Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

Cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodata a fost sa ma mut la curte. Stiti cum se spune: ca sa fii om, trebuie sa construiesti o casa, sa faci un copil si sa plantezi un pom. Daca asta inseamna sa fii om, inseamna ca sunt…

Indiferent de cat de greu a fost sa imi ating visul, ceea ce am acum stiu ca a meritat efortul. Cinci minute in curte, printre copaci si flori plantate cu mana mea, fac cat o excursie de doua zile la munte. Mai ales primavara. Am zis!

Mi-e greu sa aleg intre primavara si vara: ambele anotimpuri ofera enorm unui gradinar, fie el si posesor al unei gradini minuscule, de oras. Un pic este mai bine decat deloc, zic eu. Si pana la urma, cine are timp de o gradina mare, cand sunt atat de multe de facut intr-o suta de metri patrati?

Ce fac eu primavara in curte de sunt asa de ocupata? Pai cam ce ar trebui sa faca fiecare gradinar, fie el de la oras ori de la tara. Hai sa o luam metodic, pas cu pas.

1. Lasi loc florilor de primavara

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

In primul rand, trebuie indepartate toate frunzele adunate deasupra si care au tinut cald florilor in perioadele geroase si fara zapada. Cei doi nuci mari pe care ii am in curte furnizeaza o cantitate maaaare de frunze in care este amuzant sa te joci, toamna. Mai tarziu insa, pastrez o parte pentru a acoperi florile plantate pe langa gard, iar pe celelalte le indepartez.

Apoi trebuie ingrijite florile. Dar sa lasam ghioceii, nu despre ei vorbesc… Ei apar cand este inca iarna si dispar cand vine cu adevarat primavara. Sunt mai harnici decat forsitia, copacelul galben care infloreste primul. Sau cel putin asa se intampla cu ai mei.

Am insa o droaie de toporasi / violete sau mai stiu eu cum s-or chema, care se intind cu nesimtire in toate colturile curtii. Trebuie mutati din zonele in care pot fi calcati in picioare, ca sa infloreasca si in anul urmator si sa se intinda iar cu nesimtire peste tot.

2. Tunzi trandafirii

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

O prima tunsoare a fost aplicata in toamna, prin noiembrie, cand au fost scurtati la 50-60 de centimetri de sol si musuroiti (radacina acoperita cu pamant). Acum se intinde frumos pamantul in jur si se scurteaza crengile din nou, indepartand portiunile afectate de ger si fara muguri.

Daca vrei sa le dai o anumita forma trandafirilor tau, acum este momentul. Eu am transformat in copacei doi-trei trandafiri cu port inalt, astfel ca am lasat la fiecare una-doua tije inalte peste toamna, iar acum tund crengile crescute in asa fel incat sa obtin copacelul.

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

3. Tunzi pomii si plantele agatatoare. Si via, daca o ai

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavaraNu am vie, dar am un mar frumos si un cires care a dat deja in floare.

Tunderea pomilor este o poveste lunga, dar o voi spune pe scurt: tai ce este stramb, uscat, intors spre interiorul coroanei ori care atinge o alta creanga. Iar daca te uiti bine la muguri, iti dai seama daca pomul va avea rod sau nu: bobocii ascutiti sunt cu frunze, cei bombati cu flori, iar daca au flori, te astepti sa aiba si fructe, nu? Cam asa, ca sa fie mai clar:

Obraznicaturi: boboc cu frunze vs. floareCat despre vie si ea trebuie ingrijita. In curand sper sa pot spune si eu cum se face asta: pana la urma, gasesc eu un loc in curte sa pun un butas.

Aici intra si tufele de pe margini si plantele agatatoare perene, cum ar fi iedera sau mana Maici Domnului. Gardul meu este verde vara datorita celor doua tipuri de iedera plantate acum cativa ani, insa nu l-as mai scoate la lumina daca nu le-as curata periodic, principala operatiune fiind in primavara. Tai atunci lastarii scurti si strambi si pastrez doar vrejul principal si cativa lastari vigurosi, pe care ii scurtez.

