Pentru a treia oara, am cautat solutii pentru o usa veche ramasa dintr-o constructie de o suta de ani. Dupa ani de asteptare, am ales pentru ea proiectul potrivit, cu mai multe utilizari. Iata cum am facut un cuier dintr-o usa veche si la cate lucruri imi este de folos! Si nu-i doar cuier, ci si paletar de culori pentru vopsele Annie Sloan, folosite uzual in atelierul meu.
Trei usi, pentru trei proiecte
Trei usi am adus in Bucuresti in 2017 – 2018, ramase din demolarea partiala a unei case batranesti. Nu stiam exact ce voi face cu ele, dar eram convinsa ca au potential sa se transforme in ceva unic. Pe prima am vopsit-o ombre, fiind canvas pentru testarea acestei tehnici de vopsit, asa cum vezi in articolul de aici.
Pe a doua am transformat-o, trei ani mai tarziu, intr-un organizator de birou, vopsind-o in negru si accesorizand-o cu diferite elemente, asa cum am povestit in articolul de aici. Dupa cum se vede, a fost nevoie sa treaca inca trei-patru ani ca si ultima usa sa devina obiectul unei transformari.
Curatarea si reparatiile
Sa lucrezi cu lemn vechi este o provocare, pentru ca trebuie curatat si reparat, iar rezistenta lui nu mai este aceeasi. Poate avea crapaturi profunde sau poate sa fie contaminat de paraziti (ceea ce nu a fost cazul aici, din fericire). La fiecare din cele trei usi, au fost multe straturi de praf si baituri de indepartat, de slefuit si de gasit apoi solutii care sa pastreze amprenta vremii fara a afecta aspectul si functionalitatea.
Partea asta a fost cred cea mai dificila si obositoare, pentru ca am spalat efectiv usa de mai multe ori inainte de a o putea slefui. Avea prea mult praf si murdarie pentu ca vreo slefuire sa abia cat de cat eficienta. Apoi am slefuit-o ca sa scot de pe ea toata vopseaua care avea tendinta evidenta de exfoliere. Iar pentru ca nu am lucrat cu usa imediat ci a mai asteptat cativa ani, cand i-a venit randul la proiect am mai spalat-o inca o data.
Nu am fost hotarata ce sa fac cu acea crapatura vizibila din partea de sus si mi-am zis ca ar da bine sa o las asa. Nici marginile usii nu sunt chiar drepte, dar nu aveam nicio sansa de a le scoate cumva la liman. Era prea multa munca sa indrept si sa repar tot la aceasta usa veche, dar materialul in sine era prea ofertant sa il arunc si sa renunt la proiect.
Dupa primul strat de vopsea insa, am decis ca acea crapatura trebuie acoperita, asa ca am umplut-o cu o fasie de lemn si chit de cutit. Pe scurt, este acelasi procedeu pe care il explic in articolul de aici, dar aplicat la o alta scara, respectiv adaptat la dimensiunile gaurii pe care eu o aveam de umplut.
Am nivelat cu chit, am slefuit si apoi am putut aplica un al doilea strat de vopsea alba.
O culoare, doua sau mai multe?
Am amanat proiectul atat de multa vreme pentru ca nu ma puteam decide asupra culorilor. Sa merg pe o singura culoare ori pe doua? Sa combin transferuri sau ombre ori sabloane cu vopseaua simpla ori cum? A durat cativa ani pana am decis ca usa va fi nu intr-o culoare sau doua, ci in mai multe. Mai exact, 27 de culori Annie Sloan, adica putin peste jumatate din cele 48 de variante de vopsea de tip Chalk Paint Annie sloan. Aveam deja o parte din culori, iar cu restul am rezolvat usor, pentru ca se pot comanda la oricare dintre distribuitorii Annie Sloan in Romania, a caror lista o gasiti aici.
Trebuia sa ma asigur ca aleg culorile potrivite si ca ele vin intr-o insiruire logica pe canvasul ales de mine. Pentru asta, am facut mici mostre de culoare, a caror ordine am stabilit-o inainte sa ma apuc de vopsit in culori, evident. Pe fundalul in Original White, am ales sa vina 24 de culori, altele doua fiind pe doua palete de amestec atasate pe lateral, pentru a acoperi cu ele gaurile lasate de vechea broasca a usii.
Vopsirea si sigilarea
Am impartit apoi usa in cadrane egale – 12 in jumatatea de sus si altele 12 in partea de jos, delimitand fiecare cadran cu ajutorul bucatilor de sfoara.
Am trecut apoi la vopsire, in fiecare dreptunghi, operatiune care a fost simpla, pentru ca aveam doar de urmat succesiunea culorilor stabilita deja prin mostre. Nu am urmarit sa am margini perfecte la aceste dreptunghiuri, ci putin neregulate, oarecum stangace, in stil cu profilul neuniform si cu marginile uzate ale usii. Mai exact, am urmarit sa obtin un obiect cu influente rustice, in stil creativ.
A urmat sigilarea vopselei, pentru care am ales lac mat tot de la Annie Sloan, in doua straturi.
Asa-i ca arata bine? Si sa stiti ca nu am lacuit doar fata, ci si spatele pe care l-am lasat in culoarea initiala, fiind baituit intr-o frumoasa nuanta de maro care s-a modificat in timp intr-un bej miere.
Agatatorile si alte accesorii
Pentru ca voiam sa fie si functionala cest canvas, trebuia sa adaug agatatori de cuier, in primul rand. Dar mi-a venit ideea de a face un sistem ascuns de prindere pentru haine, asa ca am adaugat o polita pe spate si o sipca din lemn pentru sustinere, pana in perete. Dar sa va explic.
In primul rand, am ales sa pun agatatorile pe zona de mijloc a usii, unde aveam o sipca de sustinere pe care am lasat-o vopsita in alb. Acolo urmau sa fie agatate genti sau alte obiecte scurte. Pentru haine lungi, am folosit o sipca din lemn de fag de cca 30 cm lungime, pe care am prins-o pe spatele usii la un capat si in perete la capatul celalalt. aici vin hainele pe umeras, ascunse vederii.
Totodata, aceasta distanta fata de perete mi-a permis sa instalez si o polita in partea de jos pentru papuci, dar si sa am acces usor la priza de pe peretele acela. Am ascuns astfel si cablul de internet, care face legatura cu routerul aflat in apropiere. Polita din lemn am prins-o de o transversala din lemn pe care usa o are si in partea de jos, asa cum este cea din partea de sus.
Am prins si polita asta in perete si crede-ma ca nu a fost chiar usor, pentru ca trebuia sa lucrez pe dupa usa, in cei 30 si ceva de centimetri ramasi pana in perete. Dar am reusit si am instalat in final frumusetea mea de cuier colorat.
Foarte utila polita din spate, pentru care am gasit rapid utilizare. Si-mi place fiecare detaliu al lui, fie ca este vorba despre agatatori sau despre piesele aplicate ca sa asund vechile defecte.
Iar daca vrei sa vezi mai multe despre acest proiect, te invit sa urmaresti clipul de mai jos, de pe canalul meu de YouTube:
Ti-a fost de folos articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!
–––––
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube