Plantele artificiale: cum sa folosesti cu succes

Vrei o casa vie, vesela? Plaseaza cateva plante strategic, iar colturile ”moarte” vor capata personalitate. Ah, avem o problema: aceste colturi nu prea au lumina, iar spatiul deseori nu este suficient pentru o planta care creste.

Te-ai gandit sa apelezi la plante artificiale? Eu da si chiar am testat cateva variante. Iti arat si tie cum sa aplici aceasta solutie accesibila, pentru un efect maxim in decorul tau.

De ce sa alegi plante artificiale?

Multa vreme, plantele artificiale au fost considerate un element kitch, evitat cu indrajire de catre designeri si decoratori. Unii se opun in continuare folosirii lor, dar eu iti dau cateva motive pentru care merita sa le iei in considerare. Iubesc plantele naturale si sunt mandra de colectia mea de muscate, dar recunosc ca am in casa inclusiv plante artificiale.

Cele pe care le vei vedea in continuare sunt de la KiK, magazin deschis recent in Bucuresti. Le-am descoperit cand am fost la deschiderea primului magazin Kik din Bucuresti si le-am studiat cu atentie, inainte sa decid ca merita cumparate.

1. Rezista in locurile in care o planta vie nu ar putea creste

Discutam aici despre holuri si bai fara lumina naturala, camere orientate spre nord ori care dau spre balcoane inchise. Desi exista plante care rezista si in conditii improprii, niciuna nu ar putea rezista acolo unde soarele nu bate deloc. Acesta nu este un motiv sa renunti total la vegetatie, asa ca o planta artificiala este cea mai buna solutie. Un hol fara lumina naturala – asa cum este al meu – este mai vesel cu un aranjament precum cel de jos, chiar daca nu este unul natural.

2. Rezista la umiditate si variatii de temperatura

Baia, de exemplu, este un mediu care aparent este perfect pentru unele plante, datorita umiditatii ridicate, dar variatiile de temperatura pot fi mai greu de suportat. Am incercat sa cresc diferite plante in baie, de la feriga si pana la planta umbrela ori tradescantia, dar mereu au aparut probleme in dezvoltarea lor, desi am lumina naturala si fereastra pe care o pot deschide.

Plantele artificiale sunt o alegere buna, in acest caz, cu atat mai mult cu cat nu cresc si nu apare problema mutarii dintr-un ghiveci in altul sau a gasirii un spatiu mai mare, pe masura ce se extind.

3. Nu trebuie sa le ingrijesti

Pentru aceia care pot cu greu sa tina in viata un cactus, o planta artificiala este o fericire. Nu are nevoie de apa, de ingrasamant ori de schimbat pamantul, astfel ca nu conteaza ca nu stii sa le ingrijesti ori nu ai timp pentru ele. Vor ramane verzi, pe intuneric si pe uscat, pentru ca nu au nevoie sa fie ingrijite.

4. Nu mor odata cu sezonul

Daca iti plac forsythia, magnoliile ori florile de cires, nu e nevoie sa rupi crengi si sa le aduci in casa, unde se scutura in doua – trei zile. Florile artificiale rezista mai mult de atat si, mai ales, nu distrugi copaci rupand ramuri aiurea. Lasi natura acolo unde i-a fost dat sa se nasca, adica in aer liber, iar tu apelezi in loc la solutii care sa o protejeze.

5. Nu miros, deci le poti pastra oriunde

Imi plac crinii si tuberozele, dar nu le suport in dormitor. Pacat, pentru ca fix acolo s-ar potrivit acel stil de floare. O floare artificiala poate fi la fel de frumoasa, dar nu are mirosul – toxic uneori – al florii naturale.

Cum cumperi si cum decorezi cu flori artificiale

Astea fiind zise, hai sa iti spun si ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi flori artificiale, pentru ca ele sa fie o investitie care sa merite banii. Plus cateva sfaturi legate de cum si unde sa le amplasezi pentru un efect decorativ maxim si lipsit de kitch.

Mai intai, trebuie sa stii ca mai putin la pret nu inseamna mai bun. Cauta plante de calitate si mai degraba plateste un pic mai mult pentru o floare care indeplineste cateva conditii:

  • Este bine finisata, adica marginile sunt bine taiate, fara fire care se desira ori plastic deformat.
  • Pigmentul este bun, culoarea fiind aproape la fel cu cea naturala, deci nu mai intensa si nici alta nuanta. Colorantii de calitate costa, deci o planta colorata corect poate fi mai scumpa.
  • Imita o anume specie de planta, ceea ce ii creste aspectul real si posibilitatea de a fi confundata cu o planta naturala.
  • Imbinarile sunt facute delicat, iar planta nu se dezmembreaza si nu se indoaie.
  • Nu au elemente care sa nu poata fi spalate ori curatate.

Inainte de a cumpara planta, gandeste-te ce loc in casa ii va fi destinat si alege in raport de locul in care va fi asezata. In dormitoare, care sunt zone mai putin umblate, poti avea flori din matase ori alt material textil de calitate, pentru ca sunt mai ferite de praf. Alege plante din plastic pentru zonele cu umiditate (bai, bucatarii) sau in care este trafic (holuri, camera de zi), pentru ca ele sa poata fi spalate cu usurinta (cu apa calduta si sapun).

Grupeaza plante diferite sau mai multe plante mici pentru a construi aranjamente care sa atraga atentia asupra zonei verzi, fara ca una din ele sa fie in centrul atentiei. Astfel, micile imperfectiuni pe care plantele le au pot trece neobservate, ochiul fiind ”pacalit” de aspectul natural. Daca incluzi plante naturale in combinatie, vei amplifica impresia de natura vie.

Foloseste ghivece atipice, altele decat cele in care erau plantele cand le-ai cumparat. Combina plantele cu ghivece albe, pentru a da viata unor zone intunecate si a scoate in evidenta verdele vegetatiei.

Construieste aranjamente decorative de tip vignetta in care incluzi si alte obiecte – carti, tablouri, bibelouri, lumanari, lumini. Plantele vor da viata vignettei chiar daca nu sunt naturale: ele vor parea vii prin contrast cu celelalte elemente ale aranjamentului.

Inca un truc: atunci cand ai crengi de copac artificiale ori fire de flori taiate, plaseaza-le intr-o vaza transparenta cu apa. Plasticul din care sunt facute cozile nu va avea de suferit, iar tu dai impresia ca ai acolo plante reale, vii.

Plantele pe care le-ai vazut in imaginile de mai sus au preturi cuprinse intre 4.99 lei si 24.99 lei si pot fi cumparate din reteaua magazinelor KiK (vezi aici unde este cel mai apropiat magazin de tine). Tot acolo poti gasi si o parte din ornamentele folosite in realizarea aranjamentelor, respectiv iepurasii si inimioara, dar si instalatia si tabloul cu clesti de rufe. Acuarela din tablou n-o vei gasi totusi, pentru ca este creatia mea.

Te-am convins ca plantele artificiale pot fi integrate cu succes in amenajare, fara ca asta sa insemne kitch? Lasa-mi impresiile tale intr-un comentariu.

Daca acest articol ti-a fost de folos, distribuie-l in social media! Il poti trimite si prietenilor pasionati de amenajare interioara, inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.

Spor la cumparat si amenajat!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top