Cum „luminezi” o biblioteca inchisa la culoare

Cand o casa ti se pare prea mica, uita-te la culoarea mobilierului si, mai ales, la ce se vede in interiorul lui.

Ti-am povestit AICI cum sa faci ca locuinta ta sa nu fie un depozit cu obiecte care iti aglomereaza spatiul si viata. Iti arat acum in ce mod interiorul unei biblioteci, de exemplu, poate influenta impresia de spatiu dintr-o incapere.

Iesi din obisnuit si accepta ideea ca nu toate partile unei piese de mobilier trebuie sa aiba aceeasi culoare. Proiectul pe care ti-l arat in continuare merge fix pe aceasta idee. Este o varianta facila de de update al mobilei si poti sa creezi iluzia unui spatiu mai mare, cand nu ai alta varianta la indemana.

Bibliotecile mele din living sunt negre si, pentru a inlatura aspectul compact, de bloc, am decis sa aplic acest mic truc, care sa le „lumineze” putin fara mare efort. A fost si un test, ca sa vad in ce masura imi place rezultatul, inainte de a le face pe toate trei la fel.

Despre materiale

Varianta pe care ti-o propun iti permite sa revii la varianta initiala a mobilei, daca nu te incanta rezultatul ori vei considera ca iti trebuie alte culori. Implica imbracarea capacului interior al bibliotecii in tapet de culoare deschisa, fixata pe mobilier cu ajutorul unui capsator pentru mobila.

Drept urmare, iti trebuie o rola de tapet cu modelul dorit, o rola de scoci de hartie (banda de mascare se mai numeste) si un capsator pentru mobila. Sa mai ai la indemana un creion, o foarfeca, o ruleta si o rigla mai lunga, pentru ca vei avea nevoie de ele la taiat.

Trebuie sa stii exact cat material iti trebuie, iar pentru asta masori lungimea si latimea capacului, pe interior. Daca alegi un tapet imprimat, ia in calcul material in plus, in functie de model, astfel incat sa nu fie vizibile imbinarile.

Eu am ales un tapet alb cu flori gri deschis, in ideea ca se coreleaza cu restul culorilor pe care vreau sa le aduc la mine in living – alb, albastru, gri petrol.

Poti folosi in locul tapetului autocolant, pe care sa il aplici asa cum ti-am aratat in articolul de AICI. Asta este insa o solutie definitiva, pentru ca autocolantul va fi aproape imposibil de inlaturat.

Cum „imbraci” capacul pe interior

Odata golit dulapul, scoti rafturile si cureti bine interiorul, ca sa nu prinzi impuritati sub tapet.

Masori interiorul inca o data si tai bucata de tapet cu o margine in plus de 1-2 mm pe fiecare parte, ca sa te asiguri ca acoperi bine muchiile. Daca tapetul este mai ingust decat dulapul tau, tai si o a doua bucata pentru a o prelungi pe prima. Atentie la model! Este posibil sa ai nevoie de o bucata mai lunga din care sa tai apoi surplusul, doar ca sa se continue exact modelul de pe o foaie pe alta.

Ca sa imbini cele doua bucati de tapet, folosesti scociul din hartie. Rupi o bucata suficienta pentru imbinarea ta si o lipesti, pana la jumatatea benzii, pe spatele uneia din bucatile de tapet. A doua bucata de tapet se plaseaza pe cealalta jumatate a benzii, urmarind sa se imbine perfect modelul si fara a lasa spatiu intre cele doua foi.

Operatiunea cere un pic de atentie, mai ales la lipirea celei de-a doua bucati. Ca sa pastrezi modelul intact, pornesti lipirea de la un punct de reper din model si apoi intinzi tapetul spre margini. Urmaresti ca bucatile sa nu se suprapuna si sa nu se departeze, apoi lipesti bine, apasand pe imbinare. Daca ai urmarit linia dreapta, imbinarea ta va fi aproape invizibila.

Pasul urmator este sa asezi foaia de tapet pe capac. O asezi pana la muchia de sus si, ca si pe autocolant, o intinzi pornind dinspre centru spre margini, ca sa nu ramane cute.

Daca foaia este plasata corect si a fost drept taiata, ea se va aranja perfect la colturi, unde o fixezi cu ajutorul capsatorului pentru mobila. Pe margini, din loc in loc, o prinzi tot cu ajutorul capselor. Eu am plasat aceste capse de pe margine in zona in care stiam ca vor fi instalate rafturile.

Cum raftul din mijloc era fix, a trebuit sa repet operatiunea si in zona de jos a bibliotecii. In final, am obtinut o biblioteca cu alt aspect, pe care mi-a fost drag sa o ocup cu decoratiuni si carti.

Prin comparatie cu aspectul initial, biblioteca mea pare mai putin mohorata, iar ceea ce am in ea iese mai bine in evidenta.

Iata si cateva cadre mai largi ca sa vezi diferenta, mai ales ca, la 2-3 zile de la finalizarea acestui proiect, am schimbat si draperiile.

Transformarile nu s-au incheiat, la mine in sufragerie. Din pacate, unele dintre ele – cum ar fi inlocuirea culorii de pe pereti – nu pot fi facute cu usurinta pe timp de iarna. Zugravitul este un proiect pentru vara, dar si pana atunci am destule de facut.

Iar daca acest proiect ti s-a parut interesant, distribuie-l in social media si trimite-l acelor prieteni pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top