Reconditionarea mobilei a devenit mai simpla odata cu aparitia vopselelor care prind pe orice suprafata, inclusiv pe mobila care a mai fost vopsita ori lacuita anterior. Indepartarea lacului sau a vopselei vechi nu mai este obligatorie, dar este necesara in anumite proiecte de reconditionare.
Decaparea mobilei este unul din modurile prin care putem scapa de stratul vechi de vopsea ori de lac, cu ajutorul unei substante pe care o aplicam pe mobila. Care sunt pasii si de ce trucuri sa tii cont iti arat in cele ce urmeaza.
Care e treaba cu decaparea?
Multe piese vechi de mobilier au fost date cu lac ori vopsea alchidica, rezistenta in timp si uneori foarte greu de indepartat. Chiar daca multe dintre vopselele pe baza de apa pe care le folosima cum adera inclusiv pe mobila deja vopsita, straturile vechi trebuie indepartate cand au fost aplicate inestetic ori cand s-au deteriorat si sar pe bucati.
Curatarea stratului vechi de vopsea ori lac se face prin slefuire (cu smirghel), sablare (cu un aparat cu suflare abraziva) ori decapare (dizolvarea lacului sau a vopselei vechi), toate ducand la acelasi rezultat prin metode diferite. La decapare, se foloseste o substanta pe baza de solvent care dizolva stratul si il face usor de indepartat de pe mobila. Hai sa iti spun cum se face efectiv si cu ce m-am confruntat cand am aplicat aceasta metoda.
Am aplicat pentru prima data decaparea pe un scaun dintr-un set de patru pe care le reconditionez. Substanta folosita este un decapant cumparat de la Hornbach – Supralux Extra Strong (cel de aici), care a costat in jur de 45 de lei. Este o cutie de un litru care cred ca imi va ajunge la fix pentru tot setul de patru scaune.
Cand deschizi cutia, decapantul are consistenta unui gel, iar daca nu l-ai folosit o vreme se decanteaza, ceea ce am inteles ca este normal. Trebuie amestecat bine inainte de aplicare, pentru a reveni la compozitia normala – una vascoasa, ca o smantana. Ai nevoie si de o pensula si de manusi rezistente la solventi (cele din plastic nu sunt bune, am constatat cand cand s-au topit, dupa 15 minute).
Mobila trebuie sa fie curata si fara praf, iar pe ea aplici decapantul cu pensula, intr-un strat potrivit de gros. Vei vedea ca reactia este imediata: lacul incepe sa se umfle si sa faca basici, in toate zonele in care a fost bine acoperit cu decapant. Ca sa il poti da jos mai usor, trebuie sa il lasi sa actioneze, adica sa astepti macar 15 minute inainte sa incepi sa il indepartezi cu ajutorul unui spaclu neascutit sau a unei spatule.
Daca nu ai rabdare sa actioneze, decapantul nu va patrunde suficient in lac pentru a-l topi, iar munca de indepartare va fi mai grea. Tine cont insa si de grosimea stratului de lac sau vopsea: cu cat este mai gros si mai vechi, cu atat va fi mai greu de indepartat dintr-o singura aplicare. Daca nu a iesit tot din prima, trebuie sa repeti operatiunea.
Asta am constatat personal, pentru ca initial am incercat sa indepartez lacul la scurt timp de la aplicare, fara sa reusesc mare lucru. Pana nu l-am lasat sa penetreze stratul de lac, asa cum scrie in instructiuni, nu am putut curata bine suprafata. In final, lacul s-a inmuiat si s-a transformat intr-o mazga lipicioasa, pe care o indepartezi mai usor cand o lasi sa se usuce putin, asa cum vezi mai jos.
De fapt, pe masura ce se usuca, este mai usor de dat jos. Mai problematic poate fi in zonele de imbinare, in crevase, pe ornamente si pe rotunjimi, unde iti este de mult mai utila o periuta cu fire din metal, insa nu foare tare. Eu am un set de astfel de perii (tot de la Hornbach, ca acolo merg eu la cumparaturi) si s-au dovedit a fi de mare folos. Astfel am putut curata foarte bine atat zonele sculptate, cat si inelele de pe picioarele scaunului, fara mare chinuiala.
Dupa ce ai indepartat mazga, stergi bine suprafata cu o carpa imbibata in diluant, care va curata urmele subtiri de lac ramase dupa decapare. Insista mai ales in zonele de imbinare si in zonele cu sculpturi, dar si pe zonele plate unde ti se pare ca au ramas urme de lac. Daca scaunul este uscat, poti trece la urmatoarea etapa, si anume slefuirea usoara, care te ajuta atat la indepartarea urmelor de lac (daca a mai ramas o pelicula subtire), cat si la nivelarea suprafetei, necesara dupa folosirea spaclului. Eu am folosit un smirghel cu granulatie 180, pentru a nivela si a vedea mai bine daca si unde exista urme de lac. Pentru finisare insa, este necesar si unul mai fin, de granulatie 200 ori 240.
