Softul acesta te ajuta sa alegi culorile, cand renovezi

Stii sentimentul acela pe care il ai dupa mai multi ani de stat in aceeasi casa, cand nu vrei sa mai vezi zilnic aceeasi culoare pe pereti, aceeasi gresie, aceeasi faianta? Sunt sigura ca stii ce spun, toti trecem prin asta, periodic.

Dupa aproape zece ani de cand m-am mutat in casa noua, vreau o schimbare. Alt decor, alte culori, adica ceva mai mult decat alt aranjament al mobilei prin casa. Mai ales ca, dupa atatia ani, se impun mici reparatii pe ici, pe colo. Si uite asa am inceput sa caut iar vopsea.

Iar in timp ce cautam, am descoperit ceva ce ti-ar putea fi de folos – un soft cu ajutorul caruia poti testa combinatii de culori, inainte de a-ti renova casa.

Vreau altfel peretii si usi de interior in alta culoare. Vreau sa vopsesc mobila de bucatarie si mi-a intrat in cap sa fac asta cu vopsea Benjamin Moore, pentru ca sunt singurii care au 20 de nuante de grej. Imi pare rau Kober, imi pare rau Oskar, de data asta merg cu Benjamin Moore

Orice proiect DIY incepe cu o vizita la magazin

In cazul proiectului meu, a fost o vizita in showroom-ul Benjamin Moore de pe Stirbey Voda. Este singurul din Bucuresti, dar stiu ca au magazine si in Constanta si Brasov.

Ca sa alegi culorile potrivite, poti apela la un consultant Benjamin Moore, dar inainte de asta identifica intai culorile pe care le ai deja in casa si pe care le vei pastra – gresia, usile, eventual mobila. Cauta- le cu ajutorul mostrelor pe care le gasesti expuse – nu gresesc daca spun ca sunt cateva mii. Daca vrei o schimbare totala de culori fara sa inlocuiesti totul, poti vopsi si usile (chiar daca nu sunt din lemn) si faianta, pentru ca exista solutii pentru asa ceva, inclusiv la Benjamin Moore.

Am dat probabil peste un consultant mai fara experienta, care m-a surprins spunandu-mi ca pot lua doar 5 mostre. Ciudata situatie, cata vreme standurile gemeau de mostre si nu exista vreun pericol sa sa epuizeze prea curand – in magazin eram doar eu si inca doua persoane. Si chiar daca ar fi fost mai multi, mi-e greu sa cred ca ar avea de pierdut Benjamin Moore lasand clientii si potentialii client sa aleaga atatea mostre de cate au nevoie.

Pana la urma, am plecat cu mostrele dorite, dar stiu ca discutia aceea nu ar fi avut loc daca as fi fost client intr-un magazin din Statele Unite al acestui brand.

Dincolo de aceasta surpriza neplacuta insa, am primit toate raspunsurile de care am avut nevoie. Am aflat ca, in principiu, un litru de vopsea acopera 10 metri de suprafata si ca pretul este de circa 150 de lei pe litru. Suprafata trebuie tratata cu o amorsa pe care ti-o dau tot ei si care este in aceeasi culoare precum vopseaua, iar ca, pentru o culoare uniforma, trebuie aplicate doua straturi de vopsea.

Ce nu mi-au spus si am aflat singura

Am ajuns acasa cu un teanc de mostre, pe care le-am imprastiat peste tot, cautand sa descopar ce am deja, ca sa construiesc pe baza lor combinatiile potrivite. Pastrez culoarea de pe pereti si vreau sa o schimb pe cea a usilor si sa vopsesc mobila de bucatarie.

Am ales cu greu cateva, de care aveam nevoie sa ii pot construi un moodboard, de la care sa pot merge apoi mai departe in renovare / redecorare / reamenajare.

Le-am cautat apoi pe baza codului direct pe pagina producatorului, unde am gasit ceva de mare ajutor: la fiecare culoare, iti sunt recomandate doua combinatii, astfel incat sa alegi mai usor nuantele potrivite dintre miile de exemple pe care le gasesti in showroom. Cauti mai usor asa, avand la dispozitie inclusiv codurile fiecarei culori.

Cautand mai departe, am descoperit tot pe pagina Benjamin Moore din Statele Unite un tool pe care nu l-am vazut pana acum pe la noi si cu ajutorul caruia poti vedea cum arata impreuna diferite culori de vopsea intr-o camera – pe tavan, pereti, eventual si pe anumite piese de mobilier.

