Cand te-ai saturat de cum arata casa ta si vrei o schimbare, culoarea este cel mai simplu mijloc. Colorezi un perete, vopsesti un dulap ori aduci o alta cuvertura, culoarea este medicamentul accesibil pentru casele suferinde de plictiseala.
Dar cum alegi culorile, cand sunt atatea milioane de nuante? Cum stii ce se potriveste si unde? Si, mai ales, cum eviti greselile pe care nestiutorii le fac si care imping frumosul spre ridicol?
Iti spun eu cum, dar mai intai am altceva sa-ti povestesc. O patanie de acum mai bine de 15 ani, din care multe invataminte pot fi trase.
Eram tineri casatoriti si ne cumparasem apartament – o cazatura pe care proprietarul o vindea ca sa nu fie evacuat din cauza datoriilor la intretinere. O camera era nelocuibila, in bai functiona un singur robinet, iar fiecare fereastra avea cel putin o sticla crapata. Nu ne puteam permite o renovare totala, ci doar lucrari minore prin care sa facem casa locuibila.
Bucataria era un cosmar: o incapere slab luminata, orientata spre nord, cu peretii intr-un vernil care se ingalbenise. Am decis sa zugravim peretii ca sa ii igienizam, urmand sa renovam mai tarziu. Am ales un albastru deschis, in ideea ca ar acoperi verdele acela decolorat fara mare efort, fiind o culoare la fel de intensa si de deschisa. In plus, culoarea arata grozav pe esantionul din magazine.
Speram la o bucatarie cu pereti in albastru deschis, in care sa gatesc cu drag tot ce imi trecea mie prin minte. Imaginea pe care mintea mea o proiecta era mai mult decat promitatoare.
Am cumparat vopseaua si ne-am apucat de zugravit. O zi mai tarziu, pe toti peretii bucatariei mele se latea cu nesimtire un albastru foarte intens.
Superb, dar fara nicio legatura cu nuanta calma pe care o doream.
Ce altceva puteam obtine aplicand un albastru nediluat peste culoarea aceea veche, intr-o bucatarie orientata spre nord? Care a fost greseala? Suportul pe care am aplicat? Camera intunecoasa? Sau faptul ca nu am facut un minim test inainte?
Oh, prea multe…
Daca as revopsi acum bucataria, as profita la maximum de SPOR Baza de nuantare de la Policolor, pentru ca mi-ar fi usor sa gasesc nuanta preferata. Uite doar cateva din nuantele de albastru din care as fi putut alege.
Si stii cate nuante de alb sunt disponibile? Le poti vedea si tu si iti poti cauta si culoarea preferata AICI.
Lavabila SPOR baza de nuantare se aplica usor, se usuca rapid si adera pe suprafete noi sau vechi, indiferent ca sunt din beton, zidarie, rigips ori tencuiala. Fiind superlavabila, este perfecta pentru bucatarie, pentru ca se intretine usor si este rezistenta la uzura, astfel ca o porti sterge fara probleme din cand in cand. Este cu atat mai potrivita intr-un mediu dificil precum bucataria cu cat lasa peretele sa respire, prevenind astfel aparitia condensului.
Dupa o curatare serioasa a peretilor, as acoperi vechiul strat cu un albastru deschis, din gama SPOR baza de nuantare pentru culori pastelate. Exista si o gama pentru culori intense, dar si variante ale culorii pastel sau intense pentru exterior.
Tu stii unde gresim de obicei in amenajare?
Acum rad de cat de nestiutoare am fost si totusi imi dau seama cate alte greseli nu am facut doar din instinct. Sunt greseli pe care multi dintre noi le fac atunci cand reamenajeaza si al caror cost il platim traind apoi in incaperi care ne enerveaza.
Daca am lua in calcul ce fel de lumina are fiecare incapere si cum influenteaza ea culoarea, am vedea mai putine camere albastre orientate spre nord.
Iar daca am testa vopseaua pe o suprafata mica inainte de a aplica peste tot, am vedea cat de mare este diferenta fata de esantionul din magazine si fata de planurile noastre.
Si de cate ori ne gandim la contrast ori la asocierea cu alte elemente pe care le avem deja in incapere, precum usile sau caloriferul?
Dezastrele in amenajare sunt usor de evitat cand cunosti trucurile simple despre cum se folosesc si se combina culorile.
Vino la atelierul gratuit organizat de Policolor, sa afli cum folosesc designerii culoarea in amenajare. Te astept marti, 28 august, incepand cu ora 18.30, la Bucuresti Mall Vitan, sa descoperi cum poti aplica si tu aceleasi trucuri, in propria casa.
Vei afla ce reguli urmeaza designerii de interior atunci cand combina culorile, ca sa eviti un dezastru atunci cand zugravesti.
Iti arat cum sa combini culorile si cum sa le folosesti pentru a ascunde defecte ori a rezolva probleme de design. Iti voi spune lucruri pe care le-am invatat la cursurile de design si la specializarile in Statele Unite si pe care le-am testat in timp.
Vino cu propriile poze si dileme de amenajare, ca sa cautam impreuna solutii. Le poti trimite si prin e-mail in momentul inscrierii, impreună cu problema de design din casa ta la care nu ai reusit sa gasesti solutie. Rezerva-ti locul printr-un mesaj pe adresa andreea.achim @ zagabrand.ro.
Daca eu am putut invata cum sa evit un nou dezastru atunci cand colorez o casa, sigur o poti face si tu!