Reciclam acasa diferite materiale, dar rareori vedem hartia transformata in ceea ce sunt eu pe cale sa-ti arat. Iar aceasta pentru ca transformarea acasa a materialelor reciclabile implica, de obicei, taierea sau decuparea lor si mai putin schimbarea compozitie lor. Sau, ca sa preiau putin de ce am vazut ca invata copilul meu la chimie, au avut loc transformari chimice, nu fizice ale materiei prime folosite. Am folosit cofraje din celuloza ramase de la oua ca sa construiesc un abajur din hartie in camera copilului.
Realizarea lui dureaza mai mult decat alte proiecte, iar racirea brusca a vremii a intarziat si mai mult lucrurile. Dar lasand la o parte acest aspect, este un proiect simpatic si care merita incercat!
Despre materiale
Lista de materiale este urmatoarea: cofraje din celuloza de la oua, apa si aracet, apoi vopsea spray pentru vopsire, iar in final un cablaj pentru lampa (adica firul si accesoriile necesare pentru montarea drept corp de iluminat). Eu am gasit la Ikea ACEST set auriu de cablaj pentru lampa, pe care am dat 35 de lei. Iti mai trebuie un vas mare in care sa lasi hartia la dizolvat si un altul – lighean sau castron mare – pe care sa il folosesti drept suport pentru modelarea abajurului.
Ai nevoie si de cateva unelte, cum ar fi o foarfeca si un cutter foarte ascutit (eu am folosit un bisturiu special pentru decupare), iar mai tarziu o surubelnita pentru montarea corpului de iluminat.
Inca ceva: ceea ce vezi mai jos am obtinut dintr-o cantitate mai mare de cofraje, pentru ca am facut mai multe piese, dar pentru abajur iti sunt suficiente 12-15 cartoane.
Prelucrarea hartiei
Eu am curatat cofrajele de etichete pentru ca etichetele au o textura diferita, fiind mai putin poroase si, deci, mai greu de dizolvat. Aracetul nu era obligatoriu, dar l-am folosit totusi pentru a ma asigura ca noua forma pe care o dau hartie „se leaga” si ramane stabila, dupa uscare.
Primul pas este ruperea in bucati a cartoanelor, ca sa fie mai usor de dizolvat. Le poti taia cu o foarfeca sau le poti rupe cu mana, ca sa le pui apoi in apa, la dizolvat. Ca sa usurezi lucrurile cand modelezi abajurul, este de preferat sa le rupi in bucati cat mai mici. Cand s-au imbibat cu apa, le poti rupe din nou ori poti folosi un blender ori alt echipament de bucatarie care sa te ajute sa le maruntesti. Eu le-am lasat asa cum am putut sa le rup cu mana, pentru ca voiam un aspect rugos, denivelat al abajurului.
Vei vedea ca hartia dizolvata se transforma intr-un fel de pasta, in care adaugi aracet, pentru stabilitate. Amesteci bine si apoi treci la realizarea efectiva a abajurului, folosind ca matrita un vas intins, ca o palarie. Ca sa nu ai probleme la scoaterea abajurului din matrita, iti recomand sa imbraci interiorul vasului cu folie de plastic. Cand abajurul se va usca, va fi usor de scos din forma fara sa il fortezi, iar folia se va desprinde usor de hartie, pentru ca ea nu se lipeste de nimic. Lasa cativa centimetri de folie in plus, la margini, ca sa poti trage de ea si scoate abajurul din matrice, la final.
Iei cate putin in pasta obtinuta, o storci de apa (eu am facut asta prin persare cu mana, dar poti folosi o strecuratoare) si apoi o intinzi in interiorul unui castron, intr-un strat de 1-1,5 cm grosime. Apesi pe hartie, acolo unde imbini bucata noua cu cea veche, pentru a obtine o masa compacta si a reduce cat de mult apa ramasa in compozitie.
