Imbracarea in autocolant este o solutie accesibila pentru a transforma mobila si a-i da un aspect nou. Ce faci insa daca vrei sa renunti la autocolant si vrei sa il indepartezi de pe mobila sau usi? Uite cum am scos eu autocolantul de pe doua sertare ale unui sifonier, la sase ani dupa ce le imbracasem pentru a le schimba culoarea.
Au trecut cativa ani de cand am folosit autocolantul pentru a schimba culoarea unor sertare de la sifonierul din camera baiatului (vezi proiectul aici). Intre timp, sifonierul a ajuns in atelierul meu, unde negru acela nu se potriveste. Autocolantul trebuie indepartat si vei vedea cum se intampla asta.
![inainte de autocolant](https://i0.wp.com/gabiralea.ro/wp-content/uploads/2019/11/insta3.png?resize=650%2C650&ssl=1)
![colantare cu autocolant negru](https://i0.wp.com/gabiralea.ro/wp-content/uploads/2019/11/insta2.jpg?resize=650%2C653&ssl=1)
![sertare colantate](https://i0.wp.com/gabiralea.ro/wp-content/uploads/2019/11/insta.jpg?resize=650%2C650&ssl=1)
Eu am aplicat metoda pentru a dezlipi autocolantul aplicat de mine pe mobilier, dar la fel se procedeaza si cu cele lipite in ateliere de mobilier, respectiv in cazul mobilei de bucatarie sau a usilor.
Materiale si pasi de urmat
Ca sa desprinzi autocolantul, ai nevoie de un pistol cu aer cald sau un uscator de par, un cutter sau un cutit ca sa desprinzi colturile, alcool tehnic si o carpa curata pentru a sterge, la final, urmele de adeziv.
Desprinzi mai intai colturile, cu ajutorul cutterului, ca sa desfaci marginile autocolantului. Odata ce ai rezolvat asta si ai desprins toate marginile, folosesti pistolul cu aer cald / uscatorul de par ca sa incalzesti autocolantul. Incalzindu-se, adezivul se topeste si autocolantul poate fi desprins cu usurinta.
Nu forta autocolantul cat este rece pentru ca se rupe, iar daca il incalzesti prea tare s eva intinde si se va inmuia, ajungand tot la rupere. Daca lucrezi cu atentie, asta nu se va intampla insa.
La final, daca raman urme de adeziv, le stergi cu alcool tehnic ori cu WD-40 daca sunt mai persistente. Tine minte insa ca, daca folosesti WD-40, va trebui sa indepartezi urmele grase pe care acesta le lasa, iar pentru asta tot alcool tehnic folosesti.
Uite tot procesul in clipul video de mai jos:
Ti-a fost de folos articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de sfaturi!
![cum cureti autocolantul de pe mobila](https://i0.wp.com/gabiralea.ro/wp-content/uploads/2025/02/2.png?resize=780%2C1170&ssl=1)
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube