Cum vopsesti in stil ombre: trucuri

Este fascinant stilul ombre prin rezultatul imprevizibil pe care il obtii atunci cand combini culorile. Ca rezultatul sa fie cat mai aproape de perfectiune – in masura in care se poate vorbi despre asa ceva – iti sunt de folos cateva informatii pe care le gasesti mai jos.

Iata de ce sa tii cont atunci cand vrei ca proiectul tau prin care vopsesti mobila in stil ombre sa iasa exceptional.

Ca de fiecare data, si cand vopsesti o piesa de mobilier in stil ombre trebuie sa pregatesti foarte bine suprafata: degresat, slefuit macar usor (matuire) si curatare de praf, ca impuritatile sa nu iti strice aspectul final.

Alegerea culorilor poate fi o provocare, de aceea iti recomand sa testezi inainte combinatia pe care vrei sa o faci. Astfel iti faci o idee privind modul in care ele arata impreuna si vezi ce rezulta atunci cand alegi culori primare. Mai exact, daca vei combina rosu si albastru, testeaza ca sa vezi ce fel de violet sau mov rezulta in zona de trecere de la o culoare la alta, ca sa stii la ce te astepti. Pe scurt, cand combini doua culori primare, pe mobila iti pot iesi trei culori si trebuie sa stii de la inceput cum imparti suprafata intre ele.

Cand culorile sunt invecinate pe roata culorilor (adica o culoare primara si una secundara – albastru si verde sau galben si verde ori rosu si portocaliu sau rosu si violet), lucrurile pot fi mai simple, in sensul ca trecerea pare mai naturala, cata vreme una din ele o contine pe cealalta.

Cand aduci albul sau negru in combinatie, cea care va iesi in evidenta va fi culoarea, pentru ca albul si negrul functioneaza ca un canvas pe care pictezi. tine cont de asta si plaseaza culoarea pe acea zona a mobilei pe care vrei sa o scoti in evidenta.

Odata ce aceasta etapa este incheiata, alegi culorile si treci la vopsit in stil ombre.

  • Porneste cu un strat de baza alb, pentru a da stralucire culorilor. Daca aplici culorile direct pe mobila mai inchisa la culoare, vopseaua nu va avea aceeasi profunzime ca atunci cand baza este alba. Aplica 1-2 straturi de baza pentru a porni cu o „foaie” alba, pe care adaugi apoi culorile, ca intr-o pictura.
  • Foloseste pensule bogate si moi, din par natural, care te vor ajuta sa intinzi vopseaua fara sa zgarii stratul aplicat anterior. Pensulele rotunde sunt foarte potrivite pentru aceasta operatiune, pentru ca nu lasa tuse cu margini la fel de vizibile precum pensulele drepte.
  • Pregateste mai multe pensule decat culori, pentru ca iti vor fi de folos in zonele de imbinare. Pastreaza o pensula pentru fiecare culoare si inca vreo cateva de rezerva, pe care sa le folosesti in zonele in care culorile trec din una in alta. Astfel vei evita situatia in care culorile trec brusc dintr-una in alta si vei putea pastra o zona distincta de tranzitie de la o culoare la alta.
  • Foloseste un pulverizator cu apa ca sa ajuti culorile sa se amestece, dar nu stropi in exces ca sa nu „speli” vopseaua deja aplicata.
  • Urmareste sa lucrezi astfel incat culorile pe care le mixezi sa nu fie uscate, iar tranzitia de la una la alta sa o faci acolo unde vopseaua este inca uda. Iar cand folosesti pulverizatorul, evita sa stropesti acolo unde vopseaua s-a uscat de tot, ca sa nu raman urme inestetice.
  • Poti marca de la inceput zonele in care vei face tranzitia de la o culoare la alta, ca sa pastrezi proportiile dorite pe suprafata totala a mobilei.
  • Tusele de vopsea date intr-o singura directie vor „lungi” modelul pe verticala ori pe orizontala, in functie de orientarea lor. Poti da si tuse neregulate, in toate directiile, pentru a obtine un efect uniform al umbririi. Daca folosesti in acest fel pensula uscata, nu cu apa din pulverizator, vei obtine un efect de culoare difuza, ca un nor.
  • Daca vopsesti cu trafaletul, nu iti va fi la fel de usor sa obtii acest efect, pentru ca nu ai acelasi control asupra marginilor tusei si nici asupra directiei in care intinzi vopseaua.

Despre ce inseamna aceasta tehnica si cum o realizezi efectiv am vorbit in live-ul de mai jos, tinut pe pagina Gabi Ralea DIY & Decor, in seria #AmTreabaAcasa.

Iti este de folos acest articol? Daca da, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca sunt pasionati de reconditionarea mobilei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top