Cum sa faci singur carti de vizita remarcabile

Cand cunosti o persoana noua, raman in urma ta doua lucruri: prima impresie si cartea de vizita. Voi sari peste prima impresie, dar iti arat in schimb cum sa iti faci carti de vizita pe care ceilalti sa le tina minte. 

Daca ai o imprimanta color si un pic de imaginatie, sa iti faci singur carti de vizita remarcabile este mai simplu decat crezi. 

Ce fel de carti de vizita vrei?

In primul rand, este conceptul, bazat pe nevoia ta de carti de vizita. Companiile mari au manuale de branding folosite inclusiv in tiparirea cartilor de vizita pentru angajati, asa ca acest articol nu va fi de folos corporatistilor.

Sunt insa o multime de oameni care nu sunt in situatia aceasta. Au nevoie de carti de vizita pentru ca fie le este mai usor sa dea cuiva in scris datele de contact ori poate au o afacere si sunt mereu in cautare de noi contacte. Ori poate vor sa se promoveze pe sine, iar cartile de vizita functioneaza atunci ca instrument de branding personal. Si asa revenim la conceptul despre care vorbeam mai devreme.

Tii minte ce iti povesteam despre cat de important este moodboard-ul in designul interior? Cum amenajarea unei camere si a casei intregi ar trebui pornita de la o idee, o imagine, o stare pe care vrei sa o generezi? Cam asa functioneaza lucrurile si aici: cartea de vizita ar trebui sa fie reprezentativa pentru ceea ce faci, depasindu-si conditia pur functionala de cartonas cu nume si date de contact. 

Cand ai un service auto, pune o urma de cauciuc pe cartea de vizita. Cand esti programator, combina datele tale cu fragmente de cod si fa distinctia intre ele prin culoare. Cand esti muzician, pune literele pe un portativ.

Ideile sunt nelimitate, designul oferit de centrele de profil nu, cred eu. Ori de cate ori am avut nevoie de carti de vizita deosebite, am fost dezamagita, pentru ca fie nu aveau fonturile potrivite, fie nu aveam pozele in formatul pe care il voiau ei, fie culoarea pe care o cautam nu era disponibila. In plus, esti conditionat de un numar minim de carti de vizita pe care sa le achizitionezi, ceea ce ridica probleme daca nu le folosesti foarte des.  Ori facandu-ti singur cartile de vizita, scapi de mare parte din probleme si, in plus, ai posibilitatea de a folosi mai multe tipuri de carti de vizita concomitent ori acelasi model in culori diferite.

Odata ce ai ales tema, te gandesti la fonturile utilizate. Ele trebuie sa fie vizibile si sa nu ceara mult spatiu tiparit, ca sa nu dea un aspect aglomerat. De aceea, mai ales cand ai cuvinte lungi (cum ar fi OBRAZNICATURI), alege fonturi cu literele inguste si inalte, cum ar fi Arial Narrow, Amatic, Franklin, Oswald ori tipurile Condensed ale fonturilor dorite. Poti folosi chiar doua tipuri de fonturi – unul decorativ ori mai deosebit pentru nume, iar altul mai simplu, pentru restul informatiilor. 

Daca nu ai suficiente fonturi pe calculatorul tau, poti descarca gratuit de pe diferite site-uri de profil, cum ar fi 1001 Free Fonts, Da Font ori Urban Fonts, care iti ofera si un preview al cuvintelor alese de tine, chiar in pagina principala. Daca nu stii cum sa combini doua fonturi diferite, Pinterest iti ofera mii de variante, din care sa alegi si pe care sa le cauti apoi pe site-urile de mai sus. 

Va trebui sa mergi pe marimi diferite ale literelor – cele mai mari sunt cele pentru nume, apoi cele pentru titlul tau, iar cele mai mici sunt folosite pentru scrierea datelor de contact.

Nu in ultimul rand, te gandesti la elementele decorative, care personalizeaza cartea de vizita si o fac diferita si relevanta pentru afacerea ta. Aici intra logo-ul, dar si culorile si elementele despre care iti vorbeam mai sus.  

Si inca un pont care sa te ajute la branding: daca ai un site, foloseste aceleasi culori si fonturi ca acolo, pentru ca astfel iti mentii identitate vizuala. Aceleasi fonturi si culori ar trebui sa se regaseasca si in antetul documentelor tale si in semnatura din email. Practic aplici, la scara mai mica, aceleasi lucruri pe care le au incluse si corporatiile in manualul de branding, pentru ca ele te ajuta sa iti construiesti si sa iti mentii apoi imaginea publica, din care fac dealtfel parte.

Iti place acest articol? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de idei!

[mc4wp_form id=”604″]

 Modelul meu

Cand ai un blog de bricolaj, cartea de vizita trebuie sa spuna asta usor, de la prima privire. De aceea, am ales sa combin printul cu acuarela, pastrand astfel unul din elementele distinctive in multe dintre proiectele mele. Dar hai sa iti spun cum am facut!

Am folosit hartie groasa, din blocul de desen pentru acuarela, de 230gr, pe care a trebuit sa o tai ca sa incapa in imprimanta. Iti recomand sa cumperi foi de carton, pe care il gasesti in librarii in diferite culori si texturi, in format A4, adica asa cum iti trebuie pentru a-l folosi in imprimanta. 

Mai ai nevoie de un cutter foarte ascutit, de un creion la fel si de o rigla, metalica daca se poate, dar si de o suprafata tare pe care sa poti taia. Daca nu te descurci cu un cutter, alege o foarfeca lunga, dar sa te pregatesti sa tai drept. Daca vrei ceva in stilul cartilor mele de vizita, iti mai trebuie acuarele, apa si pensule.

Pe o foaie A4 iti incap 12 carti de vizita, dispuse pe 4 coloane, daca le faci pe inalt. Odata ce ai ajuns la designul final, il printezi pe foaia de carton si te pregatesti de taiat foaia in parti egale pe verticala si apoi pe orizontala. Folosesti rigla si creionul foarte ascutit sa marchezi locurile in care vei taia si poti trage intre ele linii ajutatoare, pentru ghidaj. 

Odata taiate, am decis sa le personalizez colorandu-le marginea cu acuarela, cu o pensula cu par lung si moale, ca sa ramana urme neregulate. Le-am adunat in trei teancuri si am colorat lateralele fiecarui teanc in alta culoare: rosu, portocaliu si violet, apoi le-am intins pe un servetel la uscat. 

Te poti opri aici ori merge mai departe, asa cum am facut si eu. Odata uscata acuarela de pe margini, am pictat pe spatele fiecarei carti de vizita cate ceva – stele, inimi, braduti, globuri.  Apoi, urmand tehnica mea preferata, am trasat contul negru, cu tus.

Sigur ca varianta printului acasa nu functioneaza pentru toata lumea. Iti trebuie o imprimanta de calitate si o mana sigura la taiat, iar texturile sunt mai greu de obtinut cu hartie care nu este pentru uz profesional.

Dar tine minte ca nu este obligatoriu sa ai carti de vizita din hartie: poti folosi si alte materiale, cum ar fi lemn si chiar textil. Limita este acolo unde ti se termina ideile.

Ai un prieten caruia i-ar fi de folos astfel de carti de vizita? Trimite-i acest articol si distribuie-l si in social media!

1 thought on “Cum sa faci singur carti de vizita remarcabile”

  1. O modalitate ingenioasa si chiar folositoare de a-ti ocupa timpul acum cu Coronavirus, succes in continuare si multumesc pentru idee!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top