Dezinfectanti facuti in casa. Cum si de ce?

Odata cu mastile chirugicale, au disparut si dezinfectantii din magazine. Cum sa faci preventie si sa tii la distanta coronavirusul cand nu gasesti dezinfectant? Alternative exista, daca te orientezi spre solutii facute in casa.

Ce poti folosi pentru a obtine un dezinfectat eficient impotriva infectiei cu coronavirus? Autoritatile medicale de oriunde au aceeasi opinie in acest sens: alcoolul este de baza pentru a compune dezinfectantul dorit, alaturi de clor.

Iti spun mai jos ce ingrediente putem folosi, dupa ce reteta si ce greseli sa eviti in manevrarea lor, pentru ca solutiile obtinute sa aiba intr-adevar efect.

Ce conditii respecta un dezinfectant eficient

22 de studii (sursa AICI) facute in ultimii ani cu privire la raspandirea SARS, MERS si a mai multor tipuri de coronavirus au aratat ca cea mai mare eficienta in dezinfectarea suprafetelor o au substantele care contin intre 62 si 71% etanol, 0,5% peroxid de hidrogen ori 0,1% hipocolorit de sodiu, iar ca efectul este efectiv dupa un minut de la aplicare. Desi specialistii romani nu mentioneaza apa oxigenata, ea este inclusa pe lista substantelor sigure impotriva coronavirusului de catre medici straini, precum cei din Statele Unite ori Singapore (exemplu AICI).

Recent, Centrul pentru Controlul Infectiilor din Statele Unite a emis noi cerinte privind produsele de dezinfectare, pentru ca ele sa fie eficiente impotriva COVID-19, iar principalul este ca o concentratie de alcool de cel putin 60% asigura indepartarea acestui virus de pe maini si suprafete (AICI pagina Centrului). Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda insa o concentratie de alcool de 70% in produsele folosite pentru dezinfectare impotriva COVID-19 (vezi AICI).

Teoretic, mainile pot fi dezinfectate eficient cu orice contine alcool in proportie de cel putin 60-70%, indiferent ca este vorba despre solutii cumparate (verificam pe eticheta concentratia de alcool) sau de cele preparate acasa. Practic, alcoolul simplu nu este in totalitate sigur, chiar daca are concentratia necesara, pentru ca se evapora prea repede de pe maini ca sa ucida toti microbii (vezi AICI), de aceea si spun unii medici ca nu este eficient. De aceea, este de preferat un compus de tip gel cu 70% alcool, a carui consistenta face sa se evapore mai greu.

In al doilea rand, daca pentru suprafete putem compune acasa solutii potrivite de dezinfectare folosind inclusiv clor, pentru maini este dificil sa obtii un dezinfectant eficient si care sa nu atace deloc pielea. Drept urmare, pentru maini, tot apa si sapunul sunt cele mai sigure metode de dezinfectare. Si pana la urma, de ce sa folosesti atat de mult dezinfectant daca stai acasa, unde ai mereu apa si sapun?

Ce ingrediente sa folosesti

Asa cum spuneam mai sus, substantele pe care ne putem baza pentru dezinfectare casnica sunt – in termeni cunoscuti de toata lumea – alcoolul, clorul si apa oxigenata, in anumite concentratii.

Alcoolul se gaseste pe piata in mai multe forme, printre cele mai cunoscute fiind alcoolul sanitar (concentratie de 70%), alcoolul etilic si alcoolul izopropilic (concentratii de pana la 99%). Alcoolul sanitar este spirtul pe care toti il cunoastem si care a cam disparut din farmacii si din supermarketuri. Medicii romani par sa aiba pareri impartite privind eficienta lui, multi spunand ca nu este eficient in spitale. Noi l-am folosi insa intr-un mediu mai putin steril si, cata vreme indeplineste cerinta OMS de a avea 70% alcool, este o solutie viabila de dezinfectare macar a suprafetelor, cel putin pentru omul de rand, daca nu si pentru medici.

