Cum sa vopsesti cu vopsea Annie Sloan ca sa iti iasa bine

Poti vopsi mobila din PAL fara sa o slefuiesti. Am invatat sa fac asta la un atelier Annie Sloan, iar acum iti povestesc si tie ce pasi trebuie sa parcurgi.

Oricat de mult ti-ar placea cum ti-ai aranjat in casa, la un moment dat te plictisesti: nu-ti mai place culoarea, ti se pare demodat ori vrei alta mobila. O schimbare mai ampla decat un set nou de perne ori un covor inseamna investitii, pe care nu toti ni le permitem atat de des pe cat am vrea. 

Vopsitul mobilei este o solutie accesibila, daca treci peste ideea preconceputa ca doar ce este facut din lemn poate fi vopsit. Aceasta este dealtfel una din principalele bariere in calea refolosirii mobilierului din PAL si MDF, pentru ca ti-e teama ca rezultatul va fi un esec, ca nu ai materiale potrivite sau ca nu o poti slefui cum trebuie inainte. In plus, cam toti producatorii de vopsea iti vor spune ca orice suprafata trebuie slefuita inainte de vopsire daca vrei un rezultat durabil.

Totusi, mobila din PAL sau MDF si chiar plasticul pot fi vopsite fara slefuire, dar exista un singur tip de vopsea care poate fi aplicata astfel, si anume cea produsa de Annie Sloan. Totul este sa stii sa o folosesti.

Am fost la un atelier de weekend unde am invatat cum se folosesc vopselele Annie Sloan, astfel ca pot sa iti spun si tie cum sa obtii cel mai bun rezultat cu ea. Mi-am dorit sa merg si intamplarea a facut sa primesc drept cadou participarea la Baza 1 – Tehnici de innoire si antichizare cu Annie Sloan Chalk Paint, asa ca am facut 180 de kilometri pana la Brasov ca sa petrec cateva ore invatand sa folosesc aceasta vopsea, cu Todor Tunde de la Rouge Boutique Decor.

Despre vopsea

Ce are special vopseaua aceasta? Formula, un secret probabil la fel de bine pazit precum formula pentru Coca Cola. Cunoscuta drept “chalk paint” – vopsea de creta – acest tip de acoperire este disponibil pe piata de 27 de ani, iar aparitia lui a revolutionat practic industria vopselurilor, determinandu-i pe producatori sa se orienteze si catre micii consumatori pasionati de bricolaj. Asa au aparut pe piata recipientele cu vopsea pentru micii artizani, in cantitati reduse, dar si alte variante de vopsea pe baza de apa, de la producatori care au incercat sa replice succesul lui Annie Sloan. 

Cel mai important atribut al acestei vopsele este versatilitatea, pentru ca poate fi aplicata in egala masura pe lemn, metal, beton, PAL sau melamina, plastic mat, teracota si chiar pe material textil. Iar cel mai grozav lucru mi se pare a fi acela ca suprafetele nu au nevoie de un tratament foarte dificil inainte – cum ar fi slefuirea – ci trebuie doar sa fie curate si degresate. Treaba asta cu degresarea este foarte importanta pentru ca, fiind o vopsea pe baza de apa (adica o diluezi cu apa, nu cu solvent), nu va prinde pe suprafetele uleioase si nici pe lemnul de tec (atentie la vopsirea mobilei de exterior!).

Despre celelalte materiale

Pentru acest atelier, am avut la dispozitie materiale din partea organizatorului si, ca sa vedem mai multe rezultate, obiecte de mobilier reconditionate si vopsite prin diferite tehnici cu produsele de la Annie Sloan. Daca vrei sa mergi la acelasi atelier la care am fost aici ori vrei sa inveti si alte tehnici bazate pe utilizarea aceleiasi vopsele, lista workshop-urilor o gasesti AICI

Cursul in sine a fost gandit chiar de Annie Sloan, ca si toate celelalte ateliere pe care distribuitorii acestei vopsele le organizeaza oriunde in lume. Scopul este ca participantii sa invete corect tehnicile de utilizare a gamei de produse si sa obtina astfel rezultatul pentru care aceasta marca a devenit celebra. Desi este versatila si adera pe o multime de suprafete, vopseaua asta cere insa atentie la aplicare, astfel incat sa obtii ceea ce iti doresti.

