Cele mai frumoase flori pe care le-am avut vreodata in casa mea, indiferent unde s-a aflat ea, au fost muscatele. Nu cred ca am gasit planta mai vivace, mai rezistenta si mai capabila sa produca surprize de orice fel decat Pelargonium, cum ii spune muscatei in cartile de botanica.
Crezi ca vorbesc despre o singura planta? Nu, ci despre 200 adunate sub un singur nume si din care am avut pana acum mult cateva soiuri, iar pe altele le-am vazut doar si mi-as dori sa cresc.
Pana atunci, muscatele pe care le-am gasit arata grozav in acelasi ghiveci cu plante aromatice si fire mici de iedera, alaturi de alte aranjamente de gradina. Iata cum le-am pregatit!
O istorie lunga
…au muscatele in casa mea, asa cum ti-am spus de la inceput. Am crescut roz pal si fucsia, violet, rosii, albe, portocalii, cu flori simple ori in mai multe culori, curgatoare ori in tufe compacte, cu flori mici sau mari, batute ori doar in cinci-sase petale…
Nu am crescut muscate din seminte si doar ocazional am „furat” cate un butas. Am pornit mai ales cu flori cumparate (aproape mereu din acelasi loc, din Piata gorjului din Bucuresti), pe care le-am ingrijit in asa fel incat au dat ce aveau mai bun. Spre deosebire de alte flori cumparate, au rezistat transferului in alte ghivece si nu si-au pierdut bobocii.
Nu sunt flori anuale, asa cum ar putea crede unii, ci le poti avea de la an la an in gradina, daca sunt ingrijite cum trebuie. Le trebuie mai ales lumina, altfel nu vor inflori, iar tufele – in loc sa fie dese si carnoase – vor fi o adunatura de vrejuri galben-verzi, subtiri si nesuferite.
Vara, muscatele mele au stat in gradina in plin soare si au fost udate si de doua ori pe zi (dimineata si seara), in perioadele cu temperaturi ridicate si cu umiditate redusa. Tine minte ca o zi de canicula nu inseamna doar 40 de grade Celsius, ci si o umiditate crescuta in aer (depasirea pragului de confort termic se refera tocmai la raportul dintre temperatura si umezeala). O umiditate mare in aer este cea care ne da senzatia de sufocare si face ca pamantul din ghiveci sa nu se poata usca, ceea ce inseamna ca o noua udare nu este necesara foarte curand.
Desi muscatelor le place soarele, au fost zile in care le-am mutat la umbra ori in zone cu lumina filtrata pentru ca arsita batea prea tare si li se paleau frunzele.
Cat despre ingrasamant, le-am pus o data la doua saptamani, din cel special pentru muscate, adica din acesta. Anul acesta insa, am hotarat sa ma orientez spre solutii facute natural, acasa, astfel ca vom vedea cum reactioneaza la coji de ou si de banane sau la cafea. (LATER EDIT: Reactioneaza bine, florile sunt viguroase, deci le place.)
Muscatele raman fara probleme afara pana in noiembrie. Rezista (la mine cel putin, au trecut fara probleme) cateva nopti la putin sub zero grade, acoperite cu plastic ori saci textili. Cel mai adesea, la acel moment sunt inca inflorite, astfel ca atunci cand intra la iernat au inca un rand de boboci de deschis si scuturat.
Pe timpul iernii, le tin intr-o zona relativ intunecoasa, in care temperatura nu coboara sub zece grade, iar udatul se reduce treptat pana la aproape deloc. In ianuarie, reiau udatul (o data pe saptamana), pentru ca la sfarsitul lui februarie – inceputul lui martie sa le curat si sa le tund zdravan, la mai putin de zece centimetri de la sol.
Acesta este momentul in care izbucnesc practic in crestere si se pregatesc deja de noi boboci.
Varianta noua de aranjare in ghiveci
In primavara lui 2016, am facut o schimbare in modul in care le amplasez in ghiveci. Am scos muscatele vechi de la iernat si am asteptat sa faca primele flori, dar am adus si o serie noua. Pe langa muscatele noi, am pus in jardiniere cate o tufa mica de plante aromatice si iedera – cate doua fire din doua soiuri diferite.
