Cu proiectul acest mi-am adus aminte ca sunt mai intai parinte si ca blogul acesta a fost, la inceput, unul de parenting. Provocarea de la care am pornit proiectul a fost sa fac o gasca de copii de 12 ani sa se joace afara, fara sa le para rau ca abandoneaza laptopul si playstation-ul.
A functionat cat de bine se putea, cred eu, asa ca va dau si voua secretul. Aplicati la fel ori ajustati, dupa caz si specific, cat sa ii tineti ocupati in aer liber. Succes!
A trebuit sa inventez ceva pentru cei cativa copii veniti la baiatul meu, intr-un weekend. O mica petrecere de ziua de nastere, anul acesta, in locul uneia intr-un spatiu special amenajat, asa cum am facut in alte dati. Pentru ca stam la curte, am vrut sa gasesc un motiv de a-i scoate afara, sa profitam si de ceea ce pare a fi ultimul weekend frumos din toamna asta.
Asa ca am pus la cale un joc cu indicii, mizand pe curiozitate si premii. Copiii trebuie sa caute indiciile care le aduc premii, apoi urmeaza surpriza: isi pot pastra premiul initial sau pot accepta provocarea de a merge mai departe, iar asta inseamna fie sa primeasca mai mult, fie sa piarda o parte din ce au castigat. Sa vedem cum pregatesti tu totul si cum functioneaza!
Despre materiale
Ai nevoie de un marker gros, precum si de bucatele de hartie, pungute de plastic si obiecte mici (nu conteaza natura lor, important este ca sa funtioneze drept greutate), in numar egal, dar care sa fie mai mare decat numarul copiilor. Spre exemplu, pentru 6 copii, eu am pregatit 10 astfel de seturi, ca sa fiu sigura ca fiecare copil va avea cel putin astfel de set.
Pregateste premiile – dulciuri micute precum bomboane ori ciocolate mici sau fructe si nuci. Va trebui sa calculezi cate astfel de premii trebuie sa ai, luand in calcul premiile initiale, dar si pe cele aduse de provocari. Revin imediat asupra acestui aspect.
Despre joc
Numerotezi biletele si faci seturi din bilet + obiect + punga. Aceste seturi vor fi apoi ascunse si reprezinta indiciile pe care le vor cauta copiii. Pentru fiecare astfel de indiciu, gasitorul primeste doua bomboane, acesta fiind premiul standard. Daca vrei sa urmezi intocmai varianta mea de joc, acorda drept premiu standard un numar par de bomboane ori ciocolate.
Separat, ai pregatita o lista cu provocari, cate una pentru fiecare numar. Unele dintre acestea aduc dublarea sau triplarea premiului, in timp ce altele il reduc. Ca si in viata, copiii descopera ca nu castigi mereu, ci mai si pierzi, dar si ca nu poti obtine mai mult daca nu risti.
Uite mai jos cele zece provocari pe care eu le-am pregatit pentru copii, dar tu poti construi si altele pe baza lor.
- Premiul tau initial se tripleaza daca faci cinci flotari.
- Primesti trei bomboane in plus daca vei canta precum cocosul de cinci ori.
- Imparte-ti premiul cu cel care a gasit numarul 2.
- Povesteste o intamplare amuzanta si, daca iti faci prietenii sa rada, primesti trei bomboane in plus.
- Premiul tau se dubleaza.
- Spune tabla inmultirii cu 2 si primesti doua bomboane in plus.
- Imparte bomboanele tale cu un adult.
- Hraneste iepurele si mai primesti doua bomboane.
- Mananci o felie de pizza cu rosii daca vrei premiu dublu.
- Raspunde corect si se dubleaza premiul. Cat fac 3 + 3 x 3?
Calculeaza cate bomboane in plus trebuie sa ai pregatite pentru copii. Daca ai pornit cu un premiu standard de 2 bomboane, vei mai avea nevoie de inca patru bomboane pentru provocarea 1, trei pentru a doua, trei pentru a treia, doua pentru a cincea, doua pentru a sasea, doua pentru a opta, doua pentru a noua si inca doua pentru a zecea.
Ascunzi indiciile si ii trimiti pe copii la cautat. Pentru ca stam la curte, eu am ascuns indiciile in frunzele cazute din nuc in ultima saptamana si lasate tocmai ca sa aiba ei camp de joaca. Iar cautarea a fost o zapaceala generala, in care frunzele zburau in toate partile, chiar si dupa ce indiciile au fost gasite.
In final, fiecare copil a avut macar un indiciu. Ce mi-a placut a fost ca unul dintre copiii care gasise mai multe a dat din indiciile lui unuia care nu fusese suficient de rapid sa descopere singur ceva. Iar cand s-a pus problema provocarilor, toti au vrut sa mearga mai departe desi le-am spus ca este posibil sa piarda o parte din ce au castigat. Nu a fost nicio suparare.
In final, flotari au facut aproape toti, de bunavoie, nu doar cel care a tras numarul 1. De cantat precum cocosii la fel. Tabla inmultirii a fost spusa in cor, iar iepurele a mancat in cateva minute cat pentru toata ziua. La pizza nu au fost nazuri, chiar daca avea si felii de rosie pe deasupra.
Important este ca s-au distrat si ca au putut sa faca asta offline, in aer liber. Si, mai ales, au exersat solidaritatea, camaraderia si puterea de a accepta si intelege rezultatul negativ, la fel ca si pe cel pozitiv. Asa-i cand ai mai crescut cu un an! 🙂
Ai incerca acest joc la petrecerea copiilor? Spune-mi intr-un comentariu ce ce crezi, iar daca ti-a placut articolul distribuie-l ca sa afle si alti parinti despre acest joc!