DIY: casute din carton iluminate

Ornamentele de Craciun DIY vor fi mereu in trend, fiind mereu accesibile si usor de facut. Un exemplu este acest grup de casute din carton iluminate, pe care sa le montezi la fereastra, direct pe sticla, unde pot ramane toata iarna. Vezi mai jos cum anume sa le faci!

Despre materiale

  • Materialul principal este cartonul si iti recomand sa folosesti carton cu miez ondulat, mai usor de taiat si decupat decat cel tare. Ca lungime, te raportezi la latimea sticlei pe care o are fereastra unde vei instala decoratiunea. In cazul de fata, am folosi un carton lung de 75 cm.
  • Mai ai nevoie de o instalatie cu leduri si cu baterie, suficient de lunga incat sa ilumineze toate casutele pe care le vei decupa.
  • Iti trebuie hartie de copt alba ori hartie subtire de impachetat (tip pergament), pe care sa o folosesti la ferestre.
  • Sa ai la indemana ustensile pentru taiat: o foarfeca mare si mica, un cutter, rigla si creion.
  • Pentru lipire, iti recomand scoci transparent pentru materialele din hartie si scoci din hartie pentru prinderea instalatiei, precum si un pic de banda dublu adeziva, ca sa fixezi casutele pe sticla ferestrei.
  • Pentru decorare, iti trebuie o carioca alba suficient de buna incat sa lase semne vizibile pe carton.

Cum faci casute din carton

Pornesti de la dimensiunile sticlei pentru a calcula dimensiunile pentru casutele tale. Fereastra mea are 75 cm latime, in care am pus sase casute – cele mari de 15 cm latime, iar cele mici de 15 cm, iar inaltimea maxima a fost de 22 cm. Totusi, nu le-am facut pe toate la fel, ci am variat inaltimile si modelul. Daca folosesti masurile mele, iti recomand sa mergi pe ferestre de 2,5 cm x 2,5 cm sau de 2,5 cm x 3 cm la cele inalte.

Ca prim pas, calculezi si trasezi cu creionul liniile pe care sa tai ulterior, folosind rigla. Cum cartonul este destul de moale, trebuie sa trasezi cu grija, sa lasi urme pe care sa decupezi ulterior fara sa rupi insa cu varful creionului. Apoi este usor sa decupezi cu un cutter (eventual unul cu lama subtire) sau cu un bisturiu pentru hartie.

Ca pas doi, dupa ce ai terminat decupajele, poti acoperi ferestrele cu hartie subtire, pe care o lipesti pe spatele casutelor din carton. Daca este foarte important aspectul pe ambele fete, ai grija sa tai bucatile de hartie simetric si sa le lipesti drept, la fiecare geam al casutei de carton. In cazul meu, nu se poate vedea prin sticla inauntru, astfel ca nu m-am obosit prea tare sa arate absolut simetric si pe spate.

Al treilea pas este sa decorezi aceste casute din carton folosind carioca alba. Aici nu iti pot da instructiuni exacte, pentru ca imaginatia ta este cea care intra in scena.

Deseneaza diferit fiecare casuta si adauga elemente precum stele, inimioare, fulgi de zapada, puncte, linii sau orice altceva iti vine in minte. Nu ai cum gresi, pentru ca nu este nicoo regula pe care sa o urmezi. Adauga turturi si brazi, ca sa imaginezi zapada care se scurge pe acoperis si vegetatia din fata casutelor. Sau nu, dupa cum iti place.

Pasul patru este sa adaugi instalatia de iluminat, fixand-o pe spate cu scoci din hartie. Mai intai insa, asigura-te ca ledurile trec prin dreptul ferestrelor, ca sa fie vizibila apoi lumina. Apoi, sa ai in vedere ca bateria instalatiei trebuie sa vina spre partea cu balamale, iar firul ramas sa fie destul de lung incat sa ramana pe pervaz fara sa incurce, cand se deschide geamul.

Ultimul pas este cel in care fixezi aceste casute din carton pe sticla. In acest scop, folosesti banda autoadeziva si plasezi bucatele din ea in cateva puncte: in extremitati si in centru, ca sa nu flambeze. Este suficient sa pui cate un patratel in fiecare zona, ca sa poti sa le si dezlipesti peste cateva luni, cand strangi decoratiunile de iarna.

acum poti fixa casutele din carton pe sticla ferestrei si apesi usor pentru fixare.

In final…

… te dai un pas in spate si admiri cat de bine ti-a iesit primul proiect DIY de Craciun de anul acesta.

Apoi aprinzi si luminile si te bucuri de un decor care poate ramane la fereastra pana la primavara.

Sigur, trebuie sa stingi si lumina ca sa ai o imagine completa asupra operei tale.

Asa arata casutele mele din cartojn. si sunt sigura ca poti construi si tu asa ceva, chiar mai frumoase decat ale mele! Si uite si clipul video despre acest proiect, daca vrei sa vezi detaliile:

Daca ce ai vazut aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca sunt interesati sa mestereasca proiecte de Craciun!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top