Cum tunzi hortensiile ca sa infloreasca frumos ▶️

Din tot ce am in curte, hortensiile sunt mandria mea. In fiecare an, infloresc superb in roz si violet si imbraca extraordinar curtea cu tufele lor bogate. Au parte insa de ingrijire tot timpul anului, iar tunderea face parte din acest ritual. Martie este luna potrivita pentru taierea de primavara si iti spun si tie cum tunzi hortensiile ca sa infloreasca frumos pana tarziu.

Cea mai mare provocare in tunderea hortensiilor este sa nu ii afectezi inflorirea prin modul in care o tai. Daca alegi momentul nepotrivit pentru taiere. Daca o tunzi prea mult si prea tarziu toamna, poate fi afectata de frig. Daca o tunzi primavara prea tarziu si prea tare, ii poti indeparta bobocii si nu mai infloreste.

Nu sunt inginer horticol, dar iti pot spune din experienta mea personala legata de tunderea hortensiilor. Pe ale mele le curat putin toamna si las scurtarea pentru primavara, in martie. In aceste conditii, infloresc de cativa ani asa cum vezi mai jos:

Cand tunzi hortensiile

Sunt mai multe tipuri de tundere a hortensiei si mai multe momente potrivite pentru asta.

  • Vara, in timpul infloririi, tund vrejurile si crengile rupte ori uscate si frunzele in aceeasi stare.
  • Toamna curat tot ce este uscat DAR las florile uscate pe vrej. Daca frigul de peste iarna este prea intens si extremitatile se usuca din cauza asta, tulpinile nu vor fi afectate pentru ca sunt protejate de flori.
  • Primavara tund florile uscate si scurtez tulpinile, corectand usor si forma tufelor astfel.

In timpul iernii, cand vremea da semne de racire puternica si stiu ca se anunta ger, le imbrac in folie speciala de gradina. In ultimii ani insa, nu a mai fost nevoie de aceasta protectie, dat fiind faptul ca iernile au fost mai blande.

Cum tund hortensiile primavara

Scopul este sa scapam de florile uscate si sa facem loc noilor boboci. Totodata, vrem ca tufa sa fie bogata si uniforma. De aceea, eu tai tija nu imediat sub floarea uscata, ci cu 2-3 frunze mai jos, ca sa incurajez astfel dezvoltarea frunzisului si in partea de jos a tufei. Ramurile din exterior le tai mai mult, ca sa fie mai scurte si sa pastrez forma globulara a tufei.

In al doilea rand, tai ramurile orientate spre interiorul tufei si care, la crestere, ar sufoca planta in centru. Asta ar duce la cresterea umiditatii in tufa si ar favoriza aparitia unor daunatori.

Las loc si pentru ramuri noi, eliberand zona de baza a tufei. De acolo ies noi ramurele, care trebuie sa aiba loc de crestere. Mai tarziu, si de aici voi reduce din ramuri, pastrandu-le doar pe acelea care au forma frumoasa si nu incurca restul tufei. Nu este vorba doar despre aspect, ci si despre faptul ca nu trebuie sa se adune umezeala la baza tufei, pentru ca asta poate imbolnavi planta. Lastarii pe care ii scoti de aici mai tarziu pot fi replantati pentru a inmulti tufele de hortensie, asa cum vezi in articolul de aici.

In final, indepartezi toate resturile uscate si frunzele, lasand in urma zohna curata, pentru ca planta sa aiba loc suficient sa se dezvolte. Pe masura ce vremea se icnalzeste, vei vedea ca frunzisul practic explodeaza, tufa transformandu-se intr-un glob verde. Iar mai tarziu, daca ingrijesti hortensiile asa cum spun iti arat aici , te vor bucura cu flori superbe in fiecare an.

Vezi mai jos si un scurt video pe tema asta, care sa te ajute sa vezi mai bine ce am explicat eu despre tunderea hortensiilor:

Sper ca ti-au fost de folos aceste sfaturi si ca le vei aplica pentru a-ti ajuta hortensiile sa se dezvolte minunat. Daca ti-a placut articolul si il consideri util, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de gradinarit!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top