Cum transformi un birou in noptiera

Din orice se poate face ceva, cu un pic de imaginatie si curaj. Dintr-un birou vechi, de exemplu, poti face o servanta ori o noptiera inalta, facand modificari minime si cu o cheltuiala cu mult sub pretul unei piese noi de mobilier.

Pasii ii gasesti mai jos, ca sa ii poti urma daca vrei sa faci un proiect similar.

Biroul a ramas din camera baiatului, dupa ce i-am reamenajat si i-am construit un birou mult mai extins, pe masura nevoii lui de spatiu pentru invatare si calculator. Acesta a fost un proiect despre care ti-am povestit deja si despre care poti sa citesti in articolul de aici. Am aratat acolo si cum am stabilit masurile noului birou, tinand cont de ergonomie si de specificul camerei baiatului meu.

Transformarea asta a fost facuta cu ce aveam prin casa – vopsea si butoni noi pentru sertare, cu exceptia tabliei, pe care a trebuit sa o cumpar pentru a inlocui blatul vechi de birou, pastrat intreg pentru un proiect viitor. Pentru vopsit, am folosit doua tipuri de vopsea: Luxens bleu gris (brand propriu al Leroy Merlin) pentru baza si cateva nuante de Spor Aqua de la Policolor pentru sertare (albastru, alb si rosu). Alte materiale necesare sunt smirghelul cu granulatie 180 (pentru matuirea suprafetelor) si alcoolul tehnic pentru a curata bine de praf toate piesele.

Primul pas a fost sa demontez blatul si lateralele biroului, apoi sa scot sertarele pentru a putea trece la vopsit. Cum noua mea noptiera avea parti din PAL si parti din lemn, a trebuit sa ma asigur ca prinde vopseaua la fel de bine peste tot, asa ca am slefuit binisor, ca sa cresc aderenta vopselei si pe baza din PAL, nu doar pe fetele sertarelor.

Pentru baza noptierei, am folosit vopseaua Luxens, nuanta fiind una pe care am folosit-o si in alte proiecte. Am ales vopseaua asta pentru ca este usor de aplicat si arata la fel atat pe lemn, cat si pe PAL, ambele materiale fiind folosite in corpul noptierei. Tablia de deasupra este din lemn crud si am vopsit-o in doua straturi pentru a o aduce la aceeasi culoare precum lateralele.

Pentru prindere, am folosit sistemul ramas de la blatul biroului, fiind necesare doar cateva gauri date pe dedesubt in tablie, pentru a fixa in ele cu aracet elementele de prindere din lemn.

Fetele sertarelor am ales sa le colorez printr-o tehnica noua pentru mine, care lasa un aspect marmorat. Despre tehnica aceasta ti-am mai povestit aici, dar poti vedea si explicatia pe larg in materialul video de mai jos:

Vopsirea sertarelor a fost partea cea mai dificila, dar acestea au devenit atractia noii piese de mobilier. Am schimbat butonii si am pus unii argintii, pana cand ii voi putea inlocui cu altii transparenti, pe care mi-i doresc si nu i-am putut procura, in perioada de izolare din motiv de pandemie.

Realizarea acestui proiect s-a intins pe mai multe zile, dar nu pentru ca ar fi fost prea dificil de facut, ci pentru ca vopseaua a avut nevoie sa se usuce pe sertare, iar apoi a trebuit sa gauresc si sa vopsesc tablia, inainte de fixare. Pe ansmablu, operatiunile nu au fost dificile, ci mai degraba putin migaloase in amestecul vopselelor si in marcarea corecta a punctelor in care trebuia gaurita tablia.

Efortul depus se justifica, zic eu, pentru ca ceea ce am obtinut arata bine si imi va fi de folos in atelier. Ideea poate fi replicata cu usurinta, pentru ca fiecare birou are de obicei un corp lateral pe care sa il poti folosi independent, in cazul in care piesa intreaga nu mai este ok.

Sper ca acest proiect sa te inspire si pe tine si sa iti dea idei de refolosire a mobilierului vechi. Daca ti-a placut, redistribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in toate proiectele iti doresc si multa inspiratie!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top