Pensulele sunt un element important in aceasta ecuatie, pentru ca influenteaza textura pe care o vei obtine: pensule ovale, din par natural de porc pentru o textura rustica si bogata, pensule plate pentru o suprafata plana, pensule rotunde si cu varf alungit, pentru aplicarea stratului de ceara.

Un alt material essential este ceara, care da luciu, sigileaza straturile de vopsea  si face posibila utilizarea ei si in spatii umede – insa nu ude! – precum bucataria sau baia. Se aplica la final si nu este obligatoriu sa fie incolora, astfel ca poti schimba usor nuanta vopselei daca folosesti o ceara diferita sau poti obtine un aspect patinat.

Despre tehnici

Vopseaua aceasta se comporta la fel de bine lemnul brut, lemnul lacuit, PAL-ul si melamina, metalul si chiar plasticul, daca au fost inlaturate impuritatile si reziduurile care pot duce la exfolierea vopselei. Altfel spus, daca ai o piesa de mobilier lacuita, iar lacul este crapat, trebuie sa refaci zona afectata ca sa poti apoi acoperi totul cu vopsea. Altfel lacul se va desprinde pe sub vopsea si va strica aspectul final al obiectului. 

Pasii sunt relativ simpli, in raport de ceea ce vrei sa obtii. In primul rand, vopseaua poate fi aplicata doar pe o suprafata nu neaparat slefuita, dar foarte curata si degresata. Se aplica vopseaua in unul sau doua straturi. 

Determini textura si aspectul final prin consistenta vopselei, prin miscarile pe care le faci pentru aplicare, prin pensula pe care o folosesti sau prin straturile succesive de vopsea si ceara pe care le aplici. Poti sa refaci prin textura aspectul rustic, de lemn, suprafetele lucioase specifice mobilelor moderne sau chiar betonul.

Pentru o textura neregulata – lemn, beton – trebuie sa folosesti vopsea mai groasa si sa te joci cu pensula si cu uscarea rapida. Poti reface efectul antichizat prin suprapunerea unor straturi de culori diferite si prin slefuirea muchiilor mobilei, in momentul in care vopseaua s-a uscat.

Ai putea crede, de exemplu, ca dulapul din poza de mai jos nu este unul vechi, ci unul vopsit de curand si al carui aspect uzat este reconstruit cu ajutorul vopselei Annie Sloan? Desi pare, nu este scorojit si nu-i niciun pericol sa sara vopseaua de pe el prea curand. Este doar un efect obtinut prin vopsirea succesiva in culori diferite, combinata cu slefuirea si cu uscarea rapida (pentru un efect de crapare), inainte de aplicarea stratului obligatoriu de ceara.

Dupa uscare vine ceara, care sigileaza vopseaua si o protejeaza de factorii externi, in principal umezeala si zgarieturi. Daca nu vei aplica ceara, vopseaua nu va avea rezistenta si va fi expusa factorilor externi si se va degrada. Sa tii minte insa ca ceara se dizolva in alcool, asa ca nu este recomandat sa o folosesti in zone precum blatul de bucatarie ori barul.

Cum aplici ceara? Cu pensula ori cu o carpa curata si care nu lasa scame, pe principiul cremei de maini: cate putin si intinsa pana se absoarbe. Daca este prea multa, se sterge surplusul cu o carpa curata si – evident – care nu lasa scame. La suprafata, ceara se usuca rapid, insa in profunzime are nevoie de pana la 3 saptamani sa ajunga la forma finala. In final, ii dai luciu tot cu o carpa, asa cum faci si cu pantofii proaspat cremuiti. 

