#LectiaDeBricolaj: dulapul cu usi pictate ▶️

Schimbarile realizate cu buget mic in decorul casei sunt posibile. Putem face modificari fara sa vopsim mobila integral ori sa apelam la sfatul unui specialist. O solutie este sa vopsim doar usile, nu tot mobilierul. Parintii sa ramana aproape: este o varianta accesibila pentru a rezolva micile accidente aparute la intalnirea dintre copii, mobila si marker permanent. Proiectul a fost inclus si in rubrica saptamanala „Lectia de bricolaj”, pe care o vezi vineri dimineata, la Prima TV.

Desi nu aveam o nevoie stringenta de a acoperi vreun defect, am decis ca acest dulap alb – facut de mine in cadrul altui proiect – sa capete un aspect nou. Mi se parea prea alb si aveam nevoie de ceva culoare in acel colt din atelier. Solutia aplicata de mine merge insa de minune atunci cand cauti sa ascunzi vreo pata sau vreun defect al mobilierului si vrei sa le rezolvi usor si fara mult efort.

Materialele

Dulapul meu este din PAL, asa ca m-am orientat spre vopsele care adera fara probleme pe acest material – vopsea chalk paint Annie Sloan, pe care am ales sa o sigilez cu lac. se poate sigila insa si cu ceara pentru mobila, asa cum am aratat in articolul de aici.

Poti folosi insa si vopsea acrilica, de tipul celor pentru pictura, care adera pe suprafete multiple. Iti trebuie mai multe culori pentru a compune un model ca al meu, in care am urmat curcubeul – tema amenajarii atelierului meu. Mai ai nevoie de cateva pensule medii si subtiri, carpa si vas cu apa, dar si de alcool tehnic pentru curatare.

Poti lucra si cu usile pe pozitie, adica fara sa le demontezi, dar atunci intinde o folie sau un carton sub ele, ca sa protejezi podeaua daca se scurg picaturi de vopsea. In functie de modelul ales, va fi nevoie sa demontezi manerele ori butonii, ca sa nu ii murdaresti de vopsea. Modelul se bazeaza pe inspiratie, dar poti folosi si un sablon, daca vrei un anume imrpimeu.

Pasii de urmat

Primul pas pe care il faci mereu inainte de vopsit este curatarea suprafetei. Faci asta cu un degresant de vase. Daca nu este mobilier de bucatarie, poti sterge bine de praf si curata apoi cu alcool tehnic. Daca exista zone crapate ori lovite, repara-le intai, folosind un chit pentru lemn si urmand sfaturile pe care le-am inclus in articolul de aici.

Odata curatat totul, poti trece la vopsit. Eu am colorat intai baza cu putin gri inchis, pentru ca dulapul este in atelier si acolo este mai mult praf decat in casa.

Cat despre model… aici baza este inspiratia. Eu am ales un model usor de facut – pete de vopsea suprapuse, dar iti poti urma propria pornire, ca sa pictezi orice iti doresti. Cateva idei simple iti las mai jos, ca inspiratie de pe Pinterest.

Daca vrei sa suprapui si tu culorile, iar contururile fiecareia sa ramana ferme, tine cont de un lucru: vopseaua trebuie sa se usuce inainte de a veni cu alta culoare peste. Daca aplici a doua culoare peste prima inca neuscata, cele doua se vor amesteca. Faci asta daca vrei sa obtii un blending, adica un model in care culorile trec frumos dintr-una in alta, amestecandu-se.

Durata mica de uscare este unul din motivele pentru care eu am ales sa lucrez cu vopsea Annie Sloan. In mod obisnuit, vopseaua de tip chalk paint se usuca mult mai repede decat alte vopsele, dar acest lucru nu se aplica integral cand vopsesti PAL. Pe lemn, vopseaua este absorbita mai repede, spre deosebire de PAL, care are o pelicula din plastic cu absorbtie redusa. Trebuie sa lasi sa se usuce mai bine inainte de a suprapune culorile pe PAL.

Desi am lucrat pe PAL, mi-a luat cam o ora sa colorez usile asa cum le vezi. A doua zi, am aplicat un strat de lac incolor ca sa sigilez vopseaua. Lacul il poti aplica fie cu o pensula in strat subtire, fie alegand un spray cu lac, caz in care iti recomand sprayurile Maston. Trebuie sa izolezi insa in jur cu o folie pentru ca sprayul sa nu se imprastie necontrolat. In plus, iti recomand sa faci asta fie in balcon, fie afara, pentru ca vaporii de la spray (desi Maston este si pentru interior) pot fi daunatori.

Iti recomand sa aplici un strat de lac incolor mat si daca folosesti vopsea acrilica ori de alt tip de vopsea, intrucat asta va da stabilitate culorilor si va face suprafata sa arate mai bine finisata, anuland diferentele de luciu intre zonele vopsite si cele nevopsite.

In final, lasi sa se usuce suprafata si gata! Tine minte insa ca vopselele pe baza de apa au o durata de uscare in profunzime de doua-trei saptamani, timp in care trebuie ferita de socuri, lovituri ori stergerea insistenta.

Vopsirea usilor este o solutie mult mai usor de aplicat decat vopsire integrala a mobilierului. Nu necesita neaparat demontare si cere mai putin timp, fiind o suprafata dreapta si fara unghiuri. Daca vrei sa vezi exact procesul, vezi mai jos proiectul asa cum a aparut el in rubrica mea saptamanala „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.

Daca articolul ti-a fost de folos, distribuie-l in social media si trimite-l mai departe prietenilor care crezi ca ar putea avea nevoie de inspiratie!

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: in fiecare vineri dimineata, te astept in emisiunea „FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la „Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top