Cum decorezi canile de ceai cu markerul

Am gasit acum catva timp, la Praktiker, doua canite simple din ceramica, pe care le-am cumparat fara sa ma gandesc prea mult. Sunt perfecte ca baza pentru desene si cer parca o floare, un model, o dantela pictata.

Pe una am acoperit-o deja cu un desen: un mar facut din puncte, pe care vei vedea ca poti sa il faci si tu foarte usor.

Ce materiale iti trebuie

Exista vopsea speciala pentru ceramica, pe care o poti folosi fara teama ca este toxica pentru farfuria ori vasul pe care il decorezi. Eu am folosit insa marker permanent – Sharpie sunt foarte cunoscute in SUA si se gasesc si la noi. Ca si vopseaua pentru ceramica, si aceste markere cer insa un tratament termic astfel incat sa se fixeze culorile pe vasul de ceramica. Tot prin SUA exista un lac special care poate fi aplicat dupa ce ai desenat si care inlocuieste coacerea in cuptor, dar nu am reusit sa gasesc asa ceva inca.

Ce trebuie sa stii insa este ca vopselele aplicate pot fi toxice daca sunt ingerate, de aceea verifica inainte de a le folosi, mai ales daca vei folosi cana pentru bauturi ori alimente si nu pentru a stoca pixuri ori creioane ori doar pentru decor, asa cum am facut eu.

Obraznicaturi - cana desenata

Prima de care ai nevoie este canita. Poti folosi una simpla ori poti sa o vopsesti intai, cu vopsea spray, asa cum am facut eu AICI cu alte obiecte. O canita vopsita astfel nu e foarte sigura totusi pentru alimente si bauturi, asa cum am spus si mai sus.

Oricum ar fi cana, fii atent la forma pe care o are coada ei: impreuna cu proiectia ei pe corpul canii, aceasta coada va forma o figura, si anume inima, cerc sau mar, adica exact ceea ce vei folosi tu mai tarziu in desen.

Iti mai trebuie markere, un creion, un post-it cel putin la fel de mare cat coada canitei, o foarfeca si putin scoci. Pentru uscare si coacere, va trebui sa pregatesti cuptorul la 220 de grade, insa abia dupa 3 zile, cand canita este complet uscata.

Cum faci

Mai intai, lipeste post-it-ul pe codita asa cum vezi mai jos, apoi deseneaza conturul cozii pe hartie, ca sa poti decupa dupa contur.

Obraznicaturi - cana desenata

Cum spuneam, decupezi forma desenata pe hartie si lipesti desenul pe cana, ca si cum ar fi o oglindire a cozii. Prinde cu scoci hartia, in dreptul cozii, ca sa nu alunece atunci cand vei desena in jurul ei.Obraznicaturi - cana desenata

Ai lipit? Bine, acum incepi sa desenezi si acoperi cu puncte zona din jurul hartiei lipite. Eu am facut puncte rosii, ca sa imaginez un mar. Punctele sunt mai dese in imediata apropiere a hartiei si se raresc pana dispar, la 3-4 centimetri distanta de post-it. Obraznicaturi - cana desenata

Obraznicaturi - cana desenata

Obraznicaturi - cana desenata

Ca sa accentuez marginea marului si sa fac forma lui mai evidenta, am facut si puncte negre, mai ales la marginea hartiei. Am desenat apoi o codita verde, in acelasi stil, in partea de sus a cozii.  La celalalt capat al cozii, tot cu negru, am desenat ce a mai ramas din floarea de mar (stiti cumva cum se numeste aceasta parte a marului?).

Obraznicaturi - cana desenata Obraznicaturi - cana desenata

In final, am imprastiat niste puncte si pe coada, ca sa dau un aspect finisat, dar si ca sa fie mai evident desenul pe care cana si coada il formeaza impreuna.

Toata treaba asta dureaza, daca o faci fara graba, in jur de 15 minute, iar proiectul este atat de simplu incat poate fi facut si de un copil. Daca te grabesti insa si scapi vreun punct sub hartie, poti repara usor desenul, stergand punctul cu un bat pentru urechi imbibat in acetona ori spirt.

Obraznicaturi - cana desenata

Iar daca ai ajuns in acest punct, aproape ai terminat. Obraznicaturi - cana desenata

Dezlipeste hartia si lasa cana sa se usuce trei zile inainte de a o pune la uscat in cuptor. (In fundal, este o ladita galbena care asteapta si ea sa fie pictata, un alt proiect despre care va povestesc in curand.)

Dupa cele trei zile, o pui intr-o tava in cuptorul rece, apoi o lasi acolo o ora, la 220 de grade Celsius. Opresti cuptorul si lasi cana in el pana se raceste complet.

Ce trebuie sa mai stii este ca, la coacere, este posibil sa vezi o modificare a culorilor, in raport de calitatea markerelor ori a vopselelor pe care le-ai folosit. Deasemeni, desi unii producatori sustin ca vopselele rezista la spalarea in masina de spalat vase, eu nu as incerca asta.

Obraznicaturi - cana desenata Obraznicaturi - cana desenata

Am planuri si pentru alte astfel de canite. Desenate in diferite moduri, se pot transforma in cadouri personalizate potrivite pentru prieteni si familie.

Cred ca mergi acum la bucatarie sa vezi ce forma au canile si cozile lor, nu? Povesteste-mi despre ele intr-un comentariu si putem gasi impreuna cel mai potrivit desen pentru ele!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top