Cum refolosesti materiale pentru impachetarea cadourilor de Craciun

Mare parte din deseurile ramase dupa sarbatorile de iarna reprezinta ambalajele de la cadouri. Risipa are doua directii: hartia si pungile de cadouri adunate sunt o cheltuiala importanta, iar apoi ajung la gunoi, generand noi deseuri. Dar daca nu mai cumparam ambalaje noi si refolosim materiale pentru impachetarea cadourilor? Iata cum!

Esarfe sau material textil in locul hartiei de impachetat

Ideea este simpla: folosesti textil in locul hartiei de impachetat, iar cea mai simpla varianta este sa legi colturile opuse, respectiv pe diagonala. Iti trebuie o bucata de material textil suficient de mare incat sa faci legatura, ceea ce inseamna un surplus cuprins intre 10-30 cm la fiecare colt.

Solutia asta de impachetare se aplica cel mai bine cand cutia este patrata sau aproape patrata, pentru ca vei avea patru colturi egale pe care le poti lega, iar funda pe care o obtii va semana cu o floare cu patru petale.

Functioneaza insa si daca ai o cutie dreptunghiulara, caz in care vei avea doua colturi mai scurte si altele mai lungi. Le legi intai pe cele scurte si apoi pe cele lungi, care trebuie sa vina deasupra si sa dea volum aranjamentului.

Pungi din hartie cu brand imprimat

Nu cred ca exista casa fara punga cu pungi de hartie, primite de la diferite branduri, fie la cumparaturi, fie din diferite campanii de promovare prin asa numitele „goodie bag”. Ce faci cu ele? Sa le arunci nu-ti vine pentru ca multe sunt mari si practice. (Ai vazut cat costa o punga mare de cadou???) Sa le folosesti la cadouri iar nu-ti vine, ca sa nu spuna careva ca te zgarcesti, nu-i asa? Eu zic sa lasi rusinea si sa le refolosesti cu o mica ajustare: acoperi logo-ul in mod creativ. Asa am facut eu cu punga asta mare de la Ikea, despre care am scris in articolul de aici.

Mai am o varianta, pe care am aplicat-o de curand si care nu implica vopsit, ci decupat si lipit. Eu am folosit pagini din carti pentru ca am avut rebuturi de la o editura, dar se pot folosi fara probleme si hartia de cadouri ori desene in acuarela facute de copii. Cum ar fi o punga de cadou pe care ai lipit un desen si un mesaj personalizat?

Daca ai nevoie de instructiuni, vezi aici un clip scurt despre acest proiect:

Hartia de ambalaj pentru impachetarea cadourilor

Este hartia maro pe care o gasim ca umplutura in pachetele primite prin curier si poate fi mai groasa ori mai subtire. Se poate cumpara totodata, fiind mai ieftina decat cea imprimata si adesea fiind din hartie reciclata. Pentru ca nu are culoare adaugata, este potrivita pentru asocierea cu diferite elemente naturale – crengute de brad, rafie, sfoara, felii de portocala sau panglici cu aspect traditional.

Uite mai jos o varianta originala de impachetare a cadourilor cu astfel de hartie:

Parerea mea este sa nu renunti la hartia de ambalaj doar pentru ca este mototolita, cacia tocmai asta poate sa devina elementul interesant. Si un truc, ca sa fie mai putin vizibile cutele: desenezi pe ea fulgi de zapada ori stelute, acestea devenind mult mai vizibile decat ridurile hartiei.

Vezi pachetul rosu? El poate fi un exemplu si pentru punctul urmator.

In aceeasi categorie pun si pungile din hartie pentru alimente, pe care le poti folosi cat sunt noi, in asociere cu un alt elemente despre care iti povestesc mai jos.

Resturi de panglica pentru funde

Pe langa faptul ca le poti transforma in ornamente pentru pom, resturile de panglica sunt utile cand vrei sa decorezi un cadou. Un truc pe care ti-l recomand este funda falsa, la care poti apela atunci cand nu iti ajunge panglica ori cand nu stii sa faci o funda frumoasa.

Lucrurile sunt foarte simple: ai o bucata care inconjoara cadoul si pe care o prinzi fie cu un nod, fie cu un ac de gamalie. Bucata mica o legi simplu cu nod si fara bucla pe partea din fata si ii decupezi capetele in V, asa cum vezi mai sus. Va parea ca ai legat panglica pe partea de sus a cadoului, cand, de fapt, ai facut smecheria asta cu doua bucati.

Pentru un plus de efect, poti folosi la impachetarea cadourilor mai multe bucati scurte in loc de una singura, pe care sa le aranjezi ca pe o floare (vezi funda rosie de jos). Ori poti folosi panglici diferite, alternand snurul pentru legare cu panglica pentru decor (vezi pachetul roz de jos sau cel rosu, de mai sus).

Cutiile colorate pentru pantofi

De ce sa cumperi alte cutii cand ai de la pantofi cutii colorate? Dezlipesti etichetele cu pretul si, daca acele cutii sunt in stare foarte buna, gasesti solutii sa le refolosesti adaugand mici detalii precum margele pe un snur sau clopotei. Mai poti adauga o fasie de hartie intr-o culoare contrastanta, pe zona de mijloc, peste ea legand cadoul dupa cum iti dorestie.

Hartia de ziar sau paginile de carte veche pentru impachetarea cadourilor

Nu stiu cati dintre noi mai citesc ziare in format fizic, dar cine o face poate refolosi acele pagini, mai ales daca ele sunt tiparite in putine culori. Dar crede-ma ca ele se pot transforma in materiale exceptionale pentru impachetarea cadourilor.

In raport de marimea foii si de nevoi, poti folosi hartia la ambalarea intregului cadou sau doar pentru accesorizare. Se potriveste foarte bine pe fundalul hartiei simple de impachetat, astfel ca poti decora pachetele invelite in hartie cu brazi, globuri sau alte forme decupate din hartie de ziar.

O alta idee este sa folosesti hartie de carte sau ziar ca fundal pentru etichete, lipita pe bucatele de carton maro cu jumate de centimetru mai mari. Forma ti-o alegi singur si o poti sublinia cu un marker negru, verde sau rosu, in culori asociate Craciunului. Adaugi numele celui care trebuie sa primeasca acel cadou si gata! Ai etichete pentru cadouri unice si cat se poate de personale.

Daca ai nevoie sa afli mai multe despre impachetarea cadourilor, iti recomand sa citesti si acest articol, ca sa vezi ce elemente iti sunt necesare pentru o impachetare de efect. Si nu te impiedica in idei preconcepute si nici in miturile false despre impachetare, ci lasa-ti imaginatia sa dezvolte cele mai originale combinatii pentru darurile pe care le ai de facut!

Ti-a fost de folos articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!

–––––

Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top