Refolosim tricotaje: caciula, manusi, sosete colorate

Acum cateva saptamani, am taiat bucati cateva pulovere uzate ca sa imi redecorez sufrageria. Ti-am spus doar: cele mai frumoase perne poarta puloverele noastre vechi. Sunt colorate, sunt moi, e de la sine inteles ca avem de ce ne bate pe ele, seara, cand impartim canapeaua sa vedem un film.

De la doua dintre puloverele astea, mi-au ramas manecile si gatul. Ce sa fac eu cu ele? Pana la urma, o idee buna am avut eu si am iesit in castig si eu, si copilul.

Cred ca principala problema cu acest proiect nu este atat gradul de dificultate, cat retinerea unora fata de refolosirea hainelor purtate si, in general, a oricarui obiect uzat. Desi magazinele second hand sunt deseori pline de oameni, putini ar recunoaste ca isi cumpara ceva de acolo ori din pietele de vechituri. Pacat! Poti gasi lucruri grozave acolo, asa cum ti-am povestit si AICI.

Dar o facem din placerea de a mesteri, nu pentru ca nu ne-am putea permite o haina noua. Valoarea unui om nu este data de cat de scumpe ii sunt hainele. Este adevarat ca, in loc sa cumperi un produs prost si care se strica repede, mai bine platesti in plus pentru calitate. Dar eu, una, nu imi fac un scop din a cumpara haine de firma numai de dragul etichetei.

Citeste si CUM FACI FETE NOI PENTRU PERNELE DIN SUFRAGERIE DIN PULOVERELE VECHI

Sosete colorate pentru picioare reci

Una din fetele de perna pe care le-am facut este dintr-un pulover in dungi – rosu, galben, portocaliu si cu un pic de gri si roz. Manecile erau destul de subtiri pentru a putea face din ele fie o pereche de manusi lungi, fie sosete. Cum al doilea pulover taiat mi-a lasat destule rezerve pentru o caciula si manusi, am ales sa transform manecile dungate in sosete. Pentru cineva ca mine, care are picioarele reci din octombrie si pana in aprilie, nu exista sa surplus de sosete.

Ca orice maneca, din acestea nu erau perfect tubulare, ci mai largi in partea de sus. Drept urmare, le-am indreptat si am tras o cusatura pe lateral, astfel incat sa am doi cilindri tricotati. Drept urmare, ciorapii mei au o cusatura pe partea interioara a piciorului, dar pe mine chiar nu ma deranjeaza asta.

Apoi, am ales capatul care vine dinspre umar si am desenat pe el o linie curba, precum cea care urmeaza linia degetelor de la picioare. Am taiat la o distanta de un centimetru distanta, am cusut in pas normal si apoi am dublat cusatura cu una in zig-zag.

Parte asta vine spre degetele de la picioare, iar daca nu este ca un arc de cerc, atunci trebuie sa ai grija cand croiesti si celalat ciorap, ca sa nu te trezesti ca ai doi la fel, pentru acelasi picior, mai ales ca au o cusatura spre interior.

Cum arata ciorapii mei? Uite asa:

Am o pereche de ciorapi vargati si un pic largi, dar am constatat ca tin al naibii de cald. Poate de la cutele astea, nu stiu… Merg perfect la primavara, in cizmele mele rosii de cauciuc, iar pana atunci pot sa stau linistita sa ii admir, mai ales ca temperaturile de pana la -20 de grade Celsius nu incurajeaza pe nimeni sa iasa din casa incaltat in cizme de cauciuc.

Caciula cu mot si manusile fara

Alt pulover, alte ramasite. De data asta, am facut manusi cu un deget si o caciula pentru un cap mic si blond. Mai intai, am croit manusile din gatul puloverului, folosind drept tipar cel mai bun model. De ce manusi cu un deget? Sigur ca sunt mai usor de facut decat cele cu cinci, insa, dincolo de asta, degetele sunt mai calde in manusa atunci cand stau impreuna.

Am desenat conturul si am lasat un centimetru si jumatate rezerva, la taiere. Le-am cusut la masina, de doua ori. Prima cusatura trasa a fost cea in zig zag, pe margine, apoi cusatura dreapta, care a prins efectiv cele doua parti. E mai usor in aceasta ordine: vezi astfel unde trebuie sa vina cusatura dreapta, pentru ca urmezi linia pe care se intind in interior pasii cusaturii in zig zag.

Atentie la lungimea manusilor: ele trebuie sa acopere incheietura mainii, ca sa poata ajunge pana sub haina de iarna. Totodata, spre incheietura trebuie sa se afle partea cu bordura, astfel incat sa nu fie nevoie de cusatura pentru a preveni desirarea.

Sa vedem caciula! Am folosit una din maneci, destul de largi pentru un capsor de copil. Am intors pe dos maneca, am incretit partea de sus si am cusut putin sa nu se desfaca. Am intors-o pe fata si am legat partea de sus, astfel incat toata incretitura sa ramana adunata intr-un mot.

Ca sa iasa in evidenta culoarea gri petrol, am legat sub mot un snur cu doi ciucuri rosii. Nu, nu cred ca rosul e doar pentru fete! 🙂

Cine avea, 20 de minute mai tarziu, caciula si manusi noi?

Citeste si CUM FACI UN COSTUM DE HALLOWEEN: SUPERMAN

Proiectul acesta e usor de facut si mi-a facut mare placere. Daca nu ai o problema sa refolosesti o haina, atunci poti gasi bucurie in astfel de chestii marunte, care pot aduce zambetul insa in ochii unui copil. Este de o mie de ori mai frumos sa lucrezi cand, la final, cineva se bucura de produsul muncii tale, nu-i asa?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top