Inspiratie: o baie de hotel impecabil amenajata

Uite o baie minuscula, descoperita intr-un hotel din Chicago, din amenajarea careia sa te inspiri!

Amenajarea unei incaperi mici – fie ea baie, bucatarie sau camera de locuit – ridica de obicei mari probleme. Solutii de amenajare exista, iar daca nu gasesti mereu cea mai buna cale de a optimiza, poti macar sa distragi atentia prin detalii din decor.

Detaliile fac diferenta si in aceasta baie micuta, pe care ti-o prezint pentru inspiratie. Am descoperit-o la The Palmer House Hilton in Chicago, un hotel de patru stele in care am ramas cateva nopti, intr-una din calatoriile mele in Statele Unite.

O baie de hotel este putin diferita de una dintr-o locuinta, dar ideea centrala ramane. Iti arat ce-am gasit acolo, ca sa te inspiri si sa adaptezi ideile asa cum tie ti se potrivesc mai bine.

In primul rand, culorile

La prima vedere, ai spune ca avem aici patru-cinci culori folosite, ceea ce ti s-ar parea mult, la prima vedere. Daca te uiti mai atent, vezi insa ca avem doua doua culori in mod real, iar ca proportia optima este excelent reprezentata.

Sa ma explic. Pardoseala este din marmura alb si gri, obiectele sanitare albe, postamentul pentru chiuveta este negru, peretii sunt albi cu motive negre. Faianta – montata pana jus doar in zona cazii si pana la jumatatea peretelui in rest – este verde deschis, intr-o nuanta potrivit de calda si potrivit de intensa, mai degraba pastelata. Perdeaua alba si are in centru o broderie rosie. Da, exact, ai citit bine: rosie! Este singurul detaliu rosu si iese grozav de bine in evidenta.

Practic, avem un canvas mare in alb / gri / negru, adica fara culori (pentru ca nici alb, nici gri, nici negru nu sunt culori). Avem apoi verdele, care nu acopera mai mult de 25-30% din suprafata totala a camerei (adica pardoseala + pereti + tavan). Si, in echilibrul acesta cromatic. apare o urma rosie, care sare in ochi din mai multe motive. Mai intai, pentru ca este singura, apoi pentru ca este culoare intensa, intr-un melanj de neutru si pastel.

Avem aici exact ce spun designerii ca trebuie sa faci pentru ca incaperea sa te relaxeze prin cromatica: 60% nuanta neutra, 30% pastel si 10% culoare accent. Si atmosfera este cu adevarat reconfortanta, pentru ca verdele este culoare rece foarte potrivita pentru zonele de odihna si relaxare.

Pe pagina de Booking a hotelului poti vedea mai multe variante cromatice pentru baie, iar daca verdele te deranjeaza, poti alege in loc diferite nuante de gri.

Detaliile

Baia despre care iti sun este in forma de L si, apartinand unei camere single, nu este foarte spatioasa. Dar lipsa spatiului si forma atipica este compensata prin introducera unor detalii care distrag atentia de la aceste probleme.

Nimic din ce vezi in baia aceasta nu este lasat la voia intamplarii. Exista o continuitate de stil, forme si culoare pe care o remarci si care te capteaza cu cat stai mai mult sa analizezi fiecare detaliu din jurul tau. Exact ce trebuie cand faci o baie relaxanta!

Mobilierul negru modern, are incrustat acelasi model grafic pe care il regasim pe perdea, iar picioarele din metal argintiu se coreleaza cu bateria inoxata, cu bara de dus si cu manerul usii (care are o alta culoare pe partea exterioara). Stilul modern al picioarelor merge perfect cu lateralele drepte ale chiuvetei, tabloul si cu liniile mobilierului si tot modern este si contrastul alb/negru.

Si ai remarcat imaginea alb negru din tablou si corelarea ei cu motivul rotunjit pe care il regasesti pe pereti? Iar perdeaua de la dus… uita-te numai cat de ingrijita este broderia!

Estetic si functional

Poti spune despre un obiect ori o incapere ca are un design excelent atunci cand imbina esteticul si functionalul.

Chiuveta mica, dar adanca (ceea ce permite spalarea mainilor intr-un spatiu mic fara a stropi in jur) este plasata direct pe blat, astfel ca exista loc pentru diverse cosmetice ale celor care ocupa temporar camera. Perdeaua este dubla (o foaie textila in exterior si una din plastic in interior, spre cada), fiind prinsa de o bara inoxata cu inele foarte rezistente.

Americanii au alt stil de baterii de dus, iar obiectele lor sanitare sunt diferit proiectate. La hoteluri cel putin, bateriile sunt adesea ingropate in perete si se pornesc prin rotirea unui maner care face o cursa de aproape 360 de grade. Cand il tragi spre tine, creste presiunea, iar temperatura se potriveste rotindu-l spre stanga ori spre dreapta. Asa era si betaria din baia despre care va povestesc acum.

Cada era mai joasa si mai lata, potrivita si usor de folosit si de catre persoanele supraponderale sau cu handicap. Dealtfel, multe bai au mere montate in perete, pe latura lunga a cazii. Si vasele de toaleta sunt putin altfel, fiind mai joase si mai late.

Daca ar fi la noi…

… ar fi nevoie de mai multe spatii de depozitare, care pot fi organizate usor sub chiuveta si deasupra vasului de toaleta. Nu vad masina de spalat instalata aici, in primul rand din cauza lipsei de spatiu.

In al doilea rand, vreau sa cred ca suntem si noi suficient de deschisi la minte incat sa acceptam astfel de combinatii de culori, precum si ideea de a avea in baie un tablou si tapet sau mobila pictata.

Un pic mai mult decat o baie…

Poate va intrebati cum erau camera sau restul hotelului. Camerele le puteti vedea AICI, dar va arat totusi ceva din hotel care m-a impresionat: holurile erau imbracate in mocheta cu mode Paisley, corelat – cum altfel – cu tavanele cu imensele candelabre si cu restul corpurilor de iluminat.

Una peste alta, Chicago este un loc in care merita sa ajungeti o data in viata. Las aici doar o privire din The Loop, cartierul emblematic al orasului, si o respiratie de pe malul lacului Michiga, pentru cine nu-i suficienta o baie de nici patru metri patrati impecabil amenajata.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l si prietenilor aflati in cautare de astfel de idei si distribuie-l in social media. Si spor sa ai, la amenajat si calatorit peste mari si tari, daca iti doresti sa faci asta!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like