In fiecare casa exista obiecte banale, dar foarte utile, mai ales la sarbatorile de iarna. Tocmai de aceea, ele reprezinta cadouri perfecte de sezon. Un astfel de obiect am construit si eu, proiectul fiind prezentat in rubrica „Lectia de bricolaj” de la Prima TV. Este vorba despre o tava decorata cu motive de iarna, pe care am vopsit-o cu vopsea Ressource – o vopsea premium frantuzeasca, pe care ti-o recomand si tie.
Vezi mai jos ce a insemnat acest proiect si de ce conteaza atat de mult vopseaua de calitate, pentru ca proiectul pe care il faci sa iti aduca bucurie la final.
Materialele
Materialul de baza este placa din lemn suficient de mare sa poti transporta ceva tava, odata terminata. Intre 20 cm x 30 cm si 30 cm x 40 cm (cum am folosit eu) sunt cele mai potrivite dimensiuni. Cauta ca fibra lemnului sa fie pe lungimea tavii, altfel lemnul se va fractura efectiv de la jumatate. Poti face tava cu material nou sau refolosind un tocator vechi din lemn, dar bine curatat.
Al doilea element important sunt manerele pentru mobila. Cel mai frumos ar fi sa ai unele tot din lemn, a caror marime sa fie corelata cu cea a placii folosite drept baza. Gasesti astfel de manere la magazinele pentru accesorii de mobila. Este de preferat sa ai o bormasina si un burghiu, pentru a gauri lemnul inainte de montare.
Mai trebuie un sablon, pensule pentru vopsit si pensula rotunda sau burete pentru decorare si putin scoci din hartie, pentru fixarea sablonului. Iti este de folos si smirghel (am folosit unul cu granulatie 180), ca sa nivelezi lemnul inainte de vopsire.
Foarte importanta este insa vopseaua, care trebuie sa fie rezistenta (va trebui stearsa des) si sa acopere bine lemnul, eventual intr-un singur strat. Pentru ca alternezi culorile si decorezi cu sablon, vopseaua trebuie sa nu curga, sa fie stabila si sa iti permita linii de mare finete. Fix pentru aceste motive am ales vopseaua pentru lemn Ressource, un produs premium al unui producator francez al carui singur distribuitor in Romania este Toncorner.
Fiind un proiect pentru Craciun, am ales o nuanta de verde numita Eucaliptus, un rosu Coquelicot si un alb. Poti alege aceleasi nuante de vopsea Ressource sau altele asemanatoare de la ei, pe care iti va fi usor sa le gasesti pentru ca sunt grupate pe familii de culoare.
Pregatirea
Primul lucru este sa te asiguri ca lemnul este cat mai neted, de aceea slefuiesti placa pe toate partile.
Apoi iti recomand sa faci gaurile pentru manere, pentru ca iti va fi mai usor cu placa nevopsita. Masori latimea placii si centrezi manerul, marchezi cu un creion locul in care vin holszsuruburile si apoi dai gauri pe fiecare latime, in mod simetric. Pentru curatarea prafului rezultat din slefuire si din gaurirea placii, iti recomand o pensula pufoasa mai intai, apoi poti sterge cu o carpa cu alcool tehnic.
Vopsirea cu vopsea Ressource
Ressource fiind o vopsea pe baza de apa, nu trebuie sa-ti faci griji legate de miros ori diluare. Vopseaua este suficient de fluida incat sa se intinda usor, cu o pensula sintetica nu foarte ferma.
In acest proiect, am combinat culorile: alb pe mijloc, verde pe lateral, iar in centru modelul cu sablon. Am vopsit intai cu alb si, cat s-a uscat acesta, am vopsit in verde manerele, la fel ca zona unde le monez. Am asteptat sa se usuce albul dintre ele, ca sa pot face imbinarea dreapta si sa nu se amestece cu verde la vopsit.
Un truc pentru imbinarea culorilor in linie dreapta: cand una din culori este uscata, o delimitezi cu scoci de hartie si vopsesti cu a doua culoare. Scoti scociul imediat, iar linia va fi dreapta. Lipeste bine banda de scoci, altfel vopseaua se va scurge sub ea si va rezulta asa numitul „bleeding”, iar linia va arata mai rau ca inainte.
Decorarea cu sablon
Asta se poate intampla si cand vopsesti cu sablon, daca folosesti prea multa vopsea, fortezi aplicarea ori iti fuge sablonul pe suprafata. De aceea, fixezi sablonul cu scoci de hartie, iar excesul de vopsea il indepartezi inainte de aplicare, tamponand pensula pe un servetel.
Este momentul in care iti dai seama cat de important este sa lucrezi cu o vopsea de calitate, care nu curge, nu se intinde si nu iti creeaza probleme, se usuca repede si nu se sterge. Liniile sunt bine definite, contrastul este vizibil, iar aspectul final este ingrijit.
Pentru sablon, am alternat doua culori – rosu si verde, iar la final am adus un „praf” de zapada peste frunzele verzi si bobitele rosii. Am montat manerele, am adaugat si picioruse din pasla (ca sa nu zgarie suprafata pe care sta) si gata!
Poti vedea acesti pasi si la „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.
De ce vopsea Ressource?
Am folosit Ressource prima oara acum mai bine de doi ani si mi-a placut. Obiectul vopsit atunci – o ladita gri cu accente albe – este si acum folosit fara probleme. Vopseaua s-a comportat excelent, nu sare si se sterge usor, asa ca am incredere ca o pot folosi cu succes pe termen lung. M-am bucurat sa aflu ca Ressource poate fi comandata de oriunde din tara, odata cu deschiderea magazinului online al Toncorner.
Ressource este un brand cu mai multe tipuri de vopsele disponibile: lemn, metal, pereti, dar si pentru pardoseala (despre care ti-am povestit deja in articolul de aici). Un alt lucru bun este ca are o gama extrem de variata de culori, asa ca poti alege dintr-o mie de nuante indiferent ca vrei vopsea pentru mobila ori pentru interioare.
Daca nu stii ce sa alegi, vorbeste cu ei si te vor sfatui in tot procesul: ce tip de vopsea si eventual amorsa iti trebuie, cum le aplici, dar si ce culoare se potriveste in proiectul tau. Dealtfel, Lia Leriu – omul din spatele Toncorner – este „alchimistul de culoare” de la care am invatat o multime de lucruri despre lemn, vopsea si culoare. Iar dintr-o mie de nuante, cred ca este imposibil sa nu o descoperi si pe cea care sa vina manusa proiectului tau!
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, va astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.