Culorile pe care le poti folosi sunt, evident, doar de la Benjamin Moore, insa ai la dispozitie nuante diferite si o gama recomandata, astfel ca e mai usor sa gasesti culori compatibile si care arata bine impreuna. Am crezut ca asta este tot, dar am gasit si mai mult, mergand mai departe cu scotocitul si am gasit inca un tool care te ajuta sa iti combini culorile. Personal Color Viewer are o galerie de imagini pe baza careia poti compune diferite combinatii de culoare, dar poti incarca si propriile imagini, daca ai cont creat pe pagina producatorului. Nu mi-e clar in ce masura functioneaza aceasta optiune totusi, pentru ca niciuna din variantele de logare nu a functionat in cazul meu.

Gasesti multe sugestii de decor si pe pagina din Romania a Benjamin Moore. Ii urmaresc de ceva vreme si ma bucur sa vad ca au din ce in ce mai mult continut de calitate pe site – de la galerie de imagini si pana la sfaturi despre aplicarea vopselei.

Am terminat – zic eu – etapa selectiei de culoare. Urmeaza achizitia si apoi partea mea preferata, adica proiectul in sine. Stai pe-aproape, voi reveni cu un nou articol pe tema asta.

Intre timp, spune si altora despre acest tool grozav! Distribuie articolul in social media ori trimite-l unui prieten!

7 thoughts on “Softul acesta te ajuta sa alegi culorile, cand renovezi”

  1. Vai, scuze, nu stiu ce s-a postat așa, făcusem corectura!
    Reiau ideea:
    Există vreun grund pt lemn mai ecologic decât cel extrem de inflamabil(de la Oskar am cumpărat eu)?
    Mi se pare o contradicție să folosești vopsea ecologica-Aquq Matt- pe un grund destul de toxic…

  2. Există vreun grund pt lemn mai ecologic decât cel extrem de inflamabil (de la Oskar am cumpărat eu)?
    Mi se pare o contradicție să folosești vopsea ecologica – Aqua Matt – pe un grund destul de toxic…

    1. Personal, urasc sa lucrez cu grund, de aceea, am preferat sa merg pe alte variante. Am folosit chit pentru lemn atunci cand am facut reparatii, dar de grund am fugit mereu. Trebuie neaparat sa folosesti grund? Ce fel de obiect trebuie sa vopsesti?

  3. Buna Gabi,

    nici ca puteai nimeri mai bine cu acest post, tocmai sunt in plin proces de mutare si reamenajare.
    Am de gand sa vopsesc in alb niste mobila clasica , insa eu ma gandisem initial la vopseaua Oskar Aqua Matt. Am vazut ca ai mentionat in articol vopsele Oskar si ma intrebam daca ai folosit pentru mobila si ce parere ai despre ea cat este de eficienta.

    1. Bine ai venit, Mihaela!
      Am folosit Oskar Aqua Matt galben, fix cel pe care il vezi AICI, pe lemn crud. Arata ok pe lemn crud, in sensul ca este absorbita uniform si nu raman urme. Si au niste culori grozave, pe care nu le-am vazut in alte game de vopsea.
      Oskar Aqua Matt este o vopsea pe baza de apa (de tip chalk paint), care nu cred ca se intinde la fel de bine pe suprafete care au fost deja vopsite si nu au fost slefuite, ca sa le pregatesti pentru noua vopsire. Eu am incercat pe un scaun, tocmai in ideea de a testa vopseaua pentru mobila de bucatarie, iar rezultatul nu m-a multumit.
      Voi avea in curand un articol pe tema asta, tocmai pentru ca sunt multe intrebari la care trebuie raspuns, cand vrei sa schimbi culoarea mobilei. Vreau si eu sa imi vopsesc mobila de bucatarie si am aceleasi dileme.

      1. iiti multumesc frumos pentru lamuriri…am sa incerc si eu inainte pe o portiune sa vad ce iese, oricum vroiam sa obtin ceva de genul shabby, deci nu tin foarte tare sa aiba o acoperire perfecta.
        Spor la vopsit 🙂
        cu drag

      2. Chiar si pentru un look shabby tot trebuie sa dai in doua straturi si iti recomand sa folosesti un trafalet mic, pentru vopsea, nu o pensula, pentru ca nu cred ca o sa iti placa ce urme lasa.
        Astept sa vii sa imi spui cum a iesit! Spor si tie! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top