O solutie simpla si facuta in casa, pentru curatat baia

Unii oameni sunt obsedati de curatenie. Vor sa aiba totul aliniat in dulapuri si in afara lor, sa nu aiba nicio urma de praf pe rafturi si nici scame pe jos, iar asta in fiecare zi si in fiecare ora din zi.

Nu ma incadrez aici: in casa mea sunt papuci aruncati pe hol sau poate o cana de cafea uitata in sufragerie. S-ar putea sa calci pe o rotita de Lego in drum spre usa. Iar praful intra oricum, nu pot instala filtru de particule la intrarea dinspre curte.

Dar un lucru tot ma scoate din sarite, si anume petele de calcar pe robinetele din baie si bucatarie si mazga adunata in jurul lor, nu neaparat din cauza aspectului cat a riscului de acumulare a bacteriilor periculoase.

Si nu mai vreau chimicale, ci metode naturale! Am gasit, exista. Uite ce folosesc eu si cu ce rezultate!

De ce nu cred in dezinfectantii cumparati

O infectie de care a suferit copilul meu in maternitate (deh, spitale romanesti, dezinfectate cu solutii romanesti!) m-a speriat in asa hal incat pandesc orice urma de mazga ori mucegai in baie. Stiu cate capcane se ascund acolo.

Chimicalele din solutiile de curatare pe care le gasesti in comert insa sunt agresive la adresa sistemului nostru respirator. M-am luptat mult cu alergiile, pe care le-am doborat dupa ce am scos din casa si din viata mea atacatorii.

Ti-am povestit deja ca am renuntat de ceva vreme la balsamul de rufe si la solutia impotriva tantarilor si ca mi-am facut singura inclusiv crema pentru maini. Nici condimente cumparate nu mai am, ci folosesc in loc vegeta facuta in casa si ierburi din gradina proprie.

Acum a venit randul solutiilor de curatat si am sa iti povestesc despre cum am inlocuit ceea ce foloseam pentru a curata baia – indiferent sub ce denumire comerciala se gasesc aceste produse in magazine – cu ceva mult mai sanatos si cel putin la fel de eficient.

Cum faci solutia

Reteta este simpla: o sticla de otet din vin de 9 grade si o portocala. Nu rade! Otetul este un prieten de nadejde in gospodarie!

Speli portocala, ca sa scapi de ceara toxica de pe coaja ei, o cureti, iar coaja taiata ori cupta bucati o pui intr-un borcan cu otetul. Acoperi cu capacul si lasi la macerat o saptamana – doua.

Coaja de portocala isi va pierde din intensitatea culorii, iar otetul va prinde un miros dulceag de portocala si isi va schimba culoarea in chihlimbar.

E foarte simplu…

…sa faci solutia asta sa mearga. Torni otetul intr-un pulverizator si stropesti bateriile si faianta ori zonele pe care vrei sa le cureti. Ai grija ca zonele sa fie uscate, altfel apa existenta va dilua solutia si ii va reduce efectul. Lasa cateva minute sa actioneze si apoi curata cu un burete ori cu o perie moale.

In final, clatesti cu apa calduta. Daca stergi obiectul curatat, vei vedea ca a disparut calcarul adunat de obicei pe robinete si pe obiectele sanitare, iar ca suprafata a ramas neteda si lucioasa. Ca oglinda, zic eu…

Nu te-am convins? Mai uita-te o data!

Singurele pete ramase sunt cele pe care calcarul pe care alte solutii de curatare nu l-au indepartat le-a lasat dupa ce a atacat suprafata de metal. Ar fi fost mai bine sa folosesc de la inceput otetul.

Si inca un lucru: spre deosebire de tot ce gasesti in comert, aceasta solutie nu iti ataca mainile asa cum o fac produsele din comert. Da, stiu, exista manusi de menaj, dar hai sa fim sinceri: chiar porti manusile de fiecare data cand pui mana pe sticla de spray anticalcar?

Sa iti mai spun un secret: cred ca solutia asta poate fi facuta si fara portocala, al carei scop este mai ales sa dea un miros placut. Si, poate, sa asigure bacteriilor o moarte usoara si fara dureri, avand in vedere proprietatile anestezice ale uleiului de portocal. Bunica mea prepara ceva asemanator, folosind in locul portocalei frunze de drusaim, o muscata foarte aromata. Iar aceasta solutie ajungea si in apa de clatit rufe, si in cea in care erau spalate carpele pentru praf, cand facea curat in casa.

Vei spune ca nu-i niciun secret aici, pentru ca otetul este cunoscut pentru proprietatile sale dezinfectante in gospodarie si era folosit intensiv de catre bunicii nostri. Ai dreptate, in mare parte. Doar ca multi dintre noi ignora aceste variante naturale, in ciuda faptului ca sunt atat de accesibile si de ieftine sau poate tocmai de aceea.

Ne-am obisnuit sa depindem prea mult de industriile moderne si cedam prea usor in fata publicitatii agresive la produse de curatare moderne si bazate aproape integral pe compusi chimici.

Pe mine, una, m-au pierdut de client. Le dau dreptate bunicilor!

Ti-a placut articolul? Distribuie-l ca sa afle si altii despre aceasta reteta naturala!

5 thoughts on “O solutie simpla si facuta in casa, pentru curatat baia”

  1. Si eu dupa ce am stricat o cada cu tot felul de solutii si detratant, cineva mi-a spus sa folosesc detergent pudra pt rufe + bicarbonat de sodiu. Proportia este 1 la 1 si da rezultate foarte bune.
    P.S. Gabi, ma bucur ca te-am descoperit si deja m-am abonat. Ma intereseaza crema de maini pe care ai facut-o si sper sa o gasesc in postarile tale. Bafta si idei multe.

    1. Multumesc penttu pont. Chiar vreau sa fac o lista cu solutii de curatat alternative la chimicalele din comert. Iar crema sper sa iti placa 🙂

  2. Si eu spal chiuveta si restul obiectelor din baie cu balsamul facut pt rufe,adik:otet+sare amara+alcool+picaturi diverse de ulei esential.Asta am experimentat dupa ce m-am chinuit cu detartrant sa scap de calcarul depus din apa.Mi-am ars mainile tot frecand si tot nu am reusit sa scap de calcar.Atunci,m-am infuriat si am luat sticla cu balsamul facut si in 5 minute,fara sa ma ard a stralucit totul in baie.Otetul face minuni.O zi buna si citesc cu mare placere tot ce postezi.Cu stima, Violeta

    1. Bine ai venit si multumesc pentru ca imparti experienta ta cu ceilalti. Ma bucur sa castig inca un cititor 🙂

    2. bună seara,îmi puteți spune va rog cantitățile la oțet,alcool apa și sare amara? sare daca nu am cu ce o pot inlocui?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top