Reconditionare creativa pentru scaunelul vechi al copilului

Asa am reconditionat eu scaunelul Ingolf cumparat de la Ikea, acum zece ani. Iti arat in continuare cum sa faci daca vrei sa reconditionezi ceva in mod similar.

Cand copiii cresc – si cresc asa de repede! – raman nefolosite nu doar hainutele, ci si jucariile sau mobilierul. Scaunele si mesele folosite de pitici mai raman o vreme prin casa, pana cand sunt aruncate ori uitate in balcon, in ideea ca oricum nu le mai foloseste nimeni.

Gresit, pentru ca pot fi vopsite si refolosite. N-ai crede ce potential are o mobila uzata atunci cand este reconditionata creativ.

Asa am reconditionat eu scaunelul Ingolf cumparat de la Ikea, acum zece ani. Iti arat in continuare cum sa faci daca vrei sa reconditionezi ceva in mod similar.

Scaunelul acesta si-a facut treaba cu prisosinta cativa ani. Cand copilul a crescut, scaunul a fost mutat de acolo acolo, fara un scop anume. Usor avariat si cu o stinghie lipsa, nu l-am aruncat tocmai in ideea de a-l transforma in altceva. Am descoperit un pachet de servetele colorate in alb si rosu si de aici mi-am construit intreg proiectul.

Despre materiale

Iti trebuie piesa de mobilier si o idee buna de reconditionare. In plus, ai nevoie de:

  • vopsea (alege una pe baza de apa, cu uscare rapida)
  • lac transparent
  • aracet
  • servetel si foarfeca
  • scotch din hartie
  • pensula pentru vopsea si o alta pentru aracet

Cum faci

In prima faza, am curatat bine scaunul si l-am slefuit putin, cat sa fac suprafata mai aderenta. Nu este nevoie sa slefuiesti daca folosesti vopsele Annie Sloan, dar pentru celelalte este esential sa indepartezi stratul de lac de pe mobila pe care o reconditionezi.

Am dat un prim strat de alb, inclusiv pe sezut, ca sa existe o baza pentru culorile servetelului. La al doilea strat, am omis sezutul.

Pentru o parte din spatar, am folosit vopsea verde – Olive de la Annie Sloan.

La fel am facut partea de jos a picioarelor, pe care am izolat-o folosind scoci din hartie, lipit la o distanta de 12 cm de capatul fiecarui picior. Era cel mai simplu mod sa am o linie dreapta in partea de sus a zonei verzi.

Aplicarea servetelului a fost un experiment, pentru ca tehnica imi era cunoscuta doar la nivel teoretic. Ce am aflat din practica a fost ca servetelele sunt foooaaarte subtiri si ca aracetul poate trece prin ele. Probabil ca cele destinate bricolajului sunt ceva mai rezistente decat servetelele obisnuite pentru masa si nu se onduleaza atat de usor cand incerci sa le lipesti.

Intai am decupat servetelul pe masura sezutului pe care trebuia sa il acopar.

Lucrurile au mers mai dificil de aici incolo. Pe scurt, servetelul a cam luat-o razna in contact cu aracetul (care contine apa) si a trebuit sa lucrez cu atentie ca sa nu fuga de pe scaun. Este posibil ca si eu sa fi pus cam mult aracet, totusi… Oricum, lectia este invatata: alte servetele si mai putin aracet.

Cu toata atentia mea, tot s-a incretit, dar l-am lasat asa, pentru ca imi doream prea mult modelul in zig-zag rosu cu alb, de la care am pornit de fapt proiectul.

Dupa o vreme, aracetul s-a uscat si am putut aplica un strat de lac peste sezut si pe zonele verzi ale scaunului.

Vopseaua de la Annie Sloan se sigilieaza cu ceara, dar de data asta am folosit in loc lacul pentru ca oricum il aplicasem in alte zone ale scaunului.

Iti place ce citesti? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de proiecte!

[mc4wp_form id=”604″]

Scaunelul acesta poarta acum alb, rosu si verde – culorile pe care le-am ales pentru casa mea, in perspectiva unei apropiate renovari.

Este vesel, simpatic si, mai ales, personalizat! Il folosim pe post de suport pentru flori (iarna) si noptiera vara. 

Ti-am povestit de curand cat de usor poti reconditiona mobila care nu-ti mai place. Daca ai o cutie sau doua cu vopsea si o idee buna, nimic nu te opreste sa transformi piesa aceea demodata intr-una pe care sa-si doreasca si altii sa o aiba.

Prinde curaj sa vopsesti si sa reconditionezi! Tu sau ajuta un cunoscut sa faca asta. Distribuie acest articol, daca ti-a placut, ca sa-ti inspiri si prietenii sa mai dea o sansa mobilierului uzat!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like