Nu trebuie sa fii designer de interior ori producator de mobila ca sa iti construiesti singur o noptiera. Sunt suficiente o ladita din lemn, picioare pentru mobila si o vopsea buna ca sa transformi un obiect comun in cea mai frumoasa noptiera. Am construit asa ceva pentru rubrica „Lectia de bricolaj” de la Prima TV si am vopsit-o cu vopsea Ressource, o vopsea premium frantuzeasca pe care merita sa o incerci si tu.
De ce am ales-o iti explic in continuare, dupa ce vezi pasii de urmat pentru a realiza si tu acelasi proiect.
Materialele
Elementul de baza este ladita din lemn, care iti recomand sa fie suficient de mare incat sa poti instala in ea un raft. Ladita folosita de mine are dimensiunile de 35 cm x 45 cm si circa 24 cm adancime. Poate fi asezata pe verticala ori pe orizontala, in raport de locul in care o instalezi si de stilul pe care il doresti. Ai nevoie de patru picioare pentru mobila, din lemn sau din metal, tot in functie de stilul dorit.
Vopseaua se numeste Ressource, fiind trei nuante pe care le poti alege si tu de aici, dintre cele trei finisaje pe care le poate avea – lucioasa, satinata ori mata. Gasesti aceste vopsele doar la Toncorner, singurul distribuitor al brandului Ressource in Romania. Daca nu ajungi la magazinul lor fizic in Bucuresti le poti comanda si online, de pe site-ul lor. Sunt vopsele pe care le-am mai folosit si sunt multumita: sunt rezistente, acopera excelent si au circa o mie de nuante, inclusiv metalizate.
Pentru polita, iti trebuie placaj ori lemn si doua stinghii de sustinere pe care sa le prinzi pe lateral. Pentru prinderea politei, poti folosi fie holszsuruburi, fie cuie foarte subtiri. Holszsuruburile le fixezi mai usor cu bormasina, dar merge si cu surubelnita.
Nu-l vezi in imagine, dar pregateste-ti-l: smirghel cu granulatia de 180, ca sa slefuiesti ladita inainte de montare.
Cum transformi ladita
Aceste ladite sunt din lemn crud care, desi tratat, nu este perfect finisat. De aceea, slefuieste usor ladita pe toate partile, pentru a-i reduce asperitatile si a avea un aspect mai ingrijit.
Urmatorul lucru de facut este sa tai polita pe dimensiune si sa montezi sistemul de prindere. Asta inseamna sa prinzi cele doua stinghii pe lateralele interioare ale laditei, la inaltime egala. Pentru a te asigura ca o asezi drept, foloseste un obiect dur si drept (o scandura, de exemplu) pentru a marca linia pe care vine stinghia. Prinzi stinghiile pe marcaj fie cu suruburi, fie cu niste cuie subtiri, iar ele vor sustine polita.
Picioarele se fixeaza simetric, pe fiecare colt. Cele din metal se fixeaza mai usor, in patru puncte, cu holszsuruburi pe care le poti strange si cu surubelnita. Altele (cele folosite de mine) au propriul surub, pentru care trebuie sa faci gaurile cu un burghiu si apoi, in ele, sa insurubezi picioarele.
Vopsitul cu vopsea Ressource
Ultimul pas este vopsitul, iar aici eu am ales sa folosesc doua culori Ressource din familia albastru – una deschisa la interior si alta mai inchisa pe exterior. Sterge cu alcool tehnic noptiera (inlatura toate urmele de praf) si apoi poti trece la vopsit.
A cerut putin mai multa atentie vopsirea intre scanduri, acolo unde se imbina culorile, dar in final am facut-o si pe asta si a iesit chiar bine.
Am simtit nevoia unui accent si vopsit cu o nuanta metalizata de cupru pe canturi. Astfel, am evidential liniile noii mele noptiere, dar am si ascuns imbinarea intre cele doua culori, pe care poate nu am reusit sa o fac peste tot atat de dreapta pe cat voiam.
Pasii de mai sus ii vezi si in rubrica „Lectia de bricolaj”, la Prima TV:
De ce sa alegi si tu vopsea Ressource
Ressource este o vopsea pe baza de apa cu rezistenta crescuta si pe care, odata uscata, o poti spala cu incredere ca nu se strica, fie ca este pentru pereti, lemn, metal, pardoseala ori decorativa sau de exterior. Despre aceasta vopsea ti-am mai vorbit in articolul despre vopsirea pardoselii, unde iti spuneam despre varianta Ressource Peinture Sol, aplicata chiar pe gresia si faianta din magazinul distribuitorului Toncorner.
Nu conteaza ce culoare alegi pentru pardoseala, aceeasi nuanta poti alege de aici si pentru mobila sau pereti, ceea ce ofera o multime de posibilitati in amenajarea interioara. De exemplu, intr-un un hol ingust si cu multe usi, poti vopsi pereti si usi in aceeasi culoare, ca sa nu „rupi” spatiul prin contrast. Gama de culori este aceeasi, diferit este tipul de vopsea si in amorsa pentru anumite suprafete. Pentru lemn, eu nu a trebuit sa aplic vreo amorsa.
Nuantele de aici sunt trei din cele o mie pe care le gasesti la Ressource, una din cele mai extinse game de culori de pe piata vopselelor din Romania. Daca nu te poti decide si vrei sa testezi culoarea ori daca iti trebuie doar putina vopsea, cumpara un esantion, adica un borcan asa cum vezi mai sus. Ba chiar este indicat sa testezi, inainte de a aplica pe suprafete mari.
Inca un lucru bun este ca poti alege mai usor culoarea dorita, cele o mie de nuante fiind grupate pe familii de culoare, in „Shop by color”: rosu, galben, albastru, verde, neutre reci, neutre calde aici.
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, va astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.
Multumesc frumos, spor in proiectele frumoase !
Foarte dragut proiectul, felicitari ! Unde pot gasi o astfel de ladita ?
Multumesc. 🙂 Eu am primit-o cadou, dar cred ca cei de la ladite.ro au asa ceva. 🙂
SI eu sunt adepta lui abastru in toate nuantele lui. Iar legat de vopseaua care s epoate spala… cred ca este cea mai buna intr-o casa cu copii mici si creativi.
Arata foarte bine rezultatul final, iar vopseaua folosita este bine pigmentata. Imi plac culorile alese de tine.
Da, este o vopsea de calitate, iar gama este excelenta. Din o mie de nuante, imposibil sa nu gasesti ce vrei.