Reconditionare: o masuta fara pretentii pentru sufragerie

Nu-i obiect de mobilier mai chinuit, intr-o casa cu oameni activi, copii si animale, decat masuta din sufragerie. Reviste frunzarite, jucarii demontate, picturi intinse la uscat sau pizza si pahare cu bere in serile cu prietenii…

Toate astea lasa urme, uneori imposibil de inlaturat. Ce-ti ramane de facut este sa schimbi masuta ori sa gasesti o varianta originala de a acoperi toate defectele. Si totusi, cate masute poti sa schimbi? Si cat de des crezi ca poti face asta?

Nu mai bine gasesti un mod original de a repara micile defecte? Poti sa pictezi ceva pe deasupra ori poti aplica un alt strat, cum ar fi unul din foi de canvas.

Ti-am povestit aici despre masuta mea neagra de la Ikea, pe care am reconditionat-o intr-un mod inedit. Doi ani mai tarziu, masuta mea Ikea a cedat, asa ca am inlocuit-o temporar cu alta – pe care am avut-o la indemana – pana cand va fi gata cea pe care mi-o doresc de fapt.

A doua masuta era si ea defecta si tot patata, insa picioarele si cadrul erau din lemn de fag, intacte si foarte rezistente. Doar tablia – dintr-un PAL de tip vechi, in stilul mobilelor lacuite din anii ’70 -’80 – necesita mici reparatii. Un alt motiv pentru care am pastrat-o este acela ca picioarele lacuite sunt intr-o nuanta similara bibliotecii, astfel ca se integreaza bine in schema de culori din living.

O solutie temporara potrivita, mai ales ca reconditionarea este foarte simplu de facut.

Ce materiale iti trebuie

In mod normal, suprafetele din lemn ori similare se slefuiesc pentru a fi cat mai plane. In cazul in care au exista gauri ori denivelari, ele se acopera intai cu chit pentru lemn, care se slefuieste dupa uscare.

Nu a fost cazul aici, desi cineva cu un ochi foarte pretentios ar spune ca etapa era obligatorie. Este o solutie temporara masa asta, iar stratul pe care am planificat sa il pun deasupra este suficient de gros si texturat incat sa nu fie vizibile micile denivelari.

Revenind la materiale, pentru a face acelasi lucru pe care l-am facut eu cu aceasta masuta ai nevoie de:

  • alcool tehnic (pentru curatarea suprafetei),
  • spray cu adeziv,
  • vopsea pe baza de apa, pe care o poti folosi si in interior fara riscuri, asa cum ti-am povestit in articolul de aici,
  • cateva foi de carton panzat folosit pentru pictura (canvas), pe care le gasesti de obicei la magazinele pentru pictura (cum ar fi Moustache ori Colorit).

Eu am cumparat de la Lidl un bloc de desen cu foi de canvas, precum cel pe care il vezi aici, din care am folosit fix doua foi care au acoperit perfect masa. Dealtfel, de la acest bloc de canvas a si pornit proiectul despre care iti povestesc. Cautam un mod prin care sa reconditionez masuta asta fara cheltuieli majore, asa ca am incercat diferite variante care mi-au trecut prin minte. M-am oprit la un strat de canvas cand am vazut ca foile acopera aproape integral tablia, lasand numai cativa milimetri in jur neacoperiti.

Evident, mai ai nevoie de una-doua carpe si de o pensula pentru vopsea, dar si de o folie protectoare din plastic pe care sa o intinzi pe jos cand lucrezi. Am spus ca recomand vopseaua pe baza de apa, tocmai pentru ca nu curge si nu miroase, adera usor si se usuca repede, ceea ce o face perfecta pentru vopsit in casa, deci este accesibila inclusiv pentru proiectele pe care vrei sa le faci cand vremea este urata si rece.

Iti place acest articol? Distribuie-l in social media!

Cum faci

Curata tablia mesei cu alcool tehnic, ca sa adere bine adezivul. Fa o proba inainte de aplica lipici, ca sa vezi cum trebuie asezate foile de canvas. Daca iti este de folos sa ai repere, marcheaza prin puncte cu creionul locurile in care trebuie sa fie colturile foilor. Iti va fi mai greu sa le misti dupa ce le asezi peste tablia lipicioasa.

Aplici un strat de adeziv spray, de la o distanta de 20-25 de centimetri, in mod uniform si fara excese. La 2-3 minute dupa ce ai aplicat adezivul, pune foile de canvas una cate una. Odata ce ai pus o foaie, apasa pe ea cu o carpa curata, sa iasa bulele de aer si sa se intinda uniform. Pune a doua foaie si pe urmatoarele, incepand asezarea dintr-o margine si mergand spre cealalta, repetand operatiunea in asa fel incat sa nu ramana spatii intre ele.

Foile sunt bine puse atunci cand sub ele nu au ramas bule de aer si cand marginile se imbina perfect. Daca au ramas bule de aer, inteapa tesatura cu un ac si scoate aerul pe acolo, asa cum faci la lipirea foliilor adezive DC-fix.

Urmareste ca toate colturile si marginile sa fie bine lipite si sa nu existe spatii care nu au aderat la tablie, pentru ca acestea vor duce in timp la dezlipirea canvasului. Am invatat asa in practica, pe una din laturi, unde adezivul nu era complet uscat. Daca ti se intampla asta, asteapta sa se usuce vopseaua si mai dai cateva pufuri de spray intre canvas si tablie.

Cand adezivul este uscat, treci la vopsire. Nu te grabi cu aceste operatiuni, pentru ca vopseaua aplicata peste adezivul ud va face canvasul sa se indoaie. Aplica usor vopseaua cu pensula, pe toata suprafata, in doua straturi. Vei vedea ca vopseaua se usuca repede si ca se intinde uniform pe canvas. Este normal asa: aceasta este hartia speciala pentru pictura.

Culoarea aleasa de mine este un banal crem de la Inner Weiss, dar se comporta foarte bine si pe alte suprafete, inclusiv pe lemn. Am vazut apoi ca rezista in timp: am sters de multe ori masa asta, pe care am varsat inclusiv vin rosu, iar vopseaua si-a facut treaba si nu a lasat lichidul sa patrunda in canvas si sa il pateze.

Masuta mea era uscata si gata de utilizare doua ore mai tarziu. Si crede-ma ca este utilizata din greu! Suprafata deschisa la culoare reflecta bine lumina, asa ca a devenit locul meu preferat in mesterirea diferitelor proiecte, de cand vremea s-a racit. 

Iar in jurul mesei, pe canapea, este mereu agitatie. Este dezordine. Este o casa in care traim, ne jucam, radem si lasam lucruri imprastiate pentru ca e mai important sa ne petrecem timpul facand ceea ce ne place. Si, din cand in cand, mai facem si poze. 

Pe scurt, este o masuta care imi place si care se integreaza in decor desi este doar temporara. Fara pretentii de mobila de showroom ori cu eticheta de designer, indeplineste pana la urma cea mai importanta functie a unui obiect de mobilier: utilitate in conditiile integrarii in decor. 

In final, iata cat este de mare diferenta, pe care o poti estima pe baza unor fotografii facute la 14 ani distanta, adica prima in 2005 si a doua in 2019:

Crezi ca a meritat efortul sau ai fi facut altceva cu ea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top