Operatiunea asta cere un pic de rabdare, ca sa imbini bine portiunile de hartie stoarsa. Eu am lucrat cu bucati de hartie maricele, dar lucrurile merg mai usor daca ai in loc o pasta groasa. Am mai constatat ca aracetul functioneaza ca liant, astfel ca acolo unde hartia se dizolvase zdravan, aracetul „lega” compozitia si o facea lipicioasa si mai usor de tinut pe loc.
Dupa ce am umplut castronul cu aceasta compozitie, am folosit o carpa si, prin tamponare, am redus excesul de apa din hartia modelata. Am pus apoi castronul la uscat la soare, unde a stat multicel. Mai exact, l-am lasat la soare si apoi, cand s-a racit vremea, l-am mutat in casa, unde eramai cald. Cu totul, a durat mai bine de o saptamana uscarea, in conditiile in care racirea brusca a vremii, in prima parte a lui octombrie, mi-a stricat planurile de bricolaj. Daca ar fi fost vara, ar fi durat mult mai putin sa aduc hartia la forma pe care o vezi in pozele de mai sus.
Cum vopsesti un abajur din hartie reciclata
Am gandit acest abajur sa fie in negru si auriu, ca sa se integreze in camera copilului, ca accesoriu in noul decor adaptat varstei lui. Aveam nevoie sa il vopsesc si am facut asta folosind vopsea spray Maston, una din cele mai bune de la noi, din cate am constatat.
Asadar, l-am facut negru pe exterior si auriu pe interior, ca zona metalizata din jurul becului sa reflecte si sa amplifice lumina becului.
Montajul pe firul electric
Asa cum ti-am spus, am folosit cablul luat de la Ikea si pe care l-am gasit auriu, adica exact cum imi trebuia ca sa se potriveasca bine cu abajurul. Varianta aurie a costat doar 35 de lei, dar existau si negre, care erau mai ieftine.
Aici am avut nevoie de un instrument deosebit de ascutit pentru taiere, precum si de un creion. Am marcat centrul abajurului si am folosit dulia de la firul electric pentru a desena circumferinta pe care sa o decupez. Este important ca ea sa nu fie nici mai mica si nici mai mare decat este nevoie: daca este prea mica, se sparge cand introduci becul, iar daca este prea mare becul va sta stramb.
Un truc aici: sprijina abajurul pe o suprafata plana in zona in care urmeaza sa tai, astfel incat sa nu il spargi apasand. Eu am pus sub abajur o cutie de vopsea si m-am folosit de capacul ei tare pentru a taia fara emotii orificiul pentru bec. Aici vezi cat este de importanta forma suportului pe care l-a folosit pentru abajur: daca este bombat, va trebui sa folosesti chiar matrita pentru ca sa poti decupa in siguranta zona prin care trece firul.
Montajul
Odata facuta gaura pentru fir, treci dulia prin abajur si o fixezi cu suportul care se insurubeaza pe cealalta parte. Eu am preferat sa fac asta inainte de a monta cablajul in locul lustrei, pentru ca puteam manevra mai usor abajurul.
Ultimul pas nu l-am facut eu, ci sotul, care a conectat la reteaua electrica noul corp de iluminat. Am pus apoi becul si gata!
Becul acesta este ramas de la lustra anterioara si s-ar putea sa il schimb cu unul mai mic, dar mi-a surprins efectul pe care il creeaza in combinatie cu abajurul. Atat de suprinzatoare a fost una din imaginile de mai jos, ca mai nimeni nu s-a prins ce am pozat eu acolo. Personal, as fi zis ca este luna care iese din niste nori cu forme foarte ciudate…
Copilului ii place – si crede-ma ca pozele nu arata exact rezultatul – si este exact ce ii trebuia in camera lui cu influenta moderna. (Nu-i gata camera inca, dar asta este alta poveste.)
Daca ti-a placut acest proiect, distribuie-l in social media, ca sa afle si altii cum pot recicla hartia intr-un mod inedit!
–––––––––––––––––––––––––––––-
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube