Donatiile se fac ca sa ii ajuti pe ceilalti, nu pe tine, am spus asta de multe ori. Am realizat insa, zilele acestea, cat de importanta este aceasta idee dupa ce am sortat si eu donatii pentru refugiatii ucraineni. Este incredibil cum, din nestiinta ori din indiferenta, oamenii trimit refugiatilor lucruri nu doar nefolositoare, dar si jignitoare raportat la situatia data. Nu vad cum altfel se poate numi cand, in sacosa cu donatii, gasesti sandale aurii, rochii cu sclipici, blugi rupti excesiv ori sacouri cu paiete.
De aceea, gasesti mai jos cateva sfaturi de care oricine face donatii ar trebui sa tina cont. Citeste-le, da-le mai departe si spune-le si altora, ca sa-si aduca toti aminte ca, prin donare, ajuti un om aflat la nevoie, nu-ti golesti casa de ce nu-ti trebuie si nu vrei sa arunci.
Respecta-l pe cel in nevoie asa cum te respecti pe tine
Asta inseamna sa aplici un principiu simplu: nu donezi ceea ce tu nu ai primi, daca ai fi in aceeasi situatie. Judeca prin prisma acestei idei fiecare lucru pe care il donezi si vei vedea ca teancul ramas pentru donare se poate subtia considerabil.
🚩 Coase nasturele lipsa si maneca descusuta. Pe scurt, doneaza doar hainele bune, curate si pe care tie nu ti-ar fi rusine sa le porti. Chiar daca, de regula, hainele primite din donatii sunt igienizate de catre organizatorii campaniilor de colectare, in acest caz totul se deruleaza prea repede pentru a le mai trece prin igineizare. Donatiile sunt stranse de oameni si ong-uri care s-au implicat spontan, fara forta logistica in spate care sa se ocupe de curatarea obiectelor la scara industriala.
Asadar, ramane in sarcina ta sa cureti hainele inainte de a le dona. Este o dovada de respect fata de tine, in primul rand, sa nu duci hainele asa cum arata dupa ce le-ai dezbracat: nu murdare, patate, foarte sifonate. Nu dona ceea ce, in mod normal, ai arunca.
🚩 Trimite incaltaminte curata, cu flecuri intacte si sireturi in stare buna. Fa mici reparatii, daca este nevoie, pentru ca este un efort mic raportat la valoarea incaltamintei, pe ansamblu. Este vorba despre acelasi respect, fata de un om care are nevoie sa se simta egalul tau, nu o fiinta inferioara si capabila doar sa iti poarte gunoiul.
🚩 Sorteaza hainele pe categorii de sex si de varsta, astfel va fi mai usor celor care le dau refugiatilor sa le imparta cui trebuie. Pune fiecare pereche de incaltaminte separat si scrie pe fiecare pachet numarul si daca sunt pentru femeie, barbat ori copil. In cazul hainelor, trece masura si daca sunt pentru barbat, femeie ori copil. Chiar daca pachetele sunt desfacute pentru verificare si sortare, vor fi usor de impartit pe categorii.
Doneaza lucruri bune si foarte bune. Donam ca sa ii ajutam pe altii, nu ca sa ne ajutam pe noi, eliberandu-ne casa de lucruri inutile.
GabiRalea.ro
🚩 Nu dona lenjerie intima si nici produse de machiaj folosite. Nu este sigur, din punct de vedere sanitar pentru acela care le primeste. Mai bine cumpara lenjerie de corp noua: chiar daca este mai ieftina, este mult mai potrivit pentru cel care o primeste.
🚩 Nu pune in pericol viata altor copii donand jucarii stricate, murdare ori periculoase. Arunca ceea ce nu se poate folosi ori curata, pentru ca faci rau, nu bine atunci cand trimiti altuia gunoiul tau.
Dealtfel, jucariile merita un capitol aparte, dat fiind faptul ca exista atat de multe replici pentru copii ale armelor si tehnicii de razboi pe care cei veniti din Ucraina au avut nenorocul sa le vada probabil pe viu.
