Handmade de primavara: idei de martisoare DIY ▶️

Odata trecute sarbatorile indragostitilor, adica Sfantul Valentin ori Dragobetele, martisoarele sunt in mintea tuturor cand vine vorba despre cadouri. Micile accesorii sunt usor de facut si acasa, ceea ce iti salveaza bugetul si-ti da ocazia de a-ti testa creativitatea. Am facut singura mai multe tipuri de martisoare DIY, din care sa te inspiri pentru propriile creatii handmade. Materialele le gasesti la Craftix.ro, unul din partenerii mei in organizarea evenimentului aniversar „5 ani de GabiRalea.ro”.

Din ce poti face martisoare DIY?

Sunt o multime de variante de la care sa pleci si pe toate le poti comanda la Craftix.ro. Iti recomand mai ales blancurile pentru martisoare si florile din lemn, pe care le poti cumpara la set. Gasesti, de asemenea, fetru, margele din lemn si din plastic, vopsea, pufuri de diferite dimensiuni, fire, snururi, panglici si tot felul de accesorii care iti pot da idei pentru martisoare originale.

Ca instrumente de lucru, iti recomand sa ai la indemana foarfeca, creion ori carioca, pistol cu silicon cald / lipici si o croseta pentru snururile de martisor.

Uite ce idei am avut eu de martisoare, pe baza materialelor pe care le vezi mai sus. daca descrierile proiectelor iti sunt insuficiente, urmareste clipul video de la final de articol pentru a vedea la fiecare pasii exacti pe care i-am urmat.

Martisorul breloc

Cred ca darurile utile au cele mai mari sanse de a fi primite cu placere. Un exemplu este acest tip de breloc cu mesaj, facut din margele cu litere si margele din lemn de aici, unde gasesti si piesele din lemn pentru un alt martisor pe care ti-l arat mai jos. Ai nevoie si de un suport pentru chei, de care legi, cu o bucla dubla, un fir rezistent pe care se insira toate margelele. La capat, fixezi firul cu nod dublu si il tai la cativa centimetri distanta de acesta.

Am facut mai multe astfel de brelocuri si cred ca este evident pe care dintre ele mi-l pastrez.

Martisoare din fetru

Aici sunt o multime de variante, in raport de cata indemanare ai si de ce idei iti vin in legatura cu utilizarea materialelor. Eu am avut la dispozitie un pachet intreg de foi de fetru ca astea si am mesterit din el mai multe martisoare simpatice.

Inimioara de mai sus este usor de facut din doua inimi decupate si puse una peste alta, iar intre ele strecurata un pic de melana ori vata, ca umplutura. Se coase de mana pe margine, ca un tighel, apoi se prinde o zala metalica pentru a agata snurul.

O alta varianta foarte usoara este macul din fetru si margele, pe care il faci decupand trei forme aproximativ rotunde si cu diametrul de 4 cm, 3 cm si 2 cm, pe care le suprapui apoi in ordinea marimii, cu cel mai mic deasupra. In centrul lui, cosi 3 margele de nisip negre, iar de o margine suportul pentru snur.

Pentru martisorul de mai sus ai nevoie de un pic mai multa rabdare, dar rezultatul justifica in totalitate orice efort. Folosesti doua culori de fetru – alb, lila ori roz pentru flori si verde pentru frunze – si cateva margele rosii sau galbene, plus un suport din placaj de tip floare. Am decupat si cusut intai florile, le-am prins cate o margica in centru, apoi am decupat cate o frunza. Am grupat florile si frunzele si le-am lipit pe suport, apoi am prins zaua metalica pentru snur. Pasii in detaliu ii poti vedea si in clipul video de la final de articol.

Martisoare pictate ori colorate

Blancurile de martisoare precum cele de aici sunt de mare folos si nu sunt nici scumpe. Am folosit asa ceva pentru martisorul coronita de mai sus, dar si pentru a face martisoare colorate cu o carioca al carei varf este foarte subtire.

Foti alege forme abstracte ori unele cu motive de primavara, cum ar fi ghioceii.

Martisoare din bile de lemn

Un proiect care mi-a placut mutl si care poate fi replicat si de Craciun – adaugand o fundita pe spate drept aripioara eventual – este cel al fetitei din bilute.

Sunt doua bile din lemn aici ca baza, pe care le-am „imbracat” in fir de macrame, improvizand manute si picioruse din sfoara de bumbac. Ca materiale ajutatoare, ai nevoie de doua bucatele de carton dreptunghiulare, una cu latura mare de 10-12 cm si alta de cca 8 cm. Pe ele vei infasura firul de macrame (cel pentru par pe bucata mare si rochita pe bucata mai mica). iti recomadn sa urmaresti insa clipul video de mai jos, pentru a putea replica toti pasii in mod exact.

Martisoare din pufuri

Li se spune pufuri sau pompon si sunt in diferite marimi si culori aici. Le poti folosi singure ori cuplate cu alte materiale, asa cum am facut eu.

Pufurile mici si galbene pot fi utilizate ca pistil cand faci martisoare flori. In cele pe care le vezi mai jos am folosit blancurile din placaj despre care ti-am spus mai sus. Au fost doua blancuri pentru fiecare floare, pe care le-am colorat cu vopsea acrilica si apoi le-am suprapus, lipind in centru cate un puf galben.

Am folosit doua pufuri cu un diametru de cca 3 cm pentru a face unul din martisoarele mele preferate – cireasa. Mai ai nevoie de o bucatica de fetru verde pentru frunze si de fir subtire maro pentru codite, precum si de un pistol cu silicon cald.

Procesul este foarte simplu: fixezi o za metalica pe fir la jumatate cu o bucla dubla si apoi lipesti firul pentru codita de fiecare din cele doua pufuri. Langa zaua metalica lipesti cele doua frunze de fetru si gata: ai un martisor cireasa!

Vezi fiecare din exemplele de mai sus in acest clip video pe care l-am postat pe YouTube. Si, daca tot ajungi acolo, iti recomand sa te abonezi la canal si la notificari, ca sa fii anuntat de fiecare data cand postez ceva nou.

https://www.youtube.com/watch?v=aaVvsu1Ci9k

Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top