Fixer Upper. Decoratorii care au innebunit America

Sunt deja cativa ani buni de cand au inceput iar sa se poarte obiectele vechi, in designul interior. Ca se numeste rustic, vintage ori shabby chic, stilul are elemente comune: lucruri vechi expuse ori reconditionate sau modele si materiale care se purtau acum poate o suta de ani sau mai bine.

Cat de mult vechi trebuie intr-o casa pentru a recrea o atmosfera aceea placuta si unde sa te opresti ca sa nu iti transformi casa intr-un muzeu? Si cum faci asta intr-o casa de marime medie spre mica, unde nu ai spatiu special de luat masa si nici terasa ori ditamai sufrageria?

Cineva a gasit raspunsul perfect si l-a transformat-un intr-un stil de design interior care a innebunit milioane de americani, printr-un show de televiziune devenit fenomen national: Fixer Upper. 

Fermieri din Texas, cautam case de renovat…

Urmaresc de ceva vreme Fixer Upper (multumesc, Irina!) – un show american de design interior care a avut un succes enorm in a impune un stil de design interior pe care l-am regasit timid si pe la noi, denumit Farmhouse (casa de la ferma). Sunt pagini pe Faceboook ale fanilor care incearca sa recreeze acest stil mesterind singuri decoratiuni similare. Magazinele sotilor Gaines, situate in Waco, in statul Texas, sunt mereu pline.

Joanna si Chip Gaines sunt, impreuna cu cei cinci copii ai lor, nu doar o familie fericita, ci si detinatorii unei afaceri care a crescut la cateva milioane de dolari in doar cativa ani. Primul episod dintr-un nou show cu ei – lansat acum cateva zile, despre culisele Fixer Upper – a depasit in audienta CNN si Fox News, la momentul transmiterii.

Fixer Upper a incheiat al patrulea sezon si pare sa fie gasit formula castigatoare. Cei doi soti ofera clientilor lor trei variante de case de cumparat, dintre care acestia aleg una, pe care sotii Gaines o reconditioneaza incadrandu-se intr-un buget dat. Cat costa toata treaba asta? De obicei, intre 150.000 si chiar 500.000 de dolari pentru achizita casei si pentru renovare, dar media este de 200.000 – 300.000 de dolari. Au existat insa si cazuri extreme, in care casa a costat sub 15.000 de dolari, iar renovarea in jur de 60.000 de dolari. Si uite ce a iesit:

Sursa: Magnolia Market Blog

Ce trebuie sa mai stii este ca locuintele americane sunt cu mult mai mari decat cele ale romanilor, suprafata medie a caselor americane fiind de 201 metri patrati, iar fiecarui american revenindu-i, in medie, un spatiu de locuit de circa 77 de metri. Spre comparatie, fiecarui roman ii revine, in medie, un spatiu de locuit de numai 17 metri…

Chiar trebuie sa copiem un model care nu ni se potriveste? Nu copiem, ci ne inspiram din acele elemente care ne pot ajuta si pe noi sa traim mai frumos si mai confortabil. De aceea te invit sa urmaresti ceea ce iti propun mai jos, poate vei gasi ceva potrivit pentru locuinta ta si pentru stilul tau de viata. Vei vedea o multime de poze frumoase, in spatele carora se ascund linkuri spre povesti si proiecte minunate. Urmareste-le, inspira-te si apoi creeaza-ti propriul design!

Creeaza impresia de spatiu

…iar pentru asta ai doua variante: renunti la o parte din pereti si folosesti culori deschise.

Sursa: Magnolia Market Blog

Asta inseamna mai putini pereti si delimitari inexistente intre spatiul de luat masa, sufragerie, bucatarie si chiar hol, lasand ca zone private doar dormitoarele si baile. Nu sunt adepta bucatariei deschise (noi, romanii, gatim chestii mirositoare), dar spatiul acesta liber imi place la nebunie.

Sursa: Magnolia Market Blog

Nu este mereu simplu sa renunti la pereti, mai ales atunci cand locuiesti la bloc, iar demolarea lor inseamna obtinerea unor autorizatii si probleme cu vecinii.

Sursa: Magnolia Market Blog

Ce poti face atunci este sa reduci din spatiile de depozitare si sa pastrezi exact atatea lucruri cate ai cu adevarat nevoie. Cum alegi exact ce trebuie si, mai ales, cum te desparti de atatea lucruri de care crezi ca ai nevoie este un subiect amplu, greu si diferit, pe care il las pentru alta data… Iti spun doar ca, in mare parte, ai nevoie de foarte putine lucruri si ca, odata ce intelegi asta, vei vedea ca si in spatiile mici se pot face minuni.

