Cum inmultesti hortensiile

Hortensiile sunt niste flori minunate si nu foarte greu de intretinut. Se gasesc destul de usor la noi, dar nu toate rezista pe termen lung, fie pentru ca sunt importate si nu se obisnuiesc aici, fie din cauza conditiilor care le sunt asigurate pe timpul cresterii.

In conditii potrivite, hortensiile cresc extraordinar. Pana sa ajungi sa le cresti, trebuie sa le ai insa, iar replicarea lor din plante mari este una din solutii. Am inmultit hortensia folosind crengute de la plante adulte si iti arat si tie cum poti face asta.

Intai de toate, vreau sa stii ca nu sunt maestru gradinar si nici inginer horticol, ci doar pasionata de gradinarit si mereu amatoare sa invat lucruri noi. De aceea, tot ce vei citi in continuare se bazeaza pe propria experienta, intai de orice altceva.

Cand poti inmulti hortensiile

Momentul in care inmultesti hortensia este esential pentru succesul operatiunii, mai ales prin lastari pusi direct in pamant. Daca faci asta in primavara, cand lastarii noi abia au iesit si planta a inceput sa creasca, dupa iesirea din iarna, ai toate sansele sa ai pui de hortensie reusiti. Profiti astfel de perioada de crestere puternica a plantei, cand tulpina este frageda inca si radacinile apar mai repede.

Cauta lastari noi de hortensie pe care sa ii inmultesti in aprilie – mai, la ceva timp dupa ce au trecut noptile cu risc de inghet si cat nici zilele nu sunt foarte calde. Lastarii noi apar devreme in tufele de hortensie, dar trebuie asteptat pana mai cresc inainte de a folosi din ei pentru replicare.

Cronologic vorbind, trebuie intai sa iasa hortensiile din iarna si sa poti taia florile uscate, care trebuie lasate asa ca sa protejeze planta de inghet. Dupa ce tai florile uscate imediat dupa un nod care are muguri, vei vedea ca hortensiile cresc vertiginos, dezvoltandu-se lastarii pe care ii folosesti pentru replicare. (Ca nota de subsol, hortensiile rezista iarna la noi, dar uneori au nevoie de protectie. Eu le acopar de obicei iarna cu o panza speciala de gradina si le descopar dupa ce au trecut gerul. )

Ce vezi mai jos este prima mea hortensie, pe care am mutat-o in fata casei de cativa ani, intr-o zona in care are lumina pana la pranz. Infloreste in fiecare an abundent, cu conditia sa aiba apa suficienta, dar care sa nu ii balteasca la radacina.

Inmultirea prin lastari pusi in apa merge si in restul anului, dar depinde in mare masura de conditiile in care ii pastrezi.

Cum faci replicarea hortensiilor

Anul acesta am inmultit si eu, pentru prima oara, hortensiile. Curtea este in reamenajare si am in plan sa plantez mai multe hortensii, pe care ma gandeam sa le cumpar ori de la Lidl, ori de la Hornbach, singurele locuri in care am gasit hortensii care cresc foarte bine la noi. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ: in timp ce toaletam un copac, hortensiile pe care le am deja au fost calcate in picioare si rupte partial, asa ca m-am trezit cu o multime de crengi din care am incercat sa salvez ce se poate.

Am folosit lastarii, plus o folie de alveole speciale pentru insamintat, pe care le aveam de la Auchan. Pamantul este important sa fie bun: am folosit un substrat universal de la Florimo. Mai este de folos o foarfeca si un pulverizator cu apa.

Lastarii mei au avut intre 5 si 7-8 cm inaltime si i-am lasat asa, taind toate frunzele mai putin pe primele doua sau patru din varf. Daca am pastrat doua perechi de frunze, pe cele mai mari le-am scurtat la jumatate, pentru ca lastarul sa nu consume energie hranind frunzele, ci crescand radacina.

Am umplut cu pamant alveolele din plastic si am facut gauri cu un instrument special (dar le poti rezolva si fara el, crede-ma). Am plantat in fiecare alveola cate un lastar, am adunat pamantul in jur si l-am tasat, apoi am udat cu ajutorul pulverizatorului pana cand pamantul s-a inmuiat bine.

Am lasat hortensiile afara, noaptea fiind de la 10 grade in sus. Intr-o singura noapte le-am adus in casa pentru ca au fost doar 5-6 grade, dar am preferat in rest sa le las in mediul natural in care raman si dupa transplantare. In tot acest timp, au stat intr-o zona cu lumina, dar fara soare care sa bata direct (sub o copertina) si am avut grija sa aiba mereu pamantul umed spre ud. Iti dai seama ca s-au prins cand frunzele incep sa creasca si centrul plantei devine verde crud, iar lastarul pe ansamblu se inalta. Nu te speria daca marginea frunzelor se inchide la culoare ori se usuca acolo unde au fost taiate, important este ca lastarul nou plantat sa nu se ofileasca.

Plantarea lastarilor am facut-o in ziua de Florii, iar fix o luna mai tarziu ei arata asa cum vezi mai jos.