Alcoolul dublu rafinat este cel folosit in industria bauturilor si pe care il putem cumpara, daca il gasim, in departamentele pentru bauturi, fiind folosit pentru a da tarie bauturilor.

Alcoolul izopropilic mai este cunoscut drept alcool tehnic, fiind o alta substanta cu rol dezinfectant, utilizata pe scara larga in parfumerie, pentru curatarea electronicelor sau chiar pentru sterilizarea echipamentelor medicale. Desi este bun dezinfectant, nu este recomandat de aplicat simplu pe piele ori pe rani, pentru ca poate irita mucoasele, pielea sau ochii. La nevoie, poate fi folosit doar pe suprafete mici, la dezinfectarea ranilor.

Desi nu am auzit sa fie mentionata de catre specialistii romani, expertii straini (vezi AICI si AICI) mentioneaza si apa oxigenata prin substantele pe care le putem folosi in siguranta pentru dezinfectare, in cadrul epidemiei de coronavirus. Apa oxigenata pe care noi o gasim in farmacii are o concentratie de 3%, in timp ce solutiile dezinfectante ar trebui sa aiba o concentratie recomandata de 0,5-1%. Asta inseamna ca, la o sticla de 200 ml de apa oxigenata de 3%, se adauga un litru de apa pentru a obtine o solutie de peroxid de hidrogen cu o concentratie de 0,5%.

Tot pentru dezinfectarea suprafetelor, clorul (inalbitorul pentru rufe) poate fi o baza buna daca nu il amesteci cu amoniac ori cu alte solutii de curatat si il folosesti in principal pe suprafetele cu trafic, evitand riscul de ingerare. Clorul pe care il gasim in magazine are o concentratie de 5%, deci va trebui diluat pentru utilizare pe diferite suprafete. Pentru maini, clorul nu poate fi utilizat in siguranta, fiind puternic iritant.

O solutie mai puternica pe baza de clor se obtine amestecand o parte clor si 9 parti apa (0,33 l clor + 3 litri apa), rezultand o concentratie de 0,5% pentru dezinfectarea suprafetelor, pe care iti recomand sa o folosesti mai degraba in exterior (terasa, trotuar), pentru ca mirosul poate deranja persoanele mai sensibile. Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda insa o concentratie mai mica, de 0,1%, pe care o obtinem amestecand 5 linguri de inalbitor si 3,5 litri de apa.

Pentru maini

Pentru maini, o solutie dezinfectanta usor de preparat este compusa din patru parti de alcool de 90% + o parte gel de aloe + cateva picaturi de ulei esential, pentru un miros placut. Solutia obtinuta are o concentratie de alcool de 70%, ceea ce o face eficienta impotriva coronavirusului. Tine minte insa ca gelul de aloe (pe care il poti obtine si din frunzele planei de aloe pe care multi dintre noi o au in casa) nu se va dizolva integral in alcool, astfel ca solutia obtinuta nu va avea o consistenta omogena. Totusi, gelul de aloe este esential pentru protectia mainilor, pentru ca alcoolul usuca tegumentele, dar si pentru a “ingrosa” solutia si a impiedica evaporarea rapida a alcoolului.

Eu am incercat si cu gel din frunze de aloe in locul gelului din farmacii, iar rezultatul il vezi mai jos.

Daca folosesti alcool in concentratie mai mare (97-99%), vei merge pe alte proportii pentru a ajunge la aceeasi concentratie finala de 70% alcool. Astfel, vei avea doua parti de alcool 99% + o parte gel de aloe + cateva picaturi de ulei esential. Personal, prefer aceasta varianta, pentru ca imi pare mai prietenoasa cu mainile decat prima reteta.