Foloseste culori deschise ori neutre

In afara de alb, sunt o multime de culori si nuante care te ajuta sa creezi impresia de spatiu si lumina. Poti alege crem ori ivoar ori diferite nuante de verde, galben sau gri. AICI  gasesti paleta de culori pe care Joanna Gaines o foloseste in decorarea caselor clientilor sai. Vei vedea ca toate sunt pastelate si ca merg intre ele oricum le-ai combina. Poti alege ce iti place si apoi cauta ceva similar in magazinele de la noi.

Sursa: Magnolia Market Blog

A folosi culori deschise nu inseamna sa ai toata casa inalb ori bej, pentru ca apar ca element de contrast elemente maro, negre sau gri, in principal lemn, piele ori piatra si metal, in variante cat mai aproape de natural.

Sursa: Magnolia Market Blog.

Sa nu iti inchipui ca acest stil inseamna doar culori de lapte si oua. Nu. Exista negru si mai mult de 50 de nuante de gri, verde, maro ori turcoaz. Doar ca se regasesc mai rar si nu sunt tocmai ceea ce imi place mie.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Foloseste materiale naturale

Sursa: Magnolia Market Blog

Orice material natural se integreaza usor in acest decor – lemn, piatra, fire textile in culori naturale, plante. Natura stie ce face si ofera o gama atata de larga de culoare incat este destul de usor sa gasesti elemente compatibile.

Sursa: Magnolia Market Blog

Lemnul arata grozav lasat in starea lui naturala ori tratat doar putin, atat cat sa protejezi fibra, nu sa o colorezi altfel decat a colorat-o natura.

Sursa: Magnolia Market Blog

Dincolo de elementele naturale, vei vedea ca stilul readus la viata de Joanna Gaines jongleaza cu multe griuri, bejuri si nuante de alb si negru tot din natura preluate. Sunt nuante de minereuri si, mai ales, de piatra. Aceasta – vei vedea – se regaseste adesea in decorul bucatariei, alaturi de beton si metal. Da, beton, ai citit bine! Pentru ca blaturile de bucatarie din beton sunt o chestiune uzuala in aceste proiecte de decor.

Sursa: Magnolia Market Blog.

Mobila de bucatarie foarte deschisa la culoare

Ai spune ca nu este foarte practica, dar am ajuns la concluzia ca este importanta vopseaua pe care o folosesti. O vopsea lucioasa va face ca orice urma lasata pe fronturi sa iasa in evidenta. Daca vopseaua este insa foarte mata ori rugoasa, exista riscul ca petele sa se prinda mai usor si sa fie greu de curatat.

Pe scurt, trebuie o vopsea de calitate, iar aici inca nu am de facut o recomandare, dar caut. Mi-a intrat in cap sa imi vopsesc mobila de bucatarie intr-o astfel de culoare deschisa si sunt in faza de prospectie. Asta inseamna ca voi avea curand un proiect serios de prezentat.

Sursa: Magnolia Market Blog

In al doilea rand, fronturile (adica usile si fetele de la sertare) nu sunt perfect netede, ci au rame ori chenare care dau un aspect vintage. Mai apoi, manerele sunt ori rotunde, ori drepte si simple, de multe ori negre, pentru contrast cu restul mobilei.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Sa nu iti inchipui totusi ca toate bucatariile astea sunt albe ori crem, pentru ca vei gasi si culori ori nuante mai inchise – gri ori chiar negru, uneori doar pentru corpurile de baza, pentru nelipsita insula de bucatarie (un dulap al carui blat este folosit drept masa) sau in totalitate. Totusi, alegerea culorii depinde de cat este de mare si de luminata bucataria, iar blatul va fi ales in mod clar deschis la culoare.

Pereti acoperiti cu lambriuri din lemn

Unii spun ca nu se mai poarta, dar eu cred ca lucrurile bune rezista mai mult de un sezon. Avantajul lambriurilor este ca pot fi intretinute mai usor decat peretii si sunt mai rezistente in timp, oferind totodata multe posibilitati de design.

Poti folosi orice fel de lemn pentru acest tip de decor, nu neaparat lambriuri cumparate, mai ales ca aspectul uzat al scandurilor creeaza efectul de vintage. Tocmai ideea asta de a folosi lemn vechi, cel mai adesea recuperat de la alte constructii, a creat o adevarata nebunie, astfel ca milioane de americani – si crede-ma ca nu glumesc cand spun milioane – au inceput sa isi decoreze peretii si sa faca singuri mobilier din lemn reconditionat. Si daca tot am vorbit despre refolosirea unor materiale, sa stii ca poti  recupera si transforma si tevile de cupru, in cateva moduri foarte creative.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Le poti vopsi, daca vrei, mai ales daca lemnul nu este foarte bun ori nu iti place diferenta de culoare dintre scandurile recuperate.

