JYSK a lansat colectia de vara 2021, care a si ajuns in magazinele de la noi. Ca si precedentele colectii, si aceasta urmeaza tendinte care apartin aceluiasi stil, dar care se diferentiaza prin nota si gama de culori.
Lansarea aceasta a fost diferita, ca orice altceva se intampla in pandemie, de un an incoace: s-a facut online, intr-un eveniment global derulat online, cu participarea jurnalistilor si bloggerilor din mai multe tari. Iata care sunt noutatile si cu ce vesti vine JYSK acum!
La inceputul noului sezon, intr-o lume dominata de pandemie, JYSK ne indeamna sa deschidem bine ochii, sa privim in jur si sa cautam esenta fericirii. Pentru multi dintre noi, fericirea si siguranta au insemnat acasa, de unde si nevoia de a configura decoruri confortabile si placute.
Colectia de vara 2021 cuprinde mobilier pentru balcon sau terasa, cosuri, umbrele sidiferite tipuri de iluminat, precum si o multime de plante artificiale. De ce plante artificiale cand vorbim despre statul afara? Pentru ca nu toti au conditii pentru a creste plante sanatoase si frumoase si, totodata, nu toti oamenii se pricep la asa ceva. Un alt motiv este ca se poate sa fabrici plante artificiale in mod sustenabil, in conditiile in care sunt folosite materiale reciclate. Revin insa la acest aspect mai tarziu.
Spatiul de acasa trebuie sa fie confortabil si sa iti asigure senzatia de „afara” chiar daca nu ai balcon sau terasa ori cand balconul este minuscul. Exista piese de mobilier de dimensiuni reduse si totusi confortabile si care iti permit sa folosesti spatiul pe verticala, amenajand o oaza si intr-un balcon de un metru latime, spre exemplu.
Orice colt poate fi transformat intr-un loc de relaxare, folosind mobila extensibila / pliabila si care nu ocupa mult spatiu.
Iar daca ai o terasa generoasa, poti alege piese mai mari, care sa iti asigure mai mult confort in coltul tau de relaxare amenajat in stil nordic.
Iar daca plantele nu sunt usor de crescut pentru tine, atunci ai la dispozitie colectia de plante artificiale de la JYSK. Poti alege si un ghiveci sau un cos potrivit pentru ele sau unul din suporturile special create pentru ele.
Mi-au placut si pisele de mobilier si decoratiunile impletite, dar mai ales scaunul gaoace, pe care l-am vazut de multe ori, in recent, in amenajari mai degraaba in stil boho decat nordic.
O vara in tendinte
Stilul nordic se pastreaza in mod evident in toate cele trei tendinte ale colectiei: Basic, Infusion si Mindful Garden.
Basic
Asa cum ii spune si numele, include culorile de baza neutre – de la alb si pana la negru, trecand prin gri si maro – si, desi este basic, are foarte multa personalitate prin texturile si nuantele naturale pe care le regasim aici. regasim lemnul natur si fibrele naturale, puse in evidenta de contrastul cu metalul negru mat.
Frumusetea sta in naturalete, iar neutralitatea culorii concentreaza atentia asupra formei si texturii pe care le au obiectele, ca element de design.
Infusion
Aici apare culoarea: verde oliv, albastru marin, galben mustar, in nuante desaturate si integral naturale. Gasim si putina geometrie – jocuri de linii si texturi (preferata mea este terrazo) care nu incarca decorul, ci doar ii dau personalitate si stil. Culorile specifice sunt Desert Sage, Oil Green, Balsam Green, Smoke Blue și Dusk Blue.
Designul copiaza natura, cu formele ei organice, pentru a obtine un spatiu in care poti fugi de agitatia zilnica. Un spatiu calm, rezultat din ceea ce omul poate crea cu ajutorul tehnologiei, dar pentru a proteja natura si resursele ei.
Mindful Garden
Revin aici imprimeurile florale marunte si culorile pastelate, combinate insa cu elemente moderne si industriale, care ne ajuta sa cream amenajari noi. Este vorba despre un mod nou de a interpreta lucruri vechi, intr-o maniera specifica vremurilor noastre.
Culorile sunt pastelate – verde, roz, corai, iar imprimeurile florale ori cu elemente botanice. Asta pentru ca vorbim despre anotimul gradinilor si statului in aer liber. Muted Clay, Faded Rose, Hot Chocolate sau Asphalt sunt tonurile care definesc Mindful Garden.
Sustenabilitatea, ca parte a designului
Sustenabilitatea produselor a fost un factor important in pregatirea noii colectii. Dealtfel, ma bucur sa-ti spun ca, la finalul evenimentului, am reusit saa pun doua intrebari despre legatura dintre sustenabilitate si designul coleectiilor JYSK si ca ambele si-au gasit raspuns live, din partea organizatorilor. Doua din trei intrebari la care s-a raspuns la eveniment au fost ale mele, ca sa ma laud putin. 🙂
Astfel, am vrut sa stiu cum abordeaza JYSK sustenabilitatea in contextul crearii noilor colectii: este un punct de plecare sau o provocare careia sa-i faca fata in timp ce lucreaza pentru a ajunge la cele mai frumoase forme si texturi. Raspunsul este ca sustenabilitatea se regaseste in crearea colectiilor inca de la inceput, cand se pleaca de la materiale fie cu impact minim asupra mediului, fie reciclate. Apoi, se urmareste ca efectul asupra mediului lasat de noile colectii sa fie cat mai mic pe toata durata de viata a produselor, de la productia in sine si pana la transport, depozitare, utilizare si, in final, scoaterea din circulatie.
„Pornim proiectarea gandind sustenabil, dar sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere, ca sa pastram un echilibru. De exemplu, care snt valoarea si pretul, ce putem face in mod sustenabil, cum arata produsul si ce poate face el. Trebuie sa avem un echilibru intre toate acestea, pentru ca daca vom avea cel mai sustenabil produs la un pret inaccesibil, atunci ceea ce facem noi nu va avea impact”, spune Sam Harrington, manager pentru sustenabilitate la JYSK.
De exemplu, scaunul de gradina SADBJERG este realizat din plastic reciclat din plase de pescuit stranse din ocean, are design minimalist iar, la finalul utilizarii, poate fi dezmembrat in parti realizate dintr-un singur tip de material, si el reciclabil. De asemenea, mobilierul de gradina din lemn este realizat din lemn certificat FSC, care atesta faptul ca provine din silvicultura sustenabila.
Si, daca tot vorbim despre sustenabilitate, sa-ti mai spun si ca, de cateva luni, JYSK lucreaza la inlocuirea ambalajelor, urmand sa renunte la cele din plastic in favoarea altora care au un impact redus asupra mediului. Aceasta va duce la eliminarea a 27 de milioane de pungi de plastic anual, doar din simpla schimbare a ambalajului – o decizie aparent minora, dar care are un impact urias. Chiar daca unele produse sunt inca transportate catre magazine in folii din plastic, acestea sunt indepartate inainte de vanzare, tocmai pentru a tine sub control acest tip de desuri.
Daca ti-a fost de folos acest articol, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor pasionati de design interior.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.