Reconditionare rapida in 3 pasi, pentru o masuta de cafea de la Ikea

Iata cum poti crea singur, in 3 pasi, un look pretentios pentru o piesa de mobilier cu suprafata zgariata, fie ea masuta, noptiera ori altceva.

Despre mobila de la Ikea se pot se pot spune multe, dar ce mi se pare mie remarcabil este versatilitatea si faptul ca, pentru un pret relativ mic, ai posibilitatea de a particulariza o piesa in nenumarate moduri. Cand apar primele semne de uzura, poti gasi usor cai de a o reconditiona, cu ajutorul vopselei ori a materialului textil. Posibilitatile sunt nenumarate, efortul este mic, iar rezultatul foarte satisfacator.

Masutele pentru cafea din seria Lack sunt un exemplu. Cea pe care am cumparat-o acum zece ani a rezistat eroic dupa reconditionare pana acum cateva luni, cand am decis eu sa o inlocuiesc cu altceva. Cea pe care o au socrii mei are aproape aceeasi varsta. A primit acum o fata noua si sigur va mai rezista mult timp de acum incolo.

Acesta este proiectul despre care vreau sa iti spun acum si care sper sa te inspire in propriul proiect de reconditionare. Este despre cum poti crea singur un look pretentios pentru o piesa de mobilier cu suprafata zgariata, fie ea masuta, noptiera ori altceva.

Materialele

Pornesti la drum cu o masura ori cu o alta piesa de mobilier a carei tablie superioara necesita reconditionare. In cazul meu, este vorba despre masuta despre care ti-am spus si care avea suprafata umflata pe alocuri, dupa ce apa a ajuns in cateva zgarieturi superficiale. Da, unele din piesele de la Ikea au aceasta problema,  fiind dintr-un material de tip presat acoperit cu o pelicula protectoare.

Cauta un material textil in culori compatibile (mare cat tablia), un spray adeziv (ti-l recomand pe cel de la UHU), scoci din hartie, lac incolor si o bucata de smirghel cu granulatie de cel putin 240, plus alcool tehnic pentru curatare. Nu uita de foarfeca, pensula, manusi de protectie daca vrei sa eviti accidentele si o carpa.

Reconditionare in 3 pasi

1. Slefuirea

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa pregatesti suprafata, iar asta se face cu o usoara slefuire. Daca sunt asperitati, ele trebuie indepartate. In cazul mobilei de la Ikea, trebuie sa rupi bariera de protectie, fara sa ajungi sa zgarii insa prea mult, pentru ca poti reduce aderenta lipiciului.

Cand ai terminat cu slefuitul, sterge suprafata cu alcool tehnic, pentru a indeparta tot praful, pentru ca urmeaza sa aplici un strat cu lipici.

2. Lipirea materialului textil

Materialul textil pe care il aveam eu era mai ingust cu circa 7-8 centimetri decat masuta, astfel ca am ales sa las o portiune neacoperita, in mod uniform, pe toate laturile masutei. Mi-a fost mai usor sa marchez spatiul care trebuie acoperit cu material incadrandu-l cu scoci de hartie.

Odata fixat scociul de hartie, a ramas doar sa aplic un strat uniform de adeziv UHU, apoi sa asez cu atentie bucata de material. Treaba asta cu lipitul este simpla daca esti atent la detalii: aplici un strat de adeziv cu sprayul, astepti cam jumatate de minut sa faca priza, apoi asezi materialul usor si il presezi ca sa se prinda. atunci cand ai linii de ghidaj – banda de scoci sau marginea masutei – este mai usor sa il pui cum trebuie, incepand de la un colt spre celalalt, mai ales daca ai facut o proba inainte de lipici.

3. Lacuirea

Urmeaza aplicarea stratului de lac, care are rolul de a sigila suprafata, impiedicand materialul textil sa se destrame pe margini. Cantitatea de lac consumata variaza in raport de grosimea materialului, pentru ca acesta va absorbi lacul, care il face apoi impermeabil.

Aplica doua straturi de lac, pentru siguranta, dar asteapta bine ca pelicula sa se usuce, dupa primul strat.

Daca folosesti un lac pe baza de apa, asteapta o ora – doua inainte de a aplica al doilea strat. Lacul alchidic are o durata de uscare mai mare, astfel ca lacuirea se transforma intr-o operatiune care iti poate lua si doua zile.

In final, obtii o suprafata noua si cu un aspect ingrijit, daca ai respectat pasii de mai sus.

Masuta despre care iti vorbesc este una fara pretentii, astfel ca am renuntat la pozele formale, in decor aranjat cu minutiozitate. Este o masuta fara fite folosita zilnic, de oameni ca mine si ca tine, dar care isi face treaba cu prisosinta.

Ai vreun obiect pe care sa il poti reconditiona astfel? Ai o idee de imbunatatire ori de dezvoltare a acestui proiect in alt sens? Lasa-mi parerea ta intr-un comentariu!

Si distribuie acest articol daca ti-a placut, ca sa inspiri si alti oameni interesati de proiecte de bricolaj!

2 comments
  1. Merge oare treaba asta aplicata la fel cu fotografii in loc de material textil?
    Daca nu ma poti ghida cum as putea pune in aplicare.
    Multumescu-ti!

    1. Sunt sigura ca se pot pune si fotografii. Acolo tehnica de lipire trebuie sa alta, cred, pentru ca hartia sa nu se strice din cauza apei din adeziv. Este un fel de tehnica a servetelului, dar cu fotografii. Vreau sa fac asa ceva si eu, revin cu instructiuni cand fac proiectul.
      Ori se poate face transfer de fotografie pe lemn, dar nu cred ca se pot suprapune imaginile ca sa arate ok.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like