Pe ansamblu, trebuie sa retii cateva lucruri:

  • Inainte de vopsire, tine cutia cu fundul in sus pentru 30 de minute, apoi amesteca bine in ea inainte de a te apuca de vopsit.
  • Vopseaua se usuca repede, asa ca pastreaz-o acoperita atunci cand nu lucrezi. Din acelasi motiv, pune pensula intr-o punga intre vopsiri, daca nu poti merge sa o speli cu apa calduta.
  • Nu lucra direct din cutie, ci pune-ti intr-un recipient atata vopsea cata crezi ca iti trebuie. 
  • Lustruieste ceara la o zi dupa aplicare, pentru mai mult luciu.

Cum decorezi obiectele vopsite

Vopseaua este frumoasa in sine, dar poti face mobila si mai frumoasa folosind diferite metode de decorare – antichizarea, tehnica servetelului, sabloane ori chiar si desenele cu tus. 

Poti, de exemplu, sa folosesti doua straturi de vopsea in culori diferite si sa slefuiesti apoi muchiile pentru a face vizibila culoarea de dedesubt, asa cum vezi mai jos. Este un aspect uzat si totusi foarte fin la atingere.

Mai poti combina culori diferite pe aceeasi piesa de mobilier, ca sa adaugi apoi si un detaliu metalic, asa cum vezi mai jos. Nu, nu este vopsea aurie, ci este aplicata o foita (tot de la Annie Sloan) care da acest aspect pretios. Poti obtine patina metalica si aplicand ceara aurie, cupru sau argintiu peste vopseaua pe care ai aplicat-o deja. Pe lateralul sertarului este aplicat tapet – o combinatie de materiale care pe mine cel putin m-a surprins. 

Tot la Annie Sloan gasesti sabloane cu ajutorul carora poti adauga elemente decorative pe aproape orice ai vopsit. Poti chiar sa combini sabloanele si culorile pe acelasi suport, ca sa obtii un aspect mai bogat si divers.

Am pornit si eu de la un astfel de sablon si l-am imbunatatit cu o linie subtire de tus negru, in ideea ca un obiect este original cand ii aduci o tusa personala.  Casuta mea inconjurata de pomi avea sa fie unica desi pornisem de la un sablon folosit si de altii..

Nu era planificata aceasta imbunatatire si nici nu era prevazuta vreo tehnica de acest fel in cadrul cursului, astfel ca am testat practic limitele acestei vopsele. Teama mea era ca, odata aplicata ceara, desenul s-ar putea intinde cata vreme tusul folosit la conturul negru contine alcool. Hai sa vedem insa daca tine ceara:

Ei bine, a tinut, spre bucuria mea si a organizatorilor. Un plus pentru vopseaua asta.

Am amintit doar cateva dintre tehnici si nici nu am putut include aici tot ce poti face cu aceasta vopsea. Afli mult mai multe insa daca participi si tu la atelierele Annie Sloan, pe care le gasesti afisate AICI.

Plusuri si minusuri, despre atelierul Annie Sloan  

Daca tot am amintit despre plusuri, sa mai stii si ca pleci de la atelier cu suficiente informatii incat sa ai curajul sa vopsesti singur ceva cu produse de la Annie Sloan. In plus, vei primi usor raspuns la orice intrebari ai mai avea dupa atelier, pentru ca oamenii sunt foarte simpatici si saritori. 

Mi-a placut ca participantii primesc un voucher pentru cumparaturi cu discount din magazinul propriu si ca poti cumpara si altceva, nu doar produse Annie Sloan. Un discount este binevenit, in conditiile in care poate fi mai costisitor sa vopsesti cu vopsea Annie Sloan decat cu alte vopsele. Preturile sunt de 135 de lei cutia de un litru de vopsea, care acopera 13 metri patrati si de 69 de lei cutia de 500 de grame de ceara. Sunt insa si cutii mai mici, bune mai ales cand folosesti culori diferite pentru bricolaj (29,5 lei cutia de 100 ml.) Pana la urma, decide fiecare cat costa efortul investit in slefuire, mai ales cand ai 

Este foarte bine ca poti vedea cum arata diferite piese de mobilier care au fost vopsite prin tehnicile care iti sunt explicate la atelier. Evident ca nu poti incerca personal toate tehnicile si nici nu este suficient timp sa faci asta in cele patru ore de atelier, asa ca trebuie sa ai asteptari realiste cu privire la cat poti invata singur. Adu-ti aminte insa ce am scris doua pararafe mai sus despre raspunsuri!

