#LectiaDeBricolaj: textile colorate in stil pepene ▶️

Vara este susrsa de inspiratie pentru multi creatori de frumos. Sa ne inspiram si noi din motivele verii pentru a colora in stil pepene textile albe cu diferite utilizari, de la fete de perna si pana la tricouri. Tehnica pentru a face textile colorate in stil pepene este simpla si amuzanta, iar materialele accesibile.

Iti arat mai jos ce pasi sa urmezi, intr-un proiect pe care l-am facut pentru rubrica mea TV saptamanala „Lectia de bricolaj”.

Despre materiale

Ai nevoie, mai intai, de un material textil pe care sa il colorezi astfel. Destinatia nu este importanta, compozitia da: cu cat are mai multe fibre naturale, cu atat va fi mai usor de vopsit. De aceea, iti recomand sa te orientezi spre bumbac sau in, care sunt cele mai accesibile si usor de prelucrat in acest proiect.

Cat despre vopsea, iti trebuie rosu si verde, respectiv pentru coaja si pentru miezul copt. Cele mai potrivite sunt vopselele lichide pentru textil, pe care le gasesti in magazinele de hobby & crafts. Fie le pui in recipiente de tip pulverizator, fie cumperi vopsea gata ambalata astfel, pentru ca iti va fi cel mai usor sa o folosesti cu succes in proiect. Cauta si o carioca neagra pentru textil ori un strop de vopsea neagra pentru textil si o pensula mica, pentru aplicare.

Alte lucruri necesare sunt un pulverizator cu apa si unu – doua elastice de tipul celor pentru bani, de care avem nevoie pentru a delimita zonele colorate.

Cum coloram in stil pepene

Impartim obiectul textil – in cazul meu fata de perna – in doua zone, delimitate cu ajutorul elasticelor. O parte mai mica va fi coaja verde, restul urmand a fi miezul rosu. Pulverizezi cu apa materialul, ca sa fie umed si apoi aplici vopseaua verde, fie prin pulverizare, fie prin aplicarea cu pensula ori buretele, pana aproape de elastic.

Faci apoi acelasi lucru cu vopseaua rosie, pe cealalata parte ramasa necolorata, apoi tai elasticul si lasi la uscat textilul, inainte de a merge mai departe. Eu am pus perna pe un umeras, la uscat afara. Iata cat de colorata este, pe ambele fete in mod diferit. Daca vrei ca modelul sa nu se repete pe ambele fete, ai grija sa pui inauntru, intre ele, o folie din plastic.

Cand s-a uscat vopseaua, folosesti carioca pentru a desena mici seminte negre si a face pepenele sa para real.

In final, calci bine materialul, ca sa fixezi culorile, apoi il poti utiliza dupa cum iti place.

Poti folosi aceasi tehnica pentru a colora si alte obiecte, precum un tricou. dupa cum vezi, am facut deja asta, iar proiectul cu tricoul il vezi aici.

Daca vrei sa vezi proiectul pas cu pas, urmareste mai jos inregistrarea rubricii „Lectia de bricolaj” in care a aparut.

Sper ca acest proiect sa te inspire si pe tine si sa iti dea idei pentru textilele care si-au pierdut nuanta initiala ori care au mici defecte. Daca ti-a placut, redistribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in toate proiectele iti doresc si multa inspiratie!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top