Daca nu ti-a iesit perfect si a mai ramas lac, nu-i problema, mi s-a intamplat si mie acest lucru. Cred ca se intampla atunci cand stratul este foarte gros, vechi sau decapantul aplicat in strat prea subtire. Am sters suprafat de praful ramas la slefuit si am aplicat inca un strat de decapant in zonele in care lacul nu a fost indepartat in totalitate. Vei vedea ca lemnul se inchide la culoare acolo unde nu mai este lac si ca are un aspect de lemn ud (isi revine mai tarziu). Indeparteaza cu grija ce a mai ramas si sterge cu diluant, ca sa ramana lemnul curat in urma.
Mie operatiunea asta mi-a luat cam doua-trei ore pentru ca a fost prima oara cand am facut asa ceva. Acum lucrurile imi sunt clare si evident ca data viitoare va fi mult mai simplu.
In final, ca sa iti fie mai usor, iata cateva trucuri care sa te ajute sa treci cu bine prin aceasta operatiune.
- Nu aplica de la inceput in exces, pentru ca va curge si fi greu de indepartat. Mai bine aplici succesiv straturi mai subtiri, ca sa dai timp decapantului sa patrunda in lac sau vopsea.
- Ai rabdare sa actioneze decapantul. Citeste instructiunile produsului pe care il folosesti si respecta timpul recomandat pentru asteptare, pentru ca astfel iti usurezi munca: lacul topit se indeparteaza mai usor pe masura ce se usuca.
- Foloseste o spatula ori un spaclu care nu este bine ascutit, ca sa nu strici lemnul cand razuiesti. Pentru zonele curbe si imbinari, foloseste o perie.
- Nu insista cu spaclul si peria in zonele in care decapantul a indepartat mare parte din strat, pentru ca vei zgaria lemnul. Mai degraba stergi urmele cu dizolvant, ca sa protejezi fibra lemnului.
- Fa operatiunea in aer liber, pentru ca decapantul degaja vapori care pot fi periculosi, cata vreme produsul este pe baza de solventi.
Cu putina rabdare, poti obtine un rezultat colosal – iata cat de mare este diferenta intre un scaun cu lacul initial si unul care a trecut prin decapare.
Daca lemnul are fibra frumoasa si nu are defecte, ii poti scoate in evidenta frumusetea protejandu-l doar cu ulei special ori cu un lac incolor mat. Iar daca te intrebi de ce am ales sa dau jos acest strat de lac, raspunsul este simplu: are multe portiuni in care este deteriorat, ciobit, pe alocuri inflorit, ca si cum cineva l-ar fi tratat cu decapant si nu ar fi mers pana la capat cu procedura. Acest lac a fost dat in strat gros si nu foarte ingrijit, in sensul ca partea inferioara a lateralelor nu era acoperita cu lac, iar in unele zone excesul s-a scurs formand picaturi intestetice.
Sper ca aceste sfaturi sa iti fie de folos si sa treci cu bine prin aceasta operatiune, care iti poate aduce multe satisfactii. Daca ai intrebari, lasa-le mai jos intr-un comentariu si voi cauta cel mai bun raspuns pentru ele.
Daca iti este de folos articolul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de reconditionarea mobilei.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Multumesc pentru sfaturi. Am insa unele nelamuriri: dupa ce am decapat lemnul cu Dacgel, am sters cu diluant, am slefuit si desprafuit, mai sterg si cu o carpa umeda? Mai ramane foarte putin praf de la slefuit.
De asemenea, nu imi e clar daca trebuie sa mai dau si cu grund sau pot sa vopsesc direct cu un email alchidic. Este vorba de o usa de la bucatarie si de mobila veche de bucatarie din lemn masiv. Multumesc anticipat pentru ajutor.
Dupa slefuire si desprafuire, trebuie sters bine, ultima oara cu alcool tehnic, ca sa se inalture toate impuritatile. Suprafata de vopsit trebuie sa fie perfect curata.
Daca lemnul este curatata si slefuit inainte, nu este neaparat necesar grundul. Unii recomanda si grundul, inainte de vopsire. Grundul creste aderenta vopselei, este adevarat, dar si incarca suprafata daca nu este aplicat corect.
Parerea mea este ca pe lemnul crud nu este absolut necesar, daca vopseaua este de calitate. Puteti opta eventual pentru o vopsea care contien si grund, ca sa usurati procesul.
Buna ziua. Lucrez in Belgia la vopsit geamuri de lemn. Geamuri noi, si vechi recondiționate. Daca geamul nu a fost vopsit deloc sau a fost decapat, e obligatoriu se dea cu primer (grund). Daca are un strat de lac sau vopsea, nu mai este obligatoriu primerul ( grundul), doar se șlefuiește pentru aderență, si apoi se da cu lac sau vopsea. Acum depinde de fiecare țară, cum se lucrează, sau de cerințele fiecărui client.
Multumesc pentru opinia din perspectiva profesionala. 🙂 Da, se cam foloseste grund atunci cand se lucreaza la modul profesionist.
Doar ca atunci cand oamenii fac pentru ei, acasa, nu intotdeauna urmeaza aceiasi pasi. Daca folosesc o vopsea precum Annie Sloan, nu mai e necesar grundul pentru ca aceea adera inclusiv pe PAL fara grund si asa a si fost gandita sa functioneze. Pe lemn crud, mai ales daca urmeaza o vopsea deschisa, e important sa se blocheze taninii, altfel se pateaza toata vopseaua. Pentru cazul acesta, eu recomand de obicei Kvistlack, un autoblocant care am vazut ca functioneaza excelent.
Mult succes! 🙂