Doneaza si ce nu ti-ar trebui tie, dar trebuie altora
Este ok sa ne raportam la noi pentru a mentine calitatea obiectelor folosite pe care le donam, dar ele nu sunt suficiente refugiatilor. Ei pot avea si nevoi specifice, de la medicamente ori dispozitive medicale si pana la cosmetice.
De aceea, sa ai in vedere anumite produse pe care trebuie sa le cumperi pentru a le dona, pentru ca ele sub nicio forma nu pot fi donate folosite: produse de ingrijire personala (pasta de dinti, periutie de dinti, crema de fata si de maini, sampon samd), tampoane, scutece, servetele umede si uscate.
Nu rade: cosmeticele si produsele de ingrijire personala nu sunt un moft, ci o necesitate pentru oameni care au stat in frig si a caror sanatate fizica si psihica ar putea fi afectata de mediul prin care au trecut. In plus, ingrijirea personala le poate aduce refugiatilor putin echilibru mental, intr-o perioada in care vietile lor sunt bulversate iremediabil.
Gandeste-te si la copii: au lasat in urma scoala si tot ce tine de ea, dar au nevoie sa invete mai departe. Stiu de familii de refugiati care, ajunsi la adapost in Romania, au stabilit program de invatat pentru copiii lor, astfel incat ei sa isi pastreze macar o parte din obiceiurile de acasa si sa echilibreze cumva balanta ultimei saptamani.
Pentru ei, gandeste-te la caiete si creioane sau alte rechizite, noi, pe care sa le foloseasca in incercarea de a invata si in conditiile in care stau intr-un adapost pentru refugiati. Gandeste ca un parinte si ia in calcul tot ce le poate fi de folos copiilor din familiile de refugiati, nu doar hrana si un loc cald in casa.
Jucariile care ranesc, in loc sa ajute
Sunt o multime de jucarii care n-ar trebui sa ajunga la acesti copii, pentru ca ele le-ar aminti de ce au fost nevoiti sa plece din casele lor, in loc sa-i ajute sa depaseasca aceasta trauma. Este adevarat ca, prin joc, copiii isi exteriorizeaza fricile, iar ca razboiul va fi mult timp de acum in mintea lor. Nu stiu cum as reactiona daca un copil ar plange langa mine speriat inca de bombardamente ori daca ar incepe sa-mi vorbeasca intr-una despre razboi. Stiu sigur insa ca nu as incerca sa-i dau un tanc de jucarie, intr-o astfel de zi.
Pornind de aici, am pus la punct lista de mai jos.
🚩 Nu donati tancuri si camioane de jucarie. Unii dintre ei au vazut probabil tancuri reale in fuga lor din calea invadatorilor rusi.
🚩 Nu donati arme de jucarie, indiferent ca sunt pistoale cu apa, cu proiectile NERF ori de alt fel. Tatii lor au ramas in tara sa lupte cu arme reale, intr-un razboi care omoara si in care pot fi ucisi. Armele n-ar trebui sa fie obiect de joaca in niciun fel.
🚩 Nu donati soldati de jucarie. Poate au vazut, in fuga lor, soldati adevarati si asta asta ii poate marca pe viata.
🚩 Nu donati carti in limba romana. Nu le pot citi pentru ca, mai mult ca sigur, nu stiu limba, iar asta ii face sa se simta si mai straini intr-o tara straina, in care simt ca nu este locul lor. Acesti copii au nevoie de acceptare, de intelegere, de stabilitate.
🚩 Nu donati jucarii mari sau care au piese care se pot pierde. Poate ca refugiaii stau doar in tranzit, iar jucariile mari si cu piese care se pierd sunt greu de luat pe drum, cand ai doar un bagaj limitat. Jucariile mari pot fi duse doar in centrele de refugiati unde se pot amenaja spatii de joaca in care totul este folosit in comun si ramane pe pozitii pe masura ce refugiatii tranziteaza centrul.
