15 artisti din Romania, Ucraina si Statele Unite expun, intre 16 si 20 octombrie, la Institutul Cultural Roman (ICR), lucruri care reinterpreteaza in viziune contemporana culturile de la Cucuteni si Hamangia. Vernisajul va fi luni, 15 octombrie, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman.
Expozitia este organizata de atelierul de creatie Wood Be Nice, iar artistii sunt implicati intr-un proiect sustinut de Administratia Fondului Cultural National, care vizeaza valorificarea patrimoniului cultural al Romaniei, precum si sustinerea si promovarea creatiei artistice. In perioada iulie-septembrie 2018, cat s-a derulat proeictul, artistii s-au documentat pe teren in zonele de origine ale culturilor Hamangia si Cucuteni si au participat la patru workshopuri, fiecare avand o alta tema centrala: reciclarea in creatia artistica, transformarea obiectului casnic in obiect artistic, culturile Hamangia si Cucuteni ca surse de inspiratie. Acestea au reprezentat o cazie de networking intre artisti si reprezentanti ai organizatiilor de reciclare, arheologi, istorici de arta, precum si pentru discutii intre artisti si public.
Wood Be Nice a prezentat participantilor fotografii si filme realizate in cadrul documentarilor pe teren, materiale care au adus un plus de informatie actualizata privind situatia muzeelor si a siturilor arheologice din judetele Constanta, Iasi, Neamt.
Expozitia cuprinde 30 de exponate – instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate lucrarile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor neolitice Hamangia si Cucuteni.
In cadrul NeoNlitic expun Daniel Loagar si Andrei Cornea (fondatori Wood Be Nice si initiatorii proiectului NeoNlitic) si artistii invitatiSasha Meret (US), Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Bajenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver, Roxana Tomescu, Lucian Simion, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu, Evghenia Gritscu (UKR). Expozitia este curatoriata de Mihaela Ion, manager cultural cu o experienta de peste 12 ani in domeniul vizual si fondatoare a proiectelor Revista Atelierul si Noaptea alba a creatorilor si designerilor de produs.
NeoNlitic poate fi vizitata gratuit, in perioada 16-20 octombrie, intre orele 15.00-19.00. Artistii vor fi prezenti in fiecare zi pentru a oferi detalii vizitatorilor.
Despre culturile Cucuteni si Hamangia
Cultura Cucuteni este una din cele mai vechi civilizatii din Europa (cca 5.200 – 3.200 i.Hr.) si a fost numita dupa satul din judetul Iasi unde au fost descoperite primele vestigii, in 1884. Cultura s-a evidentiat printr-o ceramica de foarte buna calitate, unica in Europa, culorile dominante fiind rosul, albul si negrul.
Cultura Hamangia este cea mai veche cultura neolitica din Dobrogea, datand din perioada mileniilor 6-5 I.Hr.
Ceramica era realizata din lut cu adaos de nisip de scoica, iar cel mai cunoscut exponat al acestei culturi este grupul statuar Ganditorul de la Hamangia, despre care se presupune ca reprezinta un zeu al vegetatiei, impreuna cu o zeita a recoltei.