Multi dintre noi sunt adeptii lucrurilor simple. Decoratiunile de Craciun pot intra in categoria lucrurilor simple, mai ales atunci cand se bazeaza pe materiale naturale ori pe reciclare.
Exact asa este proiectul despre care iti spun astazi: o stea facuta din crengi care mi-au ramas dupa toaletarea copacilor din curte, toamna asta. Materialele pot fi obtinute practic fara niciun cost si daca stai la bloc: o plimbare prin parc si gasesti sigur crengi rupte, pe care sa le iei acasa si sa le folosesti in acest proiect.
Stiu legendele referitoare la steaua in cinci colturi (pentagrama) si faptul ca a fost asociata si cu forte negative, dar reduc totul la urmatoarea concluzie: este un simbol puternic si care se regaseste in multe religii, asociat de crestini cu nasterea lui Isus si, implicit, cu Craciunul.
Despre materiale
Cum spuneam, nu te costa mai nimic sa construiesti astfel de stele. Daca mergi la plimbare in parc, cauta cinci crengute subtiri (intre 0,5 si 1 cm grosime), drepte si pe care sa le poti taia la aceeasi dimensiune. Cauta prin casa sfoara si doua-trei margele si pregateste o foarfeca si, eventual, o croseta.
Pentru o stea in cinci colturi, folosesti cinci crengi. Pentru una in sase colturi vei avea nevoie de sase crengi, iar steaua va fi formata din doua triunghiuri pe care le suprapui la mijloc.
Cum construiesti steaua
Daca ai cele cinci bucati de lemn egale, aranjeaza-le asa cum vezi mai sus, in forma de stea. Vei vedea ca fiecare creanga intalneste o alta de doua ori. Steaua are mai multa stabilitate daca urmaresti sa le intercalezi crengile astfel incat fiecare sa fie, la intersectare, o data pe deasupra si o data pe dedesubt, asa cum vezi in imaginea din dreapta jos.
Colturile se formeaza in unghiuri ascutite, pe care le fixezi legandu-le cu sfoara. Insiri sfoara pe o lungime de 2 cm de la varf si o strangi, apoi o legi facand nod. In final, nodul il poti ascunde intre cele doua crengi, tragandu-l din partea opusa cu o croseta.
Pentru ca steaua sa stea in pozitia corecta, adica avand varful in sus, ai nevoie de o agatatoare. Rezolvi usor problema cu sfoara, lasand o bucla atunci cand legi unul dintre colturi sau adaugand una inainte sa faci ultimul nod.
Ca steaua sa aiba stabilitate, iti recomand sa o legi si in zona interioara, in cele cinci locuri in care crengile se intersecteaza.
In final, poti aduce un element colorat stelei. Eu am legat doua bilute din lemn in cele doua culori asociate cel mai des cu sarbatorile de iarna – rosu si verde.
Atat ai de facut pentru a construi o steluta simpla. Poti merge mai departe, daca vrei, adaugand funde sau un glob in interior, dupa cum ti-e voia.
Daca ti-a placut acest proiect, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj! Il poti expedia inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.