Reamenajare cu buget redus: dormitor boho in bej si verde ▶️

Cele mai provocatoare proiecte de reamenajare cer sa limitezi cheltuielile si sa folosesti cam tot ceea ce ai in spatiul respectiv. Asa este proiectul acesta – un dormitor dintr-un apartament pe care l-am reamenajat in ultimul an. Dintr-un spatiu prafuit si urat, blocat in stilul apartamentelor din comunism, l-am transformat intr-un dormitor boho, in nuante de verde si bej si in care am pastrat aproape integral mobilierul, intr-o forma noua.

Despre acest apartament am mai postat in social media, in ultima vreme. Baia este cea de aici, in timp ce bucataria este cea pe care ati vazut-o aici.

Inainte

Cum arata la inceput? Peretii erau intr-un albastru prafuit, atat la propriu, cat si la figurat. Pe jos, era acelasi parchet ca in tot restul casei si care necesita reparatii profunde pentru a putea fi recuperat. Ferestrele – foarte vechi, cu rama dubla din lemn – ocupa un perete intreg, cu deschidere spre balcon. Mobila veche din furnir – un sifonier cu trei usi, o servanta, o masa si cateva scaune, precum si un recamier – era in stare destul de buna.

Proprietarii au decis sa pastreze tot cu exceptia recamierului, prea ingust pentru doua persoane si cu salteaua stricata.

Am decis sa pastram tot restul mobilei, dar sa refacem si sa reinterpretam in alte culori aceste piese. Si vei vedea ce a iesit.

Moodboardul

cum stilul ales de proprietari a fost boho, am decis sa mergem pe o paleta de culori naturale, care include verdele oliv, bejuri si maro, cu un accent negru pentru contrast si echilibru vizual. In aceeasi nota, am optat pentru accesorii naturale sau cu tema botanica – acuarele cu motive florale si coronite in zona patului.

Mobila

Am inlocuit recamierul cu un pat negru metalic, de la Ikea. Pentru noptiere, m-am orientat spre JYSK, unde am gasit doua notpiere intr-o forma potrivita cu stilul sifonierului, doar ca erau albe. Ca sa se integreze mai bine, au fost vopsite in negru si verde oliv, iar manerul inlocuit.

Servanta a fost si ea refacuta. S-au scos usile din sticla si tablia de deasupra, mobila, pe care era asezat televizorul (si care a fost transformata intr-o masa pentru cafea, in sufragerie). A fost curatata si vopsita in negru, iar in interior lucrurile se organizeaza in cosuri din ratan de la Ikea.

Am pastrat si scaunele Thonet, care au fost retapitate de catre Simona Karimi, impreuna cu o canapea refacuta integral aproape si care se afla in sufragerie.

Desi sifonierul avea un maro auriu frumos, am decis vopsirea lui pentru ca, fiind furnir, era greu de refacut stratul de lac. Proprietarii au decis sa isi reconditioneze singuri mobila, dar sifonierul era o piesa prea mare pentru a fi demontata si transportata intr-o alta locatie, unde sa fie slefuit in profunzime si apoi lacuit din nou. Drept urmare, am hotarat sa ii schimbam culoarea, lucru aplicat si altor piese de mobilier. Il vezi mai jos, inainte de lacuire, alaturi de noptiera care era inca alba, la acel moment.

Proprietarii au folosit vopsea Annie Sloan nuanta Olive ca sa il vopseasca, apoi l-au sigilat cu lac. Daca ai nevoie de instructiuni pentru vopsire, iti recomand sa citesti acest articol despre folosirea vopselei Annie Sloan pe suprafete atat de lucioase precum furnir sau PAL. Intr-un astfel de proiect, poti sigila vopseaua cu ceara sau cu lac, dar eu prefer lacul mat. Verdele rezultat este minunat, iar combinatia cu lac mat face sculpturile de pe sifonier sa arate si mai bine.

Sifonierul verde este piesa de rezistenta din acest dormitor si cred ca foarte bine completeaza combinatia de alb ivoar si negru din restul camerei. Doar cateva accente verzi mai sunt, reprezentate de acuarela cu cactusi, sertarul servantei si coronitele trinunghiulare de la capatul patului.

Textilele sunt bej si am cautat ceva texturat, sa „prinda” cu stilul dorit. Ca abajur, am ales ratanul, in ton cu depozitarea din servanta. Rezultatul vorbeste de la sine, cred eu.

Important este ca proprietarii au fost multumiti de aspect, dar mai ales de faptul ca am putut reface intr-un mod atat de diferit aceasta incapere cu o investitie minima. Desi vopsirea mobilei poate parea obositoare ori complicata, in final merita rezultatul, cel putin din doua puncte de vedere.

Mai intai, scapi de stresul inlocuirii mobilierului, adica demontat, carat, aruncat, cumparat si adus acasa si montat iar. Apoi, iti poti alege orice culoare iti doresti, pentru ca sigur nu vei gasi usor in comert piese de mobilier in culori atat de deosebite precum acest verde. Am cautat de curiozitate sa vad cat ar costa un sifonier nou verde, iar cel mai ieftin porneste de la circa 1.300 lei pentru unul in stil modern, in timp ce unul antichizat, cat de cat apropiat de cel de fata, ajunge la 7.000 de lei.

Desi a fost un proiect care s-a intins pe aproape un an intreg, pentru ca proprietarii au lucrat printre picaturi la refacerea mobilei si la renovare, final ne-a multumit pe toti. in plus, se demonstreaza ca o casa frumoasa nu inseamna neaparat mobila noua. Uite un scurt video cu aceste reconditionari si cu vederea de ansamblu asupra dormitorului.

Daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa-l distribui in social media si sa-l trimiti prietenilor pasionati de bricolaj sau care stii ca au nevoie de un sfat sau de o idee pentru a-si salva mobila de bucatarie.


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top