Biroul de acasa este o problema probabil rezolvata de multi dintre noi, dupa atata vreme de lucrat de la distanta. Dar un update este mereu binevenit, mai ales daca il faci cu bani putini si fara mare efort.
Mai mult, ideea aceasta de renovare poate fi aplicata si in alte camere, la fel de usor: o arcada boho se poate picta pe perete intr-o ora si un pic, cu toate pregatirile necesare.
Iata ce ai de facut ca sa iti iasa bine!
Cam asa se prezenta situatia la mine, inainte de acest proiect: un birou in atelier, intr-o nisa de 2 m x 1,3 m, cu multa lumina dimineata si dupa pranz si cu multe lucruri care au fost relativ ordonate, dupa ce au fost initial aruncate alandala.
De la renovare, am tot amanat sa aranjez zona asta, pentru ca nu gasisem inca ideea care sa-mi placa. Peretii sunt un alb luminos, asa cum sunt in tot atelierul, dar parca nisa aceea cerea ceva anume, asa ca ideea de a plasa acolo o arcada mi s-a parut cea mai potrivita. Am vazut tipul acesta de decor in multe case boho si mi-a placut pentru ca nu este costisitor, usor de facut si usor de inlaturat, daca te plictisesti de el.
Primul pas dupa ce am ales ideea a fost sa vad cum ar arata ea in practica, asa ca am simulat-o in Canva, folosind elemente identice cu cele pe care le am in birou – coprul de iluminat, biroul negru minimalist, scaunul imbracat in blugi, tablourile si panoul din pluta – si adaugand la ele rafturi albe de la JYSK. Aveam nevoie de un corp pentru depozitare, dar care sa nu aglomereze spatiul de numai 2 m latime.
Materialele
Mai intai, peretele alb si lavabila intr-o culoare potrivita pentru locul respectiv. Peretii mei din atelier au fost zugraviti cu SPOR acum un an, cand am renovat, iar faptul ca lavabila este de foarte buna calitate s-a vazut acum: am mers mai departe cu proiectul fara sa fie nevoie sa improspatez culoarea ori sa fac reparatii. Cat priveste culoarea, eu am ales sa o compun colorand lavabila SPOR cu pigment tot de la Policolor. Nu este cea mai usoara varianta insa, asa ca iti recomand sa cumperi de la ei lavabila pentru arcada deja colorata, mai ales ca ai de unde alege de AICI.
Acestea sunt materialele principale, dar ai nevoie de inca niste maruntisuri ca sa poti desena si vopsi apoi arcada si sa iasa bine: banda izolatoare, sfoara, un creion, o ruleta si pensule.
Cum faci
In primul rand, stabileste zona pe care vrei sa o scoti in evidenta in acest fel si care nu trebuie sa fie aglomerata, ci mai degraba golasa. Proiecteaza arcada lasand pe parti o portiune de perete necolorata, pentru contrast. Arcada trebuie sa ocupa cea mai mare parte din latimea spatiului ales, adica macar trei sferturi. Spre exemplu, daca vrei sa scoti in evidenta canapeaua de pe un perete, arcada sa fie mai ingusta decat canapeaua.
Important este ca lateralele arcadei sa fie perfect perpendiculare pe sol, altfel va parea ca o bate vantul. Daca nu ai un instrument care sa te ajute sa stabilesti linia perfect perpendiculara pe sol, bazeaza-te pe gravitatie si foloseste un fir si o greutate sau chiar rola de scoci de hartie pentru a trage o linie dreapta pana jos. De rola de scoci de hartie vei avea nevoie oricum, pentru ca marginile arcadei sunt mai usor de tras ingrijit cand ai banda adeziva pusa pe perete. La final, o vei da jos si va ramane in urma un contur perfect drept.
Odata ce ai stabilit si delimitat lateralele, trebuie sa desenezi partea de sus, respectiv arcul de cerc. Faci asta improvizand un compas dintr-un creion si o bucata de sfoara cu lungimea egala cu jumatate din latimea arcadei. Legi creionul de capatul sforii, il plasezi pe una din laterale, iar celalalt capat in centrul arcadei (mijlocul distantei dintre laterale). Tii pe loc centrul si folosesti creionul pentru a desena un arc de cerc in jurul lui, pana la cealalta laterala. linia rezultata este conturul arcadei tale.
Mai departe este mult mai simplu: vopsesti pur si simplu arcada in culoarea dorita, urmand conturul. La final, dati jos banda de hartie si te bucuri de cat de frumos ti-a iesit intreaga lucrare.
Iata si procesul in sine, in acest clip pe care l-am postat pe canalul meu de YouTube:
Despre culorile pentru arcada si cum le obtii
Eu mi-am facut singura propriul amestec de culoare folosind SPOR si pigment ocru si maro tot de la Policolor. Poti la fel de bine sa cumperi de la ei culoarea gata preparata, in cantitatea de care ai nevoie plus o mica rezerva, pentru reparatii neprevazute.
Daca decizi si tu sa-ti prepari acasa culoarea, tine minte ca in recipient ai o nuanta mai inchisa decat pe perete si ca trebuie sa testezi nuanta inainte de aplicare, sa vezi cum se incadreaza si cum arata cand lavabila s-a uscat. Pune pigmentul putin cate putin, iar daca ai scapat prea mult poti repara lucrurile adaugand lavabil alb. Asa insa iti cresti cantitatea de culoare obtinuta, deci mai bine tii sub control colorarea, adaugand pigmentul cu zgarcenie.
In final, foloseste arcada pentru a peen in valoare tablouri, o oglinda rotunda ori un alt obiect de decor pe care il agati la nivelul ochilor. Eu am inramat copertile celor doua carti ale mele, fiind elementele perfecte – zic eu – pentru spatiul de birou.
A fost proiectul de fata ceea ce-mi doream pentru acest spatiu?? Te las sa apreciezi singur, comparand ceea ce mi-am dorit sa fac si ceea ce a iesit:
Ce am planificat Ce a iesit
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.