Decoratiunile din hartie plisata pentru Craciun erau foarte la moda in anii ’50 – ’60 si revin anul acesta intr-o multime de forme. Nu-i nevoie sa le cauti in magazine ornamente din hartie pentru pomul din aceasta iarna: se fac foarte usor, iar materialele se gasesc in orice casa.
Iata doar doua din variantele de ornamente din hartie, pe care le-am facut pentru „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.
Ingerasii din hartie
Sunt una din cele mai simple decoratiuni si care nu necesita decat hartie, lipici si o ata. Hartia cea mai buna este ferma ca ramana pliurile drepte, dar nu groasa, pentru ca ar iesi ingerasul butucanos. Poti folosi clasica hartie A4 pentru imprimanta ori file dintr-o carte veche ori hartie de ambalaj, ceea ce va da ingerasului tau un aer boho ori scandinav. Pentru lipire sunt ok si pistolul cu silicon cald, si lipiciul clasic pentru hartie.
Daca vrei, poti adauga o margica, o funda, o steluta sau altceva decorativ, dar baza ingerasilor este hartia plisata si indoita. Ii poti suspenda ori ii poti pune efectiv pe raft ori transforma in decoratiuni pentru ghivecele cu flori.
Principiul de construire a ingerasilor este simplu: plisezi doua foi pe inaltime, le lipesti pe cant una de alta, pe doua treimi din lungime (acesta va fi corpul), iar treimea ramasa (mainile) se indoaie pe parti, in afara, apoi se lipeste de corp. Inainte de a desface ingerasul, poti decupa mici triunghiuri din pliuri, pe lateral, ca haina sa semene cu o rochita brodata.
Ii poti adauga ingerasului cap dintr-o margica, o bila, un glob sau un ciucure rotund, dar cauta ceva de masura potrivita, ca sa nu ai un rezultat disproportionat. Mai poti sa-i pui aripioare din funda pe ceafa ori un snur legat la gat ori sa adaugi stelute pe poale.
Sunt mai multe metode pentru a expune ingerasii. Daca ii agati, va fi nevoie sa prinzi sfoara intre cele doua parti ale ingerasului, in partea de sus (spre cap) inainte de a le lipi. Daca vrei sa stea in picioare, le lipesti pe spate un triunghi din carton, pe spatele rochitei. Iar pentru ghiveci, strecori intre pliuri un bat subtire si il lipesti.
Steaua din hartie
Ii mai poti spune rozeta, floare ori, pur si simplu, decoratiune. Poate capata diferite forme si, ca si ingerasii, se poate agata ori aseza pe raft, ca decoratiune.
Pentru acest tip de ornament, ai nevoie de circa opt pungi din hartie, pe care le lipesti una de alta, aplicand lipiciul in forma de T: o linie pe fondul pungii si alta centrata pe lungime. ai grija sa nu duci lipiciul pana in buza pungii, ci pana la 2-3 cm de aceasta, ca sa nu te incurce mai tarziu. Vei forma astfel o armonica, iar apoi lipesti la fel prima punga de ultima, formand o floare.
Si pe acestea le pot aseza pe raft, dar au nevoie de un postament, pe care eu l-am facut dintr-o bucatica de lemn, in care am infipt un bat mai gros pentru frigaruie si o bucatica de spuma tarein varf. Spuma tare este necesara pentru a tine punga din hartie dreapta in centrul florii, ceea ce ajuta ca decoratiunea sa nu se descentreze.
Si aceste flori pot fi „brodate” cu ajutorul decupajului pe lateralele pungilor, dupa ce acestea au fost lipite una de alta. Se pot crea astfel modele extraordinare, in functie de rabdarea si indemanarea fiecaruia.
Pasii exacti pe care i-am urmat ii vezi in clipul emisiunii, mai jos:
Cand eram mica, aveam astfel de ornamente acasa la bunici, iar in timpul anului stateau stranse intr-o cutie, prinse cu elastic. Cand se apropiau sarbatorile, erau scoase, depliate si agatate in pom sau prin casa. Putem face la fel foarte usor, daca una din partile florii din pungi de hartie nu este prinsa cu lipici, ci cu banda cu arici, de exemplu.
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, va astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.