Sursa: Magnolia Market Blog

Daca vrei sa gasesti idei geniale de folosire a lambriurilor, cauta dupa „shiplap”. Google iti va da aproape 500.000 de rezultate doar pentru „shiplap ideas”, iar despre Pinterest nici nu mai vorbesc.

Sursa: Magnolia Market Blog

Seminee, pentru decor si nu numai

Cu 50 de ani in urma, inainte ca incalzirea centralizata sa fie si la noi o utilitate uzuala, fiecare casa avea soba ori semineu. S-a renuntat acum la el sau cel putin la utilizarea lui pentru incalzire, ceea ce – parerea mea – este un mare pacat. Paranoicul din mine spune ca o sursa alternativa de incalzire este mereu necesara, ca sa nu mai spun ca nici designerul nu ar renunta usor la asa bijuterie, imbracat obligatori in caramida ori piatra.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sau poti vopsi caramida intr-o alta culoare, care sa se integreze si ea in peisaj:

Sursa: Magnolia Market Blog

Corpuri de iluminat si decoratiuni metalice

Lumina mareste spatiul, astfel ca ai nevoie ca ea sa se disperseze cu usurinta in incapere. De aceea, corpurile de iluminat metalice si fara abajur par alegerea perfecta. Daca nu sunt din metal, tot minimaliste sunt, astfel incat sa nu obturam lumina.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Daca studiezi putin designul de acest tip, vei vedea insa ca aceste corpuri de iluminat sunt parte integranta a unui sistem in care mai gasesti diferite alte obiecte metalice ori care au rol functional, inainte de a fi pur decorative: suporturi, cantare ori diferite recipiente pentru depozitare, nu de fiecare data noi.

Sursa: Magnolia Market Blog

Ceasuri de perete imense

Mie mi-au placut mereu ceasurile mari si vintage si m-am bucurat sa vad ca ele au aparut din nou in trend.  

Sursa: Magnolia Market Blog

Rame, cercevele si usi agatate pe perete

Noi aruncat usile si cercevelele vechi, adeptii acestui stil le cauta ca pe aur. Te gandesti ca nu are niciun rost sa pastrezi un obiect atat de vechi si pe care, la tara, bunicii il pun pe foc, dar uita-te cat de bine se integreaza in modul in care sunt decorate aceste camere si te vei gandi de doua ori inainte de a le face bucatele.

Sursa: Magnolia Market Blog

Si uite si o varianta fara coronita, pentru dormitor.

Sursa: Magnolia Market Blog

Nu ti-am spus nimic despre coronite, dar sunt sigura ca deja ai destula informatie de procesat odata ce ai vazut aceste fotografii.

Scara, ca element functional de decor

Scarile sunt folosite nu pentru urcat, ci pentru decorare ori ca suport pentru diferite textile – prosoape, paturi, cuverturi.

Sursa: Magnolia Market Blog

Tablouri cu citate, litere si semne de perete

Sunt o multime de lucruri pe care le poti transforma in decoratiuni pentru perete – de la fotografii vechi si obiecte vintage si pana la bucati de lemn imprimat cu diferite citate. Dealtfel, confectionarea acestor panouri este foarte simpla, de aceea foarte multi americani isi fac singuri aceste tablouri, afisand mesaje care inseamna ceva pentru ei ori familiile lor.

Sursa: Magnolia Market Blog

Sursa: Magnolia Market Blog

Obiecte vechi drept decor

Biciclete, cantare, clopote – orice are patina timpului se regaseste aici si poate fi expus. Dealtfel, piata de vechituri este un loc preferat de adeptii acestui stil de design interior.

Sursa: Magnolia Market Blog

Acest stil inseamna o intoarcere la natura si la traditii. Inseamna texturi, culori calme, lemn, materiale natural. Exact ceea ce si noua ne place.

Ce are in comun acest stil cu „fa-ti singur” despre care scriu eu aici de obicei? Pai cam tot ce vezi aici ca decoratiuni si adesea si mobila este facut, nu cumparat, deci nu este rezultatul unei productii de serie.

Ai folosi lemn vechi intr-un proiect? Ai renunta la peretii inutili ca sa ai un spatiu mai generos? Tu ce ai alege din acest stil?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top