Pluta este un material excelent pentru amenajari interioare pentru ca este versatil si un bun termoizolant, dar si usor de reciclat. Sa ne chemam prietenii la un pahar de vin: avem nevoie de dopuri de pluta pentru proiectele urmatoare de reciclare, incluse si in rubrica saptamana de DIY „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.
Butoni de mobila din dopuri de pluta
Pentru acest proiect, iti recomand sa folosesti dopuri de la sticlele de sampanie, pentru ca au forma unei ciuperci si sunt, drept urmare, mai usor de tras decat cele drepte. Eu folosesc mai ales dopuri de la sticlele de bere de abatie de la Lidl, care au o forma asemanatoare si sunt doar putin mai mici.
Este un proiect foarte simplu si pe care il poti particulariza cum vrei: scurtezi putin dopurile si le poti monta pur si simplu ori le poti colora in diferite moduri. Este de preferat ca lungimea lor sa nu depaseasca 3 – 3,5 cm, altfel te-ai putea agata in ele cand te misti pe langa mobila de bucatarie. Le poti taia foarte usor cu un cutit bine ascutit si fara zimti sau cu un cutter.
Daca vrei sa le vopsesti, iti recomand fie o vopsea acrilica rezistenta la apa, fie un strat de lac la final, pentru impremeabilizare. Eu folosesc vopsele acrilice la tub mare (cumparate din Lidl), apoi un strat de lac spray Maston, respectiv pe cel incolor mat. Este necesar acest strat atat pentru a fixa culoarea, cat si a proteja pluta de apa.
Tot pentru vopsit, iti recomand sa pregatesti o solutie care sa iti permita sa lasi dopurile la uscat fara sa se atinga unele de altele. Eu folosesc tepuse pentru frigarui infipte in aceste dopuri, fix in locul in care ar urma, mai tarziu, sa vina holszsurubuile pentru prinderea pe mobila.
Daca folosesti lac spray, vei vedea cat de utila este ideea mea de a infige dopurile in tepuse.
Le lasi sa se usuce si le poti folosi apoi fara probleme. Este de preferat totusi sa folosesti pentru prindere un holszsurub pentru lemn, care are filetul mai accentuat decat cele obisnuite pentru manere pentru mobila. Asta ajuta la o fixare mai buna a dopurilor pe pozitie. Daca vrei, poti adauga si cateva picaturi de aracet pe holszsurub, inainte de a fixa butonul.
Ideea asta a fost foarte iubita si de americani, fiind cel mai accesat proiect al meu de pe Hometalk.com, platforma internationala de DIY cu zeci de milioane de utilizatori lunar.
Dop de pluta ca maner la capacele din sticla
Cele mai multe din capacele de sticla pentru oale au manere din bachelita, material care se strica in timp ori se poate sparge. In acest caz, nu este nevoie sa arunci capacul, ci ii demontezi manerul si pui in loc un dop de pluta. Este o solutie excelenta si accesibila: faptul ca pluta are proprietati termoizolante face ca acest maner sa nu se incinga niciodata si sa il poti apuca fara probleme.
Poti vedea mai multe despre cele doua proiecte in inregistrarea video de mai jos:
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, te astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.