DIY pentru camera copilului: patul nautic

Cati parinti isi doresc ceva extraordinar pentru camera copilului? Toti, probabil. Uneori solutiile sunt la indemana si pot fi realizate usor, daca ai gandit mobilierul adaptabil nevoilor fiecarei varste.

Iti arat un exemplu: un pat cu motive nautice, usor de realizat si daca nu ai gandit din start sa aiba forma unei barci. O idee de realizat cu autocolant, folosind sabloanele pe care ti le pun la dispozitie.

Pentru un copil, camera lui este cel mai frumos loc si universul copilariei sale. Din tot ceea ce va insemna „acasa” pentru el, mult mai tarziu, camera copilariei are un loc aparte. Asa am gandit cand am amenajat camera baiatului meu, cu multi ani in urma. Am mers pe o anume tema – transporturi – si am realizat pe comanda un pat barca, din PAL albastru, accesorizat cu un colac de salvare si o ancora, ambele realizate din autocolant. Avantajul este ca, daca vrei sa schimbi tema, poti dezlipi cu usurinta accesoriile acestea.

Cum proiectezi patul barca

Am gandit patul pentru o saltea obisnuita de o persoana (90 cm x 200 cm), atat din cauza spatiului, cat si a costurilor (dimensiunile atipice costa mai mult). In plus, nu am avut nevoie ca el sa imparta patul cu cineva, pentru ca a fost alegerea lui sa doarma singur. Pentru salteaua cu dimensiunile mentionate, am proiectat un pat de o persoana, cu o table laterala cu inaltimea de 75 cm, pentru a proteja peretele.

Capatul patului are o inaltime de 100 cm si are o polita cu adancimea de 100 cm, foarte utila pentru a tine un pahar cu apa noaptea, jucaria preferata sau o veioza foarte mica. Are si un sertar cu latimea de un metru si inaltimea de 25 cm, adanc de cca 70 cm, perfect pentru depozitarea jucariilor sau a articolelor sportive.

Partea detasabila (botul) este o prisma triunghiulara de cm 75 inaltime si a carei baza are latura mare (ipotenuza) cat latimea patului (cca 90 cm), iar cele doua laturi mai mici (catetele) de cca 66 cm. Ti-e mai simplu insa daca iti spun ca distanta dintre varf si latura cu patul este de cca 50 cm. Pe latura cu patul, capacul are balamale, iar pe laterale iese putin in afara, ca sa il putem ridica usor. Am depozit aici, in timp, jucarii, perne, paturi, fiind un spatiu de depozitare usor de folosit si foarte incapator.

M-am gandit ca, in timp, va fi nevoie sa modific amenajarea, asa ca am planuit ca „botul barcii” sa fie detasabil, ca sa pot pastra doar patul. Drept urmare, el a fost croit separat si prins cu suruburi de pat. Am avut dreptate: in timp, incaperea a fost reamenajata, copilul nu a mai vrut barca, asa ca am pastrat doar patul. A ramas motivul nautic, respectiv colacul de salvare, care s-a integrat perfect in camera lui, pentru mult timp.

Ancora si colacul de salvare

Pe botul patului, am lipit o ancora din autocolant argintiu, ca sa para barca ceva mai reala. Ancora este usor de desenat, dar daca vrei una gata facuta o poti folosi pe cea desenata de mine, de marimea unei foi A4, pe care o poti descarca de AICI. Ai nevoie de o bucata de autocolant argintiu sau auriu pentru doua ancore. Copiezi modelul pe spatele autocolantului, decupezi si lipesti pe botul patului, putin inclinata. Eu am decupat si cateva zale de lant (cifra zero decupata de cateva ori), ca sa „sustina” cumva ancora.

Pentru colacul de salvare, ai nevoie de bucata de autocolant alb cu dimensiunile de 40 cm x 40 cm si de o bucata de autocolant rosu de cca 40 cm x 25 cm. Daca ai un compas si putina indemanare, poti incepe colacul de salvare desenand pe autocolantul alb un cerc cu raza de 18 cm. Din acelasi centru, desenezi inca un cerc cu raza de 10 cm, apoi decupezi in asa fel incat sa iti ramana cercul alb cu gaura in mijloc. Acela va fi colacul tau de salvare, peste care vei lipi, din loc in loc, feliile rosii.

Daca iti este mai usor, printeaza cele doua imagini de mai jos, fiecare pe cate o foaie A4. Cea din stanga este felia rosie pe care trebuie sa o decupezi in patru exemplare. In dreapta ai un sfert din colacul de salvare, pe care vezi si cum sunt amplasate apoi feliile rosii. Decupeaza cu grija fiecare felie si urmareste ca ele sa se suprapuna perfect pe colac, urmand modelul din dreapta, inainte de a incepe sa le lipesti.

Lipesti colacul alb pe capatul inalt al patului, centrat, la cca 5 cm distanta de marginea de sus. Fa cate un semn centrat sus si jos si pe laterale, aici urmad sa fie plasate feliile rosii. Le asezi centrat, cu mijlocul pe aceste semne, lipindu-le bine peste colacul alb. Culorile vin suprapuse, dar autocolantul nu este transparent, asa ca nu se va vedea acest lucru.

Pe un fundal albastru – precum cel al patului de mai sus – colacul de salvare arata grozav! Daca marginile autocolantului se suprapun corect si sunt bine lipite, rezista fara probleme mult timp. Al nostru este acolo de zece ani si inca se tine bine! Cand nu-l mai vrei, il dezlipesti si cureti suprafata cu solutie de curatat etichetele, pentru a indeparta lipiciul ramas.

Intre timp, camera a mai suferit cateva transformari, pe care le vei vedea in alt articol. Pana atunci, iti doresc spor in proiectul tau de construire a unui pat cu motiv nautic si in orice alte proiecte ai mai avea!

Si tine minte sa distribui articolul in social media si prietenilor tai, daca il consideri folositor!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top