Poti frunzari macar o parte din cele aproape 25 de carti scrise de Annie Sloan, ca sa te inspiri in realizarea diferitelor proiecte de bricolaj. Mi-ar fi placut insa ca participantii sa primeasca si o lista completa a acestor carti, pe care apoi sa le caute prin forte proprii. Este adevarat ca aceste carti nu sunt traduse in limba romana, iar pretul este de librarie occidentala, dar unele sunt disponibile pe Amazon.com, in format Kindle. 

Asta a fost faza de invatare a procesului, pentru mine. Urmeaza experimentul pe cont propriu, ca sa vad singura ce stie sa faca vopseaua aceasta si daca am invatat suficient incat sa imi reconditionez singura mobila si usile.

Stai pe-aproape sa afli ce urmeaza!

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru proiecte originale si planuri in detaliu!

[mc4wp_form id=”604″]
22 comments
  1. Bună!
    Am un dormitor din pal și aș dori să-l vopsesc cu această vopsea ,câte straturi trebuie să aplic pt o acoperire completă (este bej deschis și vreau să o fac în culoarea mentei sau un oliv)? După vopsire ce ar merge mai bine,lac sau ceară ? Și încă ceva, după ce aplic ceara sau lacul după cât timp poate fi folosit mobilierul? Aaaa….marginile mobilierului au culoarea argintie (este acea bandă din plastic aplicată la cald) poate fi vopsită si ea?
    Mulțumesc anticipat!

    1. Buna, Stela!
      Poti vopsi fara probleme toate partile mobilierului, trebuie doar sa degresezi foarte bine inainte. Sa aplici vopseaua cu atentie si sa ai rabdare cu uscarea de pe o zi pe alta, pentru ca pal-ul si plasticul nu absorb vopseaua la fel de repede. Te poate ajuta o usoara matuire inainte, in sensul ca dai cu un smirghel cu granulatia 180 cat sa zgarii suprafata si sa mai iei din luciu, Apoi aspiri praful ori il cureti cu o pensula lata, stergi cu alcool tehnic si vopsesti.
      Mobila fiind bej, sunt mai mult decat suficiente doua straturi de vopsea. Personal, prefer lacul (tot pe baza de apa), in doua straturi, pentru ca nu mai trebuie improspatat si mi se pare ca se aplica mai usor. Poti alege lac Annie Sloan sau lac Cedria, tot de la ei, dar si GoodHome este ok sau Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor, ultimele doua fiind mai ieftine.
      Vopseaua se usuca repede la contact, in sensul ca poti pune mana pe ea si nu se ia. Uscarea in profunzime insa dureaza mai mult, pana la doua saptamani, timp in care trebuie sa protejezi mobila – nu o lovesti, nu pui pe ea chestii ude sau umede, nu o stergi cu carpa umeda. Timpul de uscare in profunzime depinde insa de temperatura mediului si de nivelul de umiditate – cu cat este mai mare umiditatea, cu atat dureaza mai mult sa se usuce.
      Sper ca te-am lamurit. 🙂 spor la treaba si, cum spun stockistii Annie Sloan, “Happy painting”! 🙂

      1. Mulțumesc din suflet pentru faptul că v-ați făcut timp ca să îmi răspundeți atât de amănunțit. Mă voi apuca de treabă vara viitoare, atunci când temperaturile vor fi favorabile unei uscări mai rapide. Mulțumesc încă o dată pentru amabilitate! Numai bine!

  2. Bună ziua,
    Vreau sa vopsesc exteriorul unei cazi de baie din fibra de sticla(cada este noua și nu vreau să-i pon masca) . La magazinele mari la raioanele de “specialitate” am fost descurajata. Dacă vopsesc cu Annie Sloan este ok? Și cu ce sa sigilez vopseaua, cu ceara sau cu lac? Mulțumesc frumos!

    1. Salutare! sunt mai multe variante de vopsire, iar Annie Sloan este una dintre ele. Fibra de sticla are o suprafata neregulata si s-ar putea sa traga multa vopsea. Seamana orecum cu OSB-ul, pe care eu l-am chituit putin inainte cu chit acrilic de a-l vopsi, in ideea de a reduce consumul de vopsea. Este proiectul de aici: https://gabiralea.ro/diy-din-osb-peretele-cu-texturi-si-culoare/
      Merge vopsita cu Annie Sloan, dar in niciun caz nu as sigila cu ceara, ci as folosi un lac de exterior, care protejeaza de umiditate. Chiar la Annie Sloan exista asa ceva, iar cei care vand Annie Sloan au si lac poliuretanic Cedria, care este foarte bun.
      Important insa este ca fibra sa fie foarte bine curatata si degresata inainte, ca sa prinda vopseaua. Daca are urme de solventi, s-ar putea sa nu prinda bine nicio vopsea.
      O alta varianta este vopseaua auto, care are iarasi o rezistenta excelenta in orice mediu. Se gaseste si la spray, iar aici eu recomand Maston, care se gaseste la Hornbach.

  3. Buna ziua! În sfârșit am luat hotărârea de a finaliza o piesa veche de mobilier cu vopseau de la Annie Sloan. Am dat de doua ori suprafața mobilierului cu Ulei de in.
    Întrebarea mea este daca pot sa dau peste leiul de in cu vopseau Annie Sloan? Mulțumesc frumos!

    1. Din pacate, peste uleiul de in nu prinde nicio vopsea, din cauza peliculei grase pe care uleiul o formeaza. Ar trebui curatat cu diluant, slefuit, curatat cu alcool tehnic si abia apoi vopsit. Este destul de muncit pentru asta, as face intai un test pe dosul unei usi, inainte de a trece toata mobila prin operatiunile acestea.
      Annie Sloan este o vopsea care prinde pe orice tip de suprafata – lemn, pal, sticla, dar uleiul de in creeaza o problema dificila pentru orice tip de vopsea.

  4. Bună ziua,aceasta vopsea se poate folosi și pentru faianta în bucătărie? Multumesc

  5. Bună ziua! Inspirată de articolele dumneavoastră, am vopsit acum 2 ani mobila de bucătărie cu vopsea Annie Sloan și am sigilat cu ceară transparentă. Arată minunat și acum, dar aș dori să schimb anumite porțiuni făcute cu alb în altă culoare. Pot da peste cu alt strat de vopsea Annie Sloan, ștergând înainte doar cu alcool sau procesul necesită o pregătire mai specială? Mulțumesc!

    1. Hello, se poate rezolva destul de usor. Se sterge cu diluant (nu alcool) si apoi se slefuieste putin ca sa se indeparteze toate urmele de ceara care pot impiedica vopseaua noua sa adere. Apoi se sterge cu alcool si se poate vopsi.
      Ideea este ca ceara sa dispara complet de pe suprafata, altfel vopseaua noua nu prinde ori face bule. Stersul cu diluant trebuie facut temeinic, dar se poate rezolva impecabil. Daca a iesit bine sigilarea cu ceara si a tinut 2 ani, atunci clar merge si stersul. Pentru sigilare in bucatarie, as alege insa lac, mi se pare ca rezista mai bine.
      Succes!

  6. Buna ziua, am o soba din teracota care an vrut sa o vopsesc. M-am ferit de vopsele chimice pentru ca e riscant pentru sanatate. Ce stiti de compozitia acestor vopsele, cit de sigure sunt pentru sanatate? Nu degaja nimic la caldura mare?
    Multumesc!