O alta solutie dezinfectanta pentru maini am gasit intr-un ghid de instructiuni al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Am redus cantitatile pastrand proportia, ca sa fie mai usor de facut acasa: 250 ml alcool izopropilic (tehnic) de 98% + 15 ml apa oxigenata 3% + 4 ml glicerina 98% + 62 ml apa distilata. Initial nu am inteles de ce include doua elemente cu rol dezinfectant, dar m-am luminat dupa un pic de research: reteta este recomandata medicilor care activeaza in misiuni din Africa, iar apa oxigenata contracareaza dezvoltarea unor bacterii in tancurile in care este preparata solutia. Cantitatile initiale erau indicate de OMS pentru prepararea la scara mare a dezinfectantului pentru maini, in acele zone in care apa nu este disponibila. Daca vrei sa dezvolti aceasta reteta, gasesti ghidul OMS integral AICI.

Ce sa nu folosesti

Desi s-a vorbit despre efectul benefic al bauturilor alcoolice impotriva acestui tip de infectie, stiinta nu l-a confirmat. Folosita adesea in solutii dezinfectante, vodka, de exemplu, nu este suficient de puternica pentru a ucide coronavirusul, cata vreme are doar 40% alcool. Concentratia necesara pentru a ucide virusul este de 60-70%, cam puternica pentru a fi suportata de organismul uman in vreo bautura.

Ca otetul ucide virusul este un alt mit fals cu privire la combaterea coronavirusului. Otetul este folosit adesea in gospodarie si are o multime de utilizari, benefic mai ales pentru ca se bazeaza pe compusi naturali. In cazul infectiei cu coronavirus totusi, eficienta lui nu a fost confirmata.

Tine minte!

  • Cand folosesti o solutie de dezinfectare a mainilor, aplica aceleasi metode de curatare ca si in cazul spalarii cu apa si sapun. Pentru uciderea microbilor, trebuie sa insisti cel putin 20 de secunde pe toata pielea mainilor, asa cum faci si atunci cand te speli pe maini. Practic, freci mainile pana cand solutia intra in piele si mainile raman uscate.
  • Nu aplica niciodata dezinfectantul pe mainile ude, pentru ca ii va scadea eficienta.
  • Chiar daca folosesti un dezinfectant pentru maini, nu te baza doar pe asta ca sa scapi de virus. Tot apa si sapunul sunt cele mai eficiente, iar ele trebuie sa insoteasca alte metode de preventie, cum ar fi evitarea contactelor cu alte persoane si, cel mai bine, izolarea in casa pana se calmeaza situatia.

Daca ti-a fost de folos articolul, spune si altora despre el, distribuindu-l in social media ori trimitandu-l prietenilor care crezi ca au nevoie de aceste informatii.

Sanatate iti doresc si rabdare sa-ti iasa totul cum trebuie!

4 comments
  1. Domnisoara (eventual doamna), va rugam sa nu mai raspanditi informatii neoficiale si mai ales neconforme cu realitatea, in special acum cand suntem intr-o stare critica medicala/stare de urgenta pt. ca riscati f. mult. Nu stiu daca scopul dvs. a fost doar de ajutorare sau de a face cat mai multe vizualizari, dar trebuie sa faceti corecturile de rigoare si sa prezentati reteta oficial de pe site-ul WHO : https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

    1. Domnule, multumesc ca ati plecat de la premisa ca as putea suficient de tanara sa fiu dominsoara. 🙂 Retea OMS este si a fost inclusa de la inceput in acest articol, cu trimitere explicita. Este la finalul paragrafului de sub imaginea cu frunzele de aloe.
      “Cantitatile initiale erau indicate de OMS pentru prepararea la scara mare a dezinfectantului pentru maini, in acele zone in care apa nu este disponibila. Daca vrei sa dezvolti aceasta reteta, gasesti ghidul OMS integral AICI.”
      Multumesc pentru sesizare si sanatosi sa ramanem, pana se termina acest balamuc, dar si dupa! 🙂

  2. In spitalele din Romania interbelica, dezinfectantul folosit era… LESIA! In concentratie de 1 la 3. Rufele erau fierte, apoi calcate. Sincer, cred ca spitalele erau mai curate atunci, decat acum.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like