pentru modul in care obiectul se va comporta in timp. Un palton care are cel putin 20% lana va tine mult mai cald decat unul sintetic. O bluza din poliester te va face sa transpiri odios, spre sila celor din jur si a ta personal. O draperie facuta integral din material sintetic va fi greu de calcat si nu se va aranja cum trebuie, iar o husa de pat dintr-un bumbac de proasta calitate se va largi oribil la spalat.

Sigur ca materiale bune sunt mai scumpe, dar revin la ce am spus mai sus. Calitatea costa, iar noi suntem de cele mai multe ori prea saraci sa ne permitem lucruri de proasta calitate.

7. Reduceri sunt tot timpul anului

Evita sa golesti rafturile doar pentru ca ACUM sunt la reducere. Oferte si promotii sunt tot timpul anului, in toate magazinele, doar ca standul cu reduceri nu este la fel de vizibil precum colectiile noi. Mereu sunt obiecte capat de serie de care comerciantii incearca sa scape, lasandu-le  la un pret mai mic decat de obicei. Vezi pe unde sunt plasate in magazin aceste obiecte si mergi intai acolo, atunci cand pleci la cumparaturi.

Ce sa NU cumperi

Da, avem si o lista de genul acesta. Sa o vedem!

Ce este prea scump pentru tine

In primul rand, ce nu iti poti permite fara sa iti faci datorii si sa ramai cu facturile neplatite. Da, stiu, arata supercool, iti place de mori, dar nu cred ca vrei sa stai pe intuneric si sa faci frigul pentru ca ti s-a taiat gazul pe motiv de neplata. In plus, nu cred ca vrei sa incepi anul cu datorii, nu? Ai putea ajunge sa vinzi ce ai cumparat si, crede-ma, nu vei scoate banii cheltuiti.

Ce nu te imbraca perfect

Apoi, nu cumpara ceea ce nu iti vine perfect decat daca stii sigur ca poti modifica usor si de una singura. Faza cu “lasa, ca am motiv sa slabesc” ori “merg la sala o saptamana si ma incape” NU TINE! Singura urmare fireasca va fi o mare frustare pentru tine. Nu ca n-ar fi bine sa slabesti ori nu ar fi sanatos, dar eu nu am cunoscut pe nimeni care sa reuseasca sa slabeasca vizibil doar pentru ca si-a cumparat o rochie de la Zara. Iar daca te gandesti ca duci la croitor sa iti modifice haina, atunci pretul ei final o poate transforma intr-o achizitie nerentabila.

Ce nu se potriveste in garderoba ori in casa ta

Iti place bejul iced coffee ori galbenul custard? Perfect! Iti vin bine? Da, putin… oarecum… cum adica nu prea, ca este prea stearsa pentru tine?? Atunci nu cumpara daca nu-ti sta bine in culoarea aia! Chiar vrei sa te intrebe colegii de birou daca n-ai dormit bine ori sa te trimita la doctor crezand ca ai facut indigestie? Las-o, sunt atatea alte chestii frumoase prin magazine, daca tot vrei sa iti cumperi ceva de reducerile astea.

Lucrurile nu sunt foarte diferite cand cumperi lucruri pentru casa. Un set de perne inflorate nu se integreaza intr-un decor minimalist oricat ai vrea tu sa le expui. Si nici o tava aurie, in filigran, nu va arata bine pe masa din living daca totul in jur este in stil traditional romanesc. Adu-ti aminte despre ce ti-am povestit despre moodboard si despre cum designul unei case trebuie sa graviteze in jurul aceleiasi teme, pentru a avea un aspect unitar.

Ceea ce ai deja acasa

Ai vazut niste blugi skinny frumosi si o bluza in dungi si le vrei pe amandoua. Buuun, stii cate perechi de blugi skinny mai ai acasa si cate bluze in dungi? In plus, nici nu mai sunt in trend blugii astia, de asta si sunt atat de ieftini. Cauta piese diferite de ce ai acasa! Nu-ti trebuie trei tigai de aceeasi marime si nici 3 cuverturi pentru acelasi pat, toate in nuante de rosu. Daca vrei sa pastrezi neaparat modelul, opteaza macar pentru culori diferite.

Ce este extrem de ieftin

Si, mai ales, nu cumpara lucruri doar pentru ca sunt ieftine. Stii vorba aia din batrani cu “cat dai atata face”? O bluza dintr-un material prost se va degrada repede, o draperie din poliester 100% nu se va aranja bine indiferent cat de mult o calci. Pretul nu sta numai in banii pe care ii cheltuiesti cand o cumperi.

