Renovezi? 7 greseli de evitat, ca sa tii bugetul sub control (P)

O casa devine acasa cand asigura confort si reflecta personalitatea celor care o locuiesc. Asta simt probabil cam trei sferturi dintre romani, care spun ca sunt multumiti de locuinta lor, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania.

Desi casa in care stau este in stare buna sau destul de buna si sunt multumiti de ea, patru din cinci romani isi doresc sa faca imbunatatiri. Daca ar dispune de 15.000 de lei, principala lucrare pe care isi doresc sa o faca este sa zugraveasca.

Bugetul este principala provocare cand renovam si trebuie planificat din timp. Ia in calcul mai intai economiile pe care le poti face, coreleaza-le cu ce cheltuieli ai de facut si apoi gandeste-te daca ai putea sa sustii si un credit sau daca aceasta varianta ar fi buna pentru tine. In lunile de vara poti sa faci mai multe economii, deoarece ai costuri mai mici pentru intretinerea casei, de exemplu. Daca planurile iti depasesc bugetul, analizeaza cu responsabilitate varianta unui imprumut, cu avantaje si dezavantaje si raportat la posibilitatile tale de rambursare. Vezi ce variante sunt pe piata, compara conditiile de creditare si termenele de plata, intreaba tot ce se poate intreba si apoi alege optiunea care ti se potriveste cel mai bine.

Printre solutiile avantajoase disponibile acum in piata este si cea oferita de Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din Romania, care a lansat recent creditul ProviSenior, prin care persoanele eligibile beneficiaza de o dobanda preferentiala, cu 10 puncte procentuale sub cea standard, dar si de o asigurare gratuita de viata si in caz de accident, pe toata durata creditului. Desi Provident nu este cea mai ieftina varianta existenta pe piata, poate fi cea potrivita situatiei tale. Cantareste bine oferta si analizeaza toate aspectele contractuale, ca sa stii ce se intampla cand vrei sa rambursezi anticipat creditul sau daca, din cauza unei situatii neprevazute, nu poti plati ratele la timp. Stabileste ce vrei sa faci, calculeaza-ti bine bugetul si, daca ai intr-adevar nevoie, fa un imprumut, dar numai pentru suma necesara, indiferent cat ti se poate imprumuta.

Acesti pasi te ajuta sa evaluezi corect si sa alegi solutia potrivita pentru proiectul de renovare. Fii atent si in continuare, pentru ca scapari pot sa apara si sa majoreze cheltuielile cu renovarea.

Iata la ce sa te astepti si cum sa eviti deciziile gresite care iti dau bugetul peste cap.

1. Nu incepe amenajarea cu alegerea culorilor

Reamenajarea implica folosirea obiectelor existente, care trebuie integrate intr-un decor nou, fie transformate in lucruri aproape noi, fie in forma actuala. Acest pas este esential pentru ca te ajuta sa reduci costurile, refolosind ceea ce ai. Forma, stilul si culorile obiectelor pastrate, precum elementele fixe din casa (tamplarie, usi, calorifere), iti limiteaza alegerile,  influentand aspectul final prin contrast cu peretii si pardoseala.

2. Alege culorile pentru tine, nu pentru altii

Lumina naturala si destinatia camerelor sunt primele care influenteaza alegerea culorilor. In dormitoare,  sunt de preferat culorile reci, relaxante, iar pentru camerele de zi, bucatarie sau zonele pentru invatat se preteaza nuante calde.

Tine cont de orientarea camerei si alege culori in raport de lumina naturala: camerele spre est au lumina rece si cer nuante calde (crem, galben, bej). Incaperile spre apus au lumina prea calda pentru pereti portocalii sau galbeni, deci alege albastru, verde, gri. Spre sud, poti alege orice culoare la intensitate scazuta, iar pe nord evita nuantele reci, alegand in loc galben.

Stabileste de la inceput culorile, nu cere parerea altora si nu reveni la alegerile facute. Vei pierde timp pretios si te vei indoi de planurile tale, chiar daca sunt potrivite pentru tine.

