DIY: Cum reconditionezi obiecte cu vopsea spray

Voi ce faceti cu obiectele de decor invechite ori care nu se mai potrivesc nicaieri in casa? Pun pariu ca are fiecare pe undeva o cutie mare cu astfel de ramasite. Asta-i primita cadou de la nu-stiu-cine, cealalta e foartre draguta, dar are o culoare oribila. Suna cunoscut, nu??

Eu am decis sa scap de ale mele reconditionandu-le, iar una din variante e sa le schimbi culoarea folosind sprayul cu vopsea. Iata cum am facut!

re-do spray

Mai intai, hotarati ce veti face din obiectele pe care le aveti. Le veti folosi in acelasi scop ori le schimbati destinatia? Adica vaza pentru flori ramane faza pentru flori ori devine o lumanare uriasa pentru exterior? De ce e important? Pentru ca, in raport de utilizarea pe care o va avea sunt alese si materialele pe care trebuie sa le folosesti: de exemplu, pentru ceva ce ramane in aer liber va fi necesara o vopsea rezistenta la intemperii.

Ce trebuie sa stii despre vopsea

Am folosit pentru vopsit doua tipuri de spray.

tuburi spray

Pentru unul din proiecte am folosit Dupli-color negru, cumparat de la Praktiker, iar pentru al doilea spray auriu Champion color, de la Hornbach. Ambele au aceeasi cantitate – 400 de mililitri – si costa in jur de 25 de lei. Gasiti astfel de vopsele spray la magazinele de bricolaj si chiar si la emag.ro.

Personal, optez pentru cel din dreapta (auriu), care mi se pare mai bun decat Dupli-color, pentru ca vopseaua nu e atat de subtire, se intinde mai uniform, nu curge si se usuca mult mai repede. Mi-am propus sa incerc cat de curand si vopseaua spray Rust-O-Leum, despre care stiu ca este foarte buna si care a aparut si la noi, chiar daca nu intr-o gama la fel de variate precum in Statele Unite.

Ce trebuie sa mai stii atunci cand vopsesti ceva cu vopsea spray este ca trebuie aplicata de la 30-40 de centimetri distanta de obiect, prin jeturi scurte, astfel incat sa nu curga de pe obiect si sa nu formeze bule de aer. Iar suprafata trebuie stearsa de praf si curata bine inainte, preferabil si cu un pic de alcool tehnic.

Ah, inca ceva! Stiu ca avertizarile de siguranta sunt plicticoase, dar folositi vopseaua intr-un spatiu deschis, in aer liber, macar pentru ca miroase daca faptul ca e inflamabila nu vi se pare important. Si inca ceva: alegeti o zi fara vant si fara ploaie. Nu de alta, dar nu ati vrea sa va zboare toate mustele si firele de iarba ori praf pe suprafata proaspat vopsita.

Noua mea vaza aurie

Sa zicem, de data asta, ca alegem calea usoara si pastram destinatia intiala a obiectului. Sa luam o vaza, de exemplu, intr-o culoare care s-a integrat perfect in dormitorul pe care il aveam, acum aproape 10 ani, intr-un bloc din Titan. Alte timpuri, alte culori…

Cum spuneam, am sters-o bine si am asezat-o cu fundul in sus pe un ziar. Am aplicat vopseaua in jeturi scurte, ca atunci cand iti dai parul cu fixativ.  Am lasat-o sa se usuce cateva minute si am intors-o invers, apoi am completat cu vopsea pe ici, pe colo, unde mi s-a parut ca nu era foarte buna acoperirea.

Zece minute mai tarziu… tadaaaam… Cel mai frumos lucru la acest spray, in fara de culoare, este faptul ca se usuca rapid.

 

Si cosul pentru fructe are fata noua

Si acest cos are o istorie lunga. A trecut prin doua mutari dintr-o casa in alta si a ratat la mustata expedierea in provincie tot din motiv de nepotrivire cromatica si inadaptare la noul ambient. Acum am rezolvat-o si pe asta! Acum vine perfect in bucatarie, unde am galerie neagra si o polita de la Ikea care are console din fier fojat.

cos inainte - dupa

Cum spuneam, e important sa nu curga vopseaua si sa se usuce repede, mai ales atunci cand trebuie sa manevrezi obiectul pe toate partile ca sa il poti vopsi mai bine. Mai rau este cand bate si vantul, iar hartia pusa dedesubt se ridica si se lipeste de tine in cele mai nepotrivite momente. Inutil sa spun si ca mi-am facut mainele in dungi vopsind acest cos, important este rezultatul.

negru

Ce am mai invatat recicland acest cos este ca, atunci cand ai chestii atat de subtiri, s-ar putea sa mearga mai repede vopsitul la pensula.

Una peste alta, lucrurile s-au incheiat cu bine. In aceasi zi, ceva mai tarziu, mutam in sufragerie o imagine Instagram reprodusa cu ajutorul ultimului bujor roz ramas dintr-un buchet cat China. Si un mare chef de a vopsi tot ce imi pica in mana.

Asa ca intreb: voi aveti ceva de vopsit?? Mai jos gasiti un formular pentru comentarii in care m-as bucura sa va spuneti parerea.

spray

12 thoughts on “DIY: Cum reconditionezi obiecte cu vopsea spray”

  1. Buna Gabi! Tocmai am descoperit blogul tau, in cautarea vopselei potrivite pentru faianta din bucatarie… poate imi dai o idee, ce tip de vopsea crezi ca ar fi mai potrivita pentru acest tip de proiect? Si as mai vrea sa stiu daca a rezistat vopseaua pe suportul pentru fructe, deoarece ma tenteaza sa vopsesc cadrele scaunelor de bucatarie care sunt cromate, la fel cum a fost initial fructiera.
    Astept cu nerabdare raspunsul tau!
    Succes in noile proiecte!