    1. Buna ziua, cantitatea de compusi toxici volatili este trecuta de regula pe cutie drept VOC (in engleza) sau COV (in romana) si exista o limita stabilita la nivelul UE pe care orice vopsea trebuie sa il respecte. Trebuie vazut pe cutia de vopsea pentru sobe care este valoarea maxima si unde se afla produsul in raport de aceasta. De regula, cu cat vopseaua este mai ieftina, cu atat este acest compus toxic in proportie mai mare.
      La noi, singurele vopsele care nu au deloc acesti compusi toxici sunt Annie Sloan (la rbdecor.ro, de exemplu) si Fusion Mineral Paint (de la milosfamily.com), insa nu stiu cum s-ar comporta pe sobe. Annie Sloan ar trebui sigilata, dar nu stiu daca rezista lacul clasic la temperaturi atat de mari.
      Din pacate, nu am vopsit niciodata asa ceva, dar sigur va pot lamuri doamnele de la magazinele mentionate – Tunde Todor de la rbdecor.ro si Daniela Milos de la milosfamily.com. Le voi intreba si eu, pentru ca subiectul este cat se poate de interesant si cred ca merita sa scriu si eu despre asta.
      Succes si sper sa gasiti solutia potrivita! 🙂

  7. Buna ziua,

    Imi achizitionez si eu pentru prima data culori de la Annie Sloan si accesoriile necesare pentru a decora cu sabloane niste mobilier PAL de la Ikea. Unul dintre dulapuri este in baie. Am doua intrebari: 1. Ce solvent sa folosesc pentru a degresa? si 2. Este posibil sa utilizez vopselurile Annie Sloan cu stampile decorative IOD, merg impreuna?

    Multumesc!

    1. Salutare! 🙂 Foarte promitator suna proiectul acesta! 🙂
      1 – Eu folosesc de obicei solvent tehnic, adica alcool tehnic cu concentratia de 70%, adica acel lichid mov si transparent care se gaseste pe toate drumurile.
      2 – Da, merge foarte bine impreuna cele doua, doar ca trebuie sigilata vopseaua inainte de a aplica transferul. Am explicat intr-un alt articol exact care sunt pasii, linkul este aici: https://gabiralea.ro/reconditionare-artistica-ombre-transferuri-iod/
      Spor la vopsit. Ori, cum spun stockistii Annie Sloan, “happy painting!” 🙂

    2. Buna Irina! Sigur ca da, poti folosi stampile IOD impreuna cu vopseaua Annie Soan Chalk Paint 🙂 Este o combinatie perfecta pentru a decora mobila 🙂

  8. Buna ziua! Dupa vopsire cu Annie Sloan, este jndicata doar ceara pt sigilare? Sau se poate lacui, cu lac din comert? Multumesc frumos!

  9. Mulțumim Gabi pentru că ai fost alături de noi, a fost o plăcere să lucrăm împreună! Da, Annie Sloan este artista de renume mondială care a revoluționat vopsirea decorativă și astfel, designul interior. În urmă cu 27 de ani Annie Sloan a descoperit vopsea Chalk Paint. Aceasta este vopseaua originală. Având în vedere că este foarte versatilă (se pot obține cu ea efecte superbe si foarte diferite) și puterea mare de acoperire, și faptul că se poate aplica fără pregătiri speciale (șlefuire, grunduire sau decapare) pe aproape orice suprafață, prețul este absolut corect. Pentru detalii suplimentare vă rog să vizitați magazinul-atelier (Brașov, N.Bălcescu 62, etaj 3, Star) sau site-ul nostru http://rbdecor.ro/annie-sloan/ sau pagina de Facebook: Rouge Boutique Decor – https://www.facebook.com/rbdecor.ro/ . Ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest. Scrieți-ne sau veniți personal, vă ajutăm cu mare drag 🙂

  10. Foarte instructiv articolul, doar ca adaugare, voseaua se numeste pe baza de creta datorita tactului pe care il are la uscare, nu pentru ca ar contine creta, iar formula “ secreta” a fost descoperita si de altii, sunt multe marci care distribuie acest tip de vopsea cu preturi mai convenabile pentru cei care vad pretul Annie Sloan costisitor. Avand in vedere calitatea eu sunt fan Annie Sloan.

    1. Da, asa este, multumesc pentru precizare. 🙂 Mai sunt multi care vand vopsea asemanatoare, inclusiv la noi. Din cate stiu, formula de la Annie Sloan e diferita prin faptul ca permite aplicarea si pe suprafete neslefuite. Daca nu ma insel, de aici vine partial diferenta de pret.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like