Muscatele au volum si culoare, iar aromaticele alunga tantarii si scot in evidenta florile prin verdele diferit de cel al frunzelor de muscata. Iedera va atarna din ghiveci, intr-o dezordine ordonata.
Este important ca, intr-o astfel de combinatie, sa iei in calcul nevoile de apa, lumina si spatiu pe care fiecare planta le are. Muscatele iubesc locurile insorite si caldura si au nevoie de apa ca sa infloreasca in mod constant.
Rozmarinul, de exemplu, cere cam aceleasi lucruri – soare ca sa se dezvolte si apa ca sa aiba suficienta seva in frunze cat sa degaje mirosul care alunga tantarii. Stiu ca prima oara am vazut aceasta combinatie in Italia si m-am indragostit de ea la prima vedere.
Iedera nu este pretentioasa si se multumeste cu spatii mici si umede, iar daca are lumina suficienta se dezvolta foarte frumos.
Pentru doua muscate, o planta aromatica si patru fire de iedera, jardiniera trebuie sa aiba cel putin 40-50 de centimetri lungime. Tine minte ca, daca ai plante mai mari, ele vor cere mai mult spatiu atat pentru coroana, cat si pentru radacini, astfel ca trebuie o jardiniera sau vas mai mare. Cresterea excesiva poate fi tinuta sub control prin taierea frunzelor prea dese (lucru recomandat dealtfel, pentru a lasa plantei mai multe substante pentru inflorire).
Totusi, nici vasele foarte mari nu sunt recomandate: radacinile se extind exagerat daca au prea mult loc, in defavoarea frunzelor si a florilor.
Muscatele mele erau destul de micute (o palma si jumatate inaltime), desi poate nu par asa in fotografii.
Si iata si pe roz, intr-o combinatie putin modificata.
Hai sa iti spun insa cu ce am facut aceste aranjamente si de unde am luat cele necesare.
1 – Muscata zonala „Trend” rosie – 12,99 lei de la Hornbach; 2 – Cimbru – 5,49 lei, de la Lidl; 3 – Iedera Hedera Helix – 9,99 lei de la Hornbach; 4 – Iedera Hedera Helix Mix – 9,67 lei de la Hornbach.
1 – Muscata zonala „Trend” roz – 12,99 lei de la Hornbach; 2 – Menta – 5,49 lei de la Lidl; 3 – Iedera Hedera Helix – 9,99 lei de la Hornbach; 4 – Iedera Hedera Helix Mix – 9,67 lei de la Hornbach.
Sortimentele cumparate de la Hornbach le gasesti in orice magazin al lor, preturile fiind valabile pentru primavara lui 2016. Tot de acolo am luat si pamantul – gras, negru, de gradina, la pretul de 9,58 lei un sac de 40 de litri, poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate / pret gasit pana acum prin magazine. Plantele aromatice sunt disponibile si ele in aproape orice magazin Lidl, in zona cu legume si fructe. Gasesti la acelasi pret rozmarin, cimbru, menta, busuioc si uneori lamaita.
Alege plantele care nu au crengi rupte ori ofilite si care sunt sanatoase de la radacina si pana la varf. Muscatele trebuie sa fie viguroase si cu frunzele carnoase si tari.
La soiul pe care l-am folosit eu, frunzele sunt verde inchis si groase, iar florile au tijele nu foarte lungi si bine legate. Iedera are mai multe fire in ghiveci, astfel ca doua ghivece – cate unul din fiecare soi de iedera – va sunt suficiente pentru trei-patru jardiniere cu aranjamente combinate.
Pe scurt, exceptand jardiniera (unde preturile merg de la 6-7 lei si pana la 100-120 de lei, in functie de material si model), aranjamentul costa in jur de 30 de lei. Mult mai avantajos decat daca l-ai cumpara gata facut, de la florarie, nu?
Spor la gradinarit sa ai si sa gasesti muscate cat mai frumoase!