Perdele DIY: falduri si jaluzele fara sa cosi

O fereastra atipica are nevoie de solutii atipice. Cand este prea lata, prea ingusta, prea sus ori ai nevoie sa fie pe jumatate descoperita, perdelele gata confectionate nu sunt neaparat o solutie.

Sunt in situatia aceasta cu fereastra de la bucatarie, sub care am chiuveta si care, din motive functionale, trebuie sa ramana descoperita in partea de jos. Am cautat o solutie adaptata si am gasit nu una, ci trei variante de acoperire a geamului cu falduri si jaluzele romane fara sa cos.

Pentru aceia care nu au abilitati de croitor sau nu au masina de cusut, aceste variante sunt in mod clar foarte utile. Iata cat de usor poti sa-ti faci falduri si jaluzele, cu un minimum de materiale, dealtfel foarte accesibile.

Am taiat perdeaua de la fereastra in cauza fix pe masura geamului, in ideea de a face storuri romane, dar nu am avut timpul necesar si trebuia sa gasesc rapid o solutie aspectuoasa, ca sa-mi arate casa bine intr-o zi de filmare. Bucata de perdea simpla atarnand fix cat geamul din bucatarie nu oferea un peisaj placut.

Am cautat in cutia cu minuni si am gasit doua bucati de funda din bumbac albastru inchis cu margine alba, fiecare de circa doi metri lungime. Aveam si o stinghie din lemn suficient de lunga incat sa acopere geamul. Mi-am spus ca le pot folosi pentru a improviza ceva si asa a fost.

Am gasit trei variante de aranjare a perdelei, toate usor si rapid de facut. Primele doua implica falduri si funde, potrivite intr-o amenajare clasica, romantica ori shabby chic, in timp ce ultima se integreaza mai degraba intr-un decor modern, minimalist.

Perdeaua fluture

Bucata mea de perdea are aceleasi dimensiuni precum geamul, dar aceasta solutie se preteaza mai bine acolo unde perdeaua este mai bogata, avand o latime mai mare decat cea a ferestrei.

Este foarte simplu de improvizat: se foloseste o bucata de funda cam cat trei sferturi din perdea si se trece pe dupa galerie, la mijlocul perdelei. Capatul din fata si cel din spatele perdelei se leaga intr-un nod si apoi intr-o funda, ridicate pana la mijlocul perdelei. In locul in care trece funda, perdeaua se indoaie in falduri. Rezultatul este o forma ca de fluture, in partea de jos a perdelei.

Perdeaua cu falduri

Am putea spune ca este un fluture dublu, pentru ca se aplica aceeasi metoda ca inainte, dar folosim doua funde. Se trec ambele pe dupa galerie si se leaga nod sau funda la aceeasi distanta. Fundele prind apoi perdeaua, simetric fata de fiecare margine, asezand falduri asa cum am spus mai sus.

Cea mai simpla jaluzea

Preferata mea ramane insa ultima varianta, in care perdeaua se rasuceste ca o jaluzea. Aici este nevoie de inca o piesa, si anume o bagheta din lemn sau din plastic, suficient de subtire incat sa incapa prin tivul perdelei. Orice fir solid este bun pentru acest proiect, daca incape in tivul perdelei si nu este prea greu pentru a fio sustinut de materialul acesteia.

Odata ca ai trecurat bagheta in tiv, rulezi usor perdeaua pe ea, pana la inaltimea dorita, unde trebuie sustinuta cu doua funde, aceleasi din exemplul de mai sus. Eu le-am folosit fix pe aceleasi, nici macar nu le-am mai desfacut ori dat jost de pe galerie…

Aspectul rezultat este de jaluzea subtire, transparenta. Dintre toate, aceasta varianta imi place cel mai mult pentru ca are un aspect ordonat, simplu, fara prea multe detalii. Este tipul de perdea care se potriveste intr-un decor modern, simplu ori minimalist.

A durat jumatate de ora sa fac toate aceste variante si sa le si pozez. Practic, pentru una singura nu ai nevoie de mai mult decat cateva minute. In plus, nu ai nevoie de abilitati speciale ori de masina de cusut, iar asta face ca aceste variante sa fie foarte practice si accesibile.

Daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa il distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de amenajari si proiecte de bricolaj.

Spor iti doresc si succes in toate proiectele!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top