Au crescut, bobocii care erau in stadiu incipient se vad bine acum si au si radacina ok, desi nu am vazut-o (ceva imi spune ca este acolo si ca este zdravana). La trei saptamani de la replicare, i-am mutat intr-un ghiveci care sta in soare direct cateva ore pe zi. Si acum, am grija sa aiba mereu pamant umed. Ii mai las sa scoata inca un rand de frunze si ii voi muta iar, intr-un vas mai mare. Nu ii las in pamant inca, ci ii voi planta spre toamna daca vor fi destul de vigurosi. La iarna, ii voi proteja insa de ger, indiferent daca sunt in pamant ori in ghiveci.

Stiu ca va trece putin pana cand voi vedea flori de la ei (oricum raman cu mai putini, pentru o parte si-au gasit deja alti parinti :)), asa cum am de la hortensiile aflate deja in inflorire. Dar am rabdare, pentru ca stiu ca niciun lucru mare sau important nu se face peste noapte.

Inmultirea in apa

Am adaugat aceasta parte la trei luni de la aparitia articolului (in august, mai exact), dupa ce am constatat ca si aceasta varianta functioneaza. Toate incercarile mele de a prinde pui de hortenie pusi in apa s-au soldat cu un esec, de-a lungul timpului, insa acum m-am trezit cu o planta cu radacini far a sa fac vreun efort.

Nu aveam de gand sa inmultesc hortensii in miezul verii, dar nu a fost dupa mine, ci dupa cheful micului rozator al familei, care mi-a decimat o tufa de hortensii din curte.

Am pus o parte in paharul cu apa, dupa ce le-am taiat la o inaltime de 15-20 cm. Singura creanga cu floare a ramas inalta si singura in vaza, intai intr-una mica si apoi in alta, mai inalta. Dupa trei saptamani de stat in vaza cu apa, intr-un loc cu lumina filtrata, am constat din intamplare ca a scos mustati, asa cum se vede mai jos. In schimb, din varfurile lasate in pahar, mai traiesc doar doi, dar nu au radacini, iar capetele sunt gelatinoase si maronii.

In loc de concluzii

Am stat si m-am gandit ce a contat in modul in care am replicat hortensiile de s-au prins toti puii plantati, in conditiile in care nu am folosit substante speciale pentru a grabi inradacinarea, asa cum am vazut ca se face in sere, de catre gradinarii profesionisti. Cat priveste creanga pusa in apa, si acolo cred ca am inteles ce si de ce a functionat.

Variatiile de temperatura trebuie evitate si asta am urmarit sa fac. Lasati afara, lastarii au prins temperaturi intre 10 si 25-26 de grade, in variatia naturala data de alternanta zi – noapte de la sfarsit de aprilie si inceput de mai. Cand am aflat ca urmeaza o noapte rece, am adus lastarii in casa si i-am lasat pe jos, intr-o zona neincalzita, iar a doua zi i-am scos afara inapoi. Nu cred in „te imnolnavesti pentru ca te trage curentul”, dar aici nici curentii reci de aer nu sunt indicati.

Pamantul nu trebuie lasat sa se usuce, pentru ca umezeala si caldura sunt necesare pentru formarea si dezvoltarea radacinilor.

Udarea trebuie facuta uniform, iar apa sa nu balteasca. Altfel spus, nu trebuie ca planta sa aiba „picioarele reci”, respectiv acumularea de apa in partea de jos a pamantului, care, la temperaturi reduse, duce la putrezirea plantei.

Ai rabdare si lasa-i sa creasca! Nu te astepta sa creasca vertiginos din primele trei zile. De fapt, nu te astepta sa vezi vreo schimbare in prima saptamana si chiar trebuie sa te bucuri daca nimic nu misca la ei la inceput. Faptul ca nu se ofilesc este cel mai bun lucru care se poate intampla.

Cand prinzi hortensia in apa, alege crengi mai lungi si mai tari, dar nu lemnificate. Tine vaza intr-un loc relativ luminos, dar fara soare direct si, daca este posibil, evita temperaturile foarte ridicate.

Pe ansamblu, hortensia este o planta nu extrem de usor de ingrijit, dar care te bucura multe luni pe ani cu florile sale daca are tot ce-i trebuie ca sa creasca. Spre deosebire de alte plante, isi poate schimba culoarea florilor, de la roz si pana la albastru, in functie de aciditatea solului. Adica florile sunt albastre in sol mai acid si roz cand solul este mai putin acid. Un truc pe care sa il aplici ca sa modifici aciditatea si sa te bucuri de flori albastre este sa torni la radacina lor o solutie de apa cu otet, in proportie de o lingura de otet la un litru de apa.

Sper ca acest articol sa te inspire si pe tine in proiectele de gradinarit. Daca ti-a placut si iti este de folos, distribuie-l pe Facebook si pe Pinterest ori pe alte canale social media si trimite-l prietenilor pasionati de gradinarit!

Spor in proiecte iti doresc!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

4 thoughts on “Cum inmultesti hortensiile”

  1. Multumesc mult. Chiar ma intrebam daca functioneaza si fara substanta de inradacinare.

  2. Am descoperit azi aceasta pagina si o gasesc captivanta, Incerc sa ma abonez prin e-mail. Sper sa reusesc :))

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top