3. Testeaza culorile INAINTE de a le aplica pe toti peretii

Cand ne-am mutat in prima noastra casa, singurele lucrari pe care le puteam face erau ca sa facem apartamentul locuibil, renovarea urmand sa vina mai tarziu. Bucataria era vopsita intr-un verzui care se decolorase, asa ca am decis sa vopsim peste, intr-un albastru deschis care am crezut ca va acoperi bine vopseaua. Doar ca nuanta aleasa de noi arata pe pereti cu totul altfel decat ne-am inchipuit: parea o piscina cu fundul in sus, in care era agatate dulapurile cu usi din lemn lacuit. Am dat multe straturi de alb pe deasupra incercand sa temperam culoarea, dar singura solutie eficienta a fost sa punem faianta peste tot.

Unde vreau sa ajung cu acest exemplu? La faptul ca, uneori, ceea ce pare o idee buna poate duce de fapt la dezastru. Iar ideea noastra buna s-a dovedit un dezastru pentru ca nu a fost testata. Este o greseala frecventa sa constati la final ca ai ales o culoare prea puternica ori nepotrivita pentru zona respectiva. Schimbarea duce la noi cheltuieli, pentru a colora iar peretii.

Previi aceasta situatie testand culoarea, pe jumatate de metru patrat de perete acolo unde o vei aplica. Nu te baza pe culoarea pe care o vezi in catalogul producatorului si tine minte ca, pe pereti, vopseaua isi schimba nuanta, sub influenta luminii si a contrastului cu obiectele din jur.

Noi ne-am invatat lectia si, data urmatoare, am facut un test inainte de a vopsi peretele de accent din dormitor.

4. Culori puternice doar pe suprafete mici, in rest neutre sau alb

Schema de culori trebuie sa permita ochilor un spatiu negativ, de odihna, alb sau aproape alb, de pana la 60% din casa. De asta toate schemele de culori pentru interior contin cel putin una sau doua nuante neutre. Restul poate fi culoare, iar accent ori metal lucios doar 10%. De exemplu, in camera de mai jos am folosit ibn mare parte alb antic si bej, apoi rosu si albastru, cu accente auriu sampanie.

Cand spatiul negativ este putin, casa devine obositoare. Daca adaugam si mobilier, scade confortul si creste senzatia de sufocare. Despre cum scapam de aglomerarea de obiecte din casa vorbim intr-un articol viitor din aceasta serie.

5. Pregateste bine peretii si ai rabdare cu ei

Succesul vopsirii tine de cum a fost pregatita suprafata. Curata peretii si repara zonele crapate. Aplica amorsa ori lavabila care are in compozitie amorsa, apoi strat alb daca ai reparat, pentru ca baza uniforma face culoarea consistenta. Aplica un strat alb si daca vrei sa schimbi culoarea, pentru ca nuanta obtinuta sa fie cea pe care ti-o doresti.

Iata cum am facut noi cand am zugravit in camera copilului. A trebuit sa reparam intai crapaturile, apoi am dat un strat alb simplu, iar dupa aceea am aplicat culoarea. Daca nu am fi avut o baza uniforma alba, cel mai probabil s-ar fi vazut diferentele de culoare prin lavabila nou aplicata. chiar daca are acoperire buna, varul nu arata la fel atunci cand este dat direct peste reparatii, fara un strat intermediar.

Lasa peretii sa se usuce natural inaintea unui nou strat de orice, pentru ca uscarea fortata duce la aparitia crapaturilor sau a mucegaiului. Asta inseamna alti bani, cheltuiti mai devreme decat ar fi nevoie pentru o noua zugraveala.

7. Foloseste vopseaua asa cum ai cumparat-o

Cumpara lavabila gata pregatita pentru aplicare inclusiv de catre neprofesionisti si nu interveni asupra compozitiei. Alege nuante gata preparate si pe care le-ai testat si evita sa compui culoarea singur, pentru ca vei nimeri greu aceeasi nuanta la nevoie. Aplica vopseaua in consistenta livrata si adauga cel mult 10% apa, daca s-a ingrosat din cauza caldurii. Lavabila nu trebuie sa fie diluata excesiv, fiindca altfel se reduc gradul de acoperire si rezistenta.

Orice renovare implica stres si cheltuieli, uneori neprevazute. Fa economii, calculeaza-ti de la inceput bugetul cu o marja de 10-15% pentru neprevazut si apoi cauta cele mai bune solutii pentru proiectul tau, urmand si sfaturile din seria noastra de articole despre reamenajare cu buget redus.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top