Si totusi, ce donam atunci copiilor, in afara de hrana si medicamente, haine si obiecte de igiena personala?
🚩 Donati figurine cu animale. Sunt blande, asociate cu inocenta si poate le aduc aminte copiilor de momente fericite din viata.
🚩 Donati papusi si masinute colorate. Fiecare copil viseaza la o viata de om mare in care totul este de vis, colorat si fericit.
🚩 Donati jucarii din plus, dar care sunt CURATE sau NOI. Copiii refugiatilor au nevoie de prieteni acum, iar prezenta unei jucarii moi, la culcare, poate fi un factor de confort. Multi dintre noi am avut astfel de plusuri cand eram mici, stim bine cat de mult le iubeam.
🚩 Donati carti de colorat, baloane si puzzle-uri. Ele „vorbesc” pe limba oricarui copil.
🚩 Donati doar jucarii intregi, curate, care nu reprezinta un pericol si care, la nevoie, pot fi luate pe drum. Asta inseamna sa fie de dimensiuni reduse, sa poata fi puse intr-o cutie micuta si sa incapa in bagaj.
Efectiv m-am blocat cand am realizat cata violenta perpetuam si promovam prin jucariile pe care le daruim copiilor nostri. Si cat de usor putem rani alti copii, daca pierdem din vedere ce reprezinta de fapt aceste jucarii. Sper ca tot ce se intampla acum, in Europa, sa ne dea de gandit si sa regandim si modul in care ii ajutam pe copiii nostri sa se joace.
Ajuta-i si pe cei care organizeaza donatiile
Cand au loc campanii de colectare, primul gand se indreapta spre cei la care ajung donatiile. Apoi si al doilea si al treilea gand tot acolo se duc. Dar tot ce se face pentru refugiati devine posibil prin efortul nevazut al celor care sorteaza, planifica transporturile si se asigura apoi ca tot ce se primeste ajunge unde trebuie, dupa nevoi si situatie.
Si cei care strang donatiile si le trimit mai departe au nevoie de ajutor la sortat si impachetat, dar si de sustinere fata de ceea ce fac. Isi pun pe hold casa, familia si jobul ca sa ajute straini care fug de razboi, iar asta ii incarca cu emotie si oboseala pana la epuizare fizica si mentala. Fii si alaturi de ei!
GabiRalea.ro
Pe de-o parte, oamenii acestia au maaare nevoie de ajutor, adica de alti oameni care sa sorteze, sa impacheteze si sa mute sacii cu ajutoare pregatite pentru transport. Ii ajuti si mai bine daca vii pregatit cu tot ce trebuie pentru impachetare: banda adeziva, foarfeca si ambalaje. Mai mult despre acest ajutor gasesti la Elan Santos pe blog aici.
Si inca ceva: cei care sorteaza si impacheteaza, care trimit si organizeaza tot sunt si ei oameni. Sunt expusi emotiilor, efortului fizic si mental si oboselii. Ii poti ajuta si pe ei direct, cu o cafea calda sau un ceai, o ciocolata sau alt fel de „comfort food”, cu o gustare sau un pachet cu mancare. Sau, mai ales, o vorba buna si o apreciere pentru tot efortul pe care il fac, pentru faptul ca isi pun pe pauza casa, familia si jobul ca sa ii ajute pe refugiati.
Si un ultim sfat: daca nu poti ajuta, din diferite motive, este ok, nu trebuie sa te simti vinovat pentru asta. Dar respecta-i pe cei care fac asta si arata-le intelegere, indiferent in ce moment al vietii te intalnesti cu ei!
Descoperi si alte informatii utile si sfaturi care iti pot fi de folos in dezvoltarea abilitatilor necesare pentru un trai sustenabil si pentru supravietuire urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Am niște haine si vreau sa le donez
Crucea Rosie mai colecteaza si sunt si o multime de organizatii neguvernamentale. Depinde de oras insa. In Bucuresti e mai simplu, din provincie pot fi eventual trimise prin curier.