4. Cureti plantele aromatice

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

Poti creste usor plante aromatice intr-o gradina de oras. Nu cer multa ingrijire, iar multe dintre ele – cum ar fi menta, oregano, tarhonul ori rozmarinul – sunt perene si rezista singure in aer liber de la un an la altul.

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavaraMenta iese singura in fiecare primavara, nu doar in locul in care a fost plantata, ci se indinde in jur. Patrunjelul la fel si chiar daca se spune ca dispare o data la doi ani, al meu creste fara probleme in acelasi loc de cativa ani.

Rozmarinul si oregano – care isi pastreaza frunzele peste iarna – au nevoie sa fie curatate de crengute si frunze uscate si sa fi scurtate, pentru a se reimprospata.

5. Planteaza ceapa si usturoi

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

Da, stiu, suntem la oras, nu intr-o comuna din marginea Bucurestiului, unde poti sa cultivi o intreaga tarla de legume. Si ce daca? Nu iti interzice nimeni sa plantezi cateva legume intr-un spatiu redus, ca sa stii ce mananci si ca sa stii ce inseamna munca celor care produc ce gasesti la piata. Poti cumpara un pumn de arpagic ori poti folosi cepele mai mici din ce ai cumparat pentru mancare.

Daca nu stii unde le-ai putea planta, iti dau eu o idee. Am vazut multe variante de straturi inaltate, care sunt de fapt niste rame din beton ori lemn umplute cu pamant, la 20-30 de centimetri mai sus de nivelul solului. Plantele au spatiu pentru radacina, iar zona arata chiar bine, fiind de fapt un ghiveci imens.

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavaraPe al meu l-am construit din borduri de beton, cu ajutorul carora am ingradit o suprafata de circa 1,5 metri patrati, pe una din laturile gardului.

6. Verifica sistemul de irigatii

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

Nici din asta n-am la scara mare. Am un plan in minte, dar inca nu am parcurs toate etapele ca sa ajung la montarea sistemului. Pana atunci – si chiar si dupa aceea, totusi – apa de ploaie e baza, fiind mai sanatoasa pentru plante decat cea din sistemul centralizat al orasului.

7. Pregateste-te sa strangi apa de ploaie

Obraznicaturi - Gradinar la oras: ce fac in curte primavara

… asta pentru ca tot am vorbit despre apa de ploaie. Pai sa vedem de unde începem: ai nevoie de un recipient mare si curat, un butoi din plastic, de exemplu, pe care sa il asezi in dreptul scurgerii sau a burlanului de pe casa. Asteapta sa se decanteze apa inainte de a o folosi pentru udatul florilor, pentru ca, odata cu apa de ploaie, in butoiul tau se aduna si praful de pe casa.

Iar daca vrei sa folosesi apa de ploaie pe tot timpul verii, trebuie sa mai stii cateva lucruri: tine butoiul acoperit ca sa ramana apa curata, insa nu inchis ermetic. Si nu lasa butoiul la soare, mai ales daca are o culoare inchisa: apa din el se transforma intr-un mediu perfect pentru tot felul de bacterii, din cauza caldurii. Toamna tarziu, butoiul trebuie golit si pus la adapost, altfel apa care ramane in el ingheata si isi mareste astfel volumul, iar recipientul se va deforma ori chiar se poate sparge.

Odata cu incalzirea vremii, sunt multe alte lucruri de facut: de plantat rasaduri, de scos afara florile care au iernat in casa si de schimbat pamantul lor, de curatat de buruieni primele straturi ori de stropit pomii. Si nu uita de muscate, pe care le poti ingriji asa cum ti-am povestit in articolul de AICI.

Se administreaza toate aceste lucruri in intervale mici, zilnice, spre relaxarea si buna dispozitie a gradinarului de oras, din primavara si pana in toamna.

Spor sa ai si vreme buna!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top