    1. Buna, Roxana! Pentru bucatarie, sunt mai multe optiuni pe piata, pe care nu le-am testat, din pacate, dar am vazut cum se comporta unele dintre ele. Exista Oscar pentru faianta si gresie, dar nu il recomand dupa ce am vazut recent cum se curata ca o folie pelicula din bucataria cuiva.
      Eu as lua in calcul trei variante: V33 de la BricoDepot, Ressource (din pacate este doar in Bucuresti, o gasesti la Toncorner) si Annie Sloan (eu o comand online de regula, la Rouge Boutique Decor in Brasov). Pentru toate gasesti si cantitati foarte mici, suficiente pentru a face un test de rezistenta inainte si recomand insistent sa testezi inainte de a cumpara cantitate pentru toata suprafata.
      Cat priveste suportul pentru fructe, s-a mentinut neasteptat de bine, avand in vedere ca l-am folosit pana la urma pentru pastrarea incarcatoarelor imprastiate prin sufragerie. :))) S-a zgariat putin, dar era de inteles cata vreme era plin de mate si craci metalici pentru prize.
      Daca vrei o vopsea spray foarte bune, iti recomand Maston, pe care am descoperit-o ulterior si de care sunt foarte multumita. O gasesti insa numai in reteaua magazinelor Hornbach (se poate comanda si online).

  2. Draga Gabi,

    Vopselele prezentate de tine sunt diferite. Color Spray este o vopsea sintetica (se usuca mai greu dar are luciu mai puternic) iar cealalta este o vopsea de efect (obiectele vopsite nu se lasa afara si nu se ating pt ca vopseaua se va duce).
    Cand vopseaua este „subtire” este bine. Ca sa ajungi la o suprafata cand mai frumoasa trebuie sa aplici mai multe straturi cat mai fine, nu unul,doua si groase.

    Eu iti recomand tot de la Dupli Color un spray nou „NEXT”, sigur il gasesti in Dedeman. E mai scump dar este un „mercedes” al spray-urilor de vopsea. Nu iti trebuie grund (acopera foarte bine), are un miros subtil (eu l-am folosit in interior), nu curge, il aplici peste orice tip de vopsea si poti sa-l aplici si pe plastic, textil sau poliestern.

    Astept cu nerabdare si alte materiale de la tine!

    1. Multumesc pentru informatii, voi cauta si acest spray. 🙂
      Postarea este mai veche, intre timp am mai invatat cate ceva. Si am descoperit Maston-ul, care mi se pare cel mai bun din tot ce am folosit pana acum. Este o gama produsa initial pentru industria auto, dar ulterior s-au extins si in zona diy. Si el este un pic mai scump, se gaseste doar la Hornbach si-mi place ca au si texturi diferite, nu doar culori.
      Cat despre proiecte, vin ele, vin 🙂

  3. Buna zioa, eu sunt din Republica Moldova si vreu sa fac repartie in casa bunicilor mei insa acolo este vopsit mai tot in краска(crasca) asa se numeste la noi insa pe romana nu stiu cum se numeste insa sunt sigura ca nu este vopsea cu care vopsesti pereti este mai degraba un fel de vopse folosita in vopsirea usilor in diferite culori sau a pragurilor sau a multor altor obecte si asi vrea sa stiu daca grafiti se poate aplica pe acest vopsea

    1. Daca este vopsit de multa vreme, este posibil sa fie o vopsea alchidica, pe baza de solvent, peste care se poate aplica altceva. Vopseaua spray prinde cam pe orice suprafata, important este ca ceea ce vopsim sa fie foarte bine curatat si degresat.
      Asadar, trebuie curatat si degresat bine si, inainte de a trece la treaba, trebuie facut un test pe o suprafata mai mica. Dat cu spray, lasat sa se usuce de pe o zi pe alta si vazut cum se comporta, daca rezista cand o stergi, cu mana sau cu o carpa.

  4. Buna ziua! Am gasit si eu in casa bunicilor tot felul de vase emailate care imi plac ca forma si model, dar nu imi plac desenele de pe ele si mi-ar placea sa le refolosesc, dar sa le vopsesc in alb mat. Pt asta merge sa folosesc sprayul Dupli color? Sau merge si Maston one? Multumesc pt sfat!

    1. Maston mi se pare mai bun. Adera uniform si se usuca rapid. Au inclusiv alb mat in gama. Vor arata foarte bine vasele vopsite asa. 🙂 Succes in proiect!

    1. Vazele ies perfect. La fel ramele din lemn netratat, insa in cazul lor ar fi potrivit un strat de lac deasupra, pentru protectie. Cat priveste usile, insa, aici discutia este mai lunga. Daca sunt din lemn, e destul de simplu de ales o vopsea, daca lemnul este pregatit inainte. In cazul celor din PAL insa, eu recomand vopselele de la Annie Sloan pentru ca se aplica fara ca suprafata sa fie slefuita inainte. Am povestit in articolul de AICI cum se vopseste PAL-ul cu aceasta vopsea. Cu alte tipuri de vopsea, fie se aplica un primer inainte, fie se slefuieste PAL-ul.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top