Daca insa gasesti la Mini Prix o pereche de pantofi din piele la 40 de lei (da, se poate, crede-ma!), care nu au defecte si iti mai si plac si iti vin bine, poti sa ii iei linistita. Aceea este intr-adevar o afacere!

Ce merita sa cumperi?

Eh, aici sigur se pot face mai multe liste. Primul criteriu este lista ta, apoi ai bugetul. Tu stii ce iti trebuie si cat iti permiti sa dai pe o haina. Pune pe primul loc hainele pe care le porti cel mai des si vezi astfel care sunt prioritatile.

In cazul obiectelor pentru casa, vezi care sunt primele la care te astepti sa cedeze. Daca ai o masina de spalat veche de 11 ani si un televizor de numai 2 ani, profita de oferta si innoieste masina de spalat, chiar daca ai vrea ultimul tip de  televizor.

Cat merita sa platesti pentru un obiect nou? Cat merita sa dai pe o haina? Ei bine, este un calcul destul de simplu: gandeste-te care este durata de folosinta si raporteaza pretul platit la perioada de timp si la eventual la numarul de utilizari.

Poti aproxima astfel un cost pe utilizare, ca unitate de masura pentru diferite obiecte. Poti compara astfel o doua masini de spalat intre ele ori doua televizoare. De exemplu, o masina de spalat cumparata cu 1100 lei acum 10 ani, timp in care ai folosit-o in medie o data la 2 zile, are la activ 3650 zile : 2 = 1825 utilizari, iar fiecare utilizare a costat 1100 : 1825 = 0,6 lei. Ti se pare mult? Cat merita sa dai pe o masina de spalat atunci, cand costul ei se imparte astfel? Dar pe un televizor pe care il tii in dormitor si la care te uiti poate 2-3 ore pe saptamana, pentru ca in restul timpului stai cu familia, in fata celui din living?

Pentru o haina, estimeaza cat de des ai purta-o intr-un sezon si, de aici, vezi de cate ori ai imbraca-o intr-un an. Imparte pretul ei la numarul de purtari dintr-un an si vezi cat costa, de fapt, o purtare. Fa acest calcul estimativ pentru hainele tale de baza si fa apoi o comparatie. Ce zici acum, cat merita fiecare?

Sa luam exemplul unui palton: il porti cam 3 ani, sa spunem. Il imbraci de 3-4 ori pe saptamana, timp de 3 luni, in fiecare din cei 3 ani, sa zicem. Inseamna in jur de o suta de purtari, iar daca il cumperi acum, la reducere, cu 300 de lei sa spunem, te costa 3 lei pe purtare.

Sa il comparam cu o rochie subtire pe care dai 100 de lei si pe care o imbraci de cateva ori intr-o vara, poate in doua veri daca esti topita dupa ea. Ce cost pe purtare are daca o imbraci o data pe saptamana timp de trei luni (sa fim seriosi, asta stim ca nu se intampla)? Iti spun eu: 8,3 lei pe purtare. Te las sa faci singura comparatia…

Unde te duci la cumparaturi?

Nu am pretentia ca am umblat prin toate magazinele, dar am vazut cate ceva. In plus, sunt atatea oferte in jur, incat este greu uneori sa le alegi pe cele mai bune, dar am incropit totusi o lista:

  • La JYSK, toata toamna au fost campanii de reduceri prilejuite de sarbatorirea a 10 ani in Romania ori de lansarea unor noi magazine. Merita sa mergi, gasesti mobilier, textile si decoratiuni la preturi foarte bune!
  • Mi-a placut ca la English Home aveau reduceri de pana 70% la toate produsele, pana la epuizarea stocurilor. Am gasit acolo cuverturi din bumbac la 53 de lei, de dimensiuni mari, de tipul celor pe care mi le-am cumparat cand am fost in vacanta in Turcia, vara aceasta.
  • La H&M in magazin, aveau o gramada de geci de iarna cu preturi pentru toate buzunarele.
  • La Mango Outlet gasesti mereu ceva interesant, daca ai fost in magazine si stii ce masura ti se potriveste.

Multe alte magazine au oferte pe care merita sa le evaluezi macar. Chiar daca nu iti cumperi nimic de reducerile astea, tot iesi in castig daca iti iei la puricat garderoba si iti strangi ideile pentru un “must have list”.

DSCN0545

Ori, daca te plictisesc magazinele noastre si iti permiti o escapada in strainatate, poti pleca la cumparaturi la Londra, Milano, Viena ori Paris. Ori chiar la New York, daca ai drum sprin SUA. Cumparaturile pe 5th Avenue  sunt un vis frumos, daca ti-l poti permite!

DSCN0426

DSCN0445

DSCN0448

Orice ai alege insa, cumpara destept si doar ceea ce merita!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top