Cum imbraci mobila in autocolant

Autocolantul este una din metodele la indemana pentru reconditionarea mobilei, preferata uneori vopsirii pentru ca nu cere timp de uscare. Desi pare foarte simplu, si colantarea are capcanele ei, despre care iti povestesc mai jos. Dealtfel, micile greseli sunt cele care fac diferenta intre o mobila colantata care arata ca noua si una pe care mai bine o lasai cum era.

Exemplul meu bun este cel al dulapului din camera copilului. Mobila a fost facuta la comanda, acum zece ani, iar acum trebuia sa-i schimb culorile pentru a se integra in noul decor al incaperii.

Urmareste mai jos pasii si trucurile de urmat ca sa imbraci mobila in autocolant si sa iti iasa bine.

Despre materiale

Evident, cel mai important element este mobila pe care vrei sa o colantezi. Eu am avut de imbracat doua sertare albastre, pe care le voiam negre pentru a se integra in noua schema de culori din camera copilului. Am oscilat intre a le vopsi si a le acoperi cu autcolant si am optat pentru a doua varianta in cele din urma, pentru ca imi pare mai apropiat de restul mobilierului negru pe care il avem deja acolo.

Mobila trebuie sa fie in primul rand curata si degresata, pentru ca adezivul autocolantului sa prinda cat mai bine. Eu obisnuiesc sa sterg cu alcool tehnic mobila, inainte de vopsire ori de aplicarea autocolantului, tocmai pentru a elimina toate impuritatile.

Daca exista bucati rupte ori suprafata nu este perfect plana, repara imperfectiunile cu chit pentru lemn (vezi AICI cum), apoi slefuieste bine, pentru a ajunge la un aspect plat.

Autocolantul il gasesti usor, dar cauta sa iei unul de calitate (alegerea mea este d-c-fix), care are folia destul de groasa ca sa reziste in timp, dar si impermeabila la apa. Dealtfel, stratul de plastic de la suprafata ii asigura protectie si inc azul zgarieturilor, asa ca poti imbraca rafturile si rezista in timp, fara sa se zgarie.

Iti mai sunt de folos o foarfeca, o ruleta si o racleta moale – eu am folosit un burete ramas de la o trusa de unghii, care are spuma pe laterale. Iti este de folos pentru colturi, dar si pentru zonele in care trebuie sa apesi pentru a scoate bulele de aer sau pentru a da un aspect finit colturilor.

Pregatirea pentru colantare

Asa cum am spus, mobila trebuie sa fie curata, degresata. O cureti cu apa si detergent si o usuci bine, ca sa nu ramana umezeala in ea. eu sterg la final cu alcool tehnic, pentru a indeparta impuritatile.

Masori suprafata de acoperit si tai bucata de autocolant cu surplus, ca sa acoperi muchiile si inca 1-2 cm. Daca ai margini sub mobila – asa cum vezi la sertarul din dreapta sus), lasi folia sa ajunga pana la imbinare, ca sa nu existe riscul sa agati autocolantul in timpul utilizarii, dar si pentru aspect (se vede urat diferenta de culoare).

Inca ceva: daca folosesti autocolant care imita lemnul, ia in calcul directia in care sunt orientate fibrele. Daca pui doar partial, asa cum am pus eu aici, aplica-l in acelasi sens ca pe restul mobilei, pentru a nu strica aspectul general.

Cum aplici autocolantul

Asta este partea cea mai simpla, mai ales daca lucrezi pe o suprafata plata. Vezi mai jos, in video, cum l-am intins eu: pornesc cu folia dintr-un capat, unde am fixat-o pe muchie si pe cealalta parte a placii, apoi o tind cu mana dinspre centru spre margini (ca sa nu prinda aer) si o las sa se deruleze de pe suportul de hartie pe masura ce se lipeste.

Poti folosi pentru intinderea foliei pe suprafata si o lamela moale, ca sa fii sigur ca se lipeste cum trebuie. Un card bancar este iarasi bun, dar iti recomand sa il invelesti in textil, ca sa eviti zgarieturile pe care marginea acestuia le poate produce pe folie.

Am vazut ca sunt si recomandari de a folosi aer cald pentru a lipi folia, dar eu iti recomand sa faci asta doar daca ai o suprafata bombata sau o muchie rotunjita. Sub aer cald, folia se intinde, iar asta duce la aparitia cutelor, pe care nu le poti absorbi in vreun fel. De aceea, aerul cald se foloseste mai ales in industria auto, unde folia se pune pe suprafete bombate.

Sau ai mai putea folosi aerul cald daca cumva lucrezi cu folia la temperatura scazuta, caz in care adezivul poate prinde mai greu.

Si inca un truc: pentru o prindere mai buna, pulverizeaza putina apa pe suprafata de lipit, care va dilua adezivul

Lipirea muchiilor

Este destul de simplu: intinzi folia fara sa tragi, urmarind sa nu ramana aer sub ea, apoi o apesi spre marginea placii, ca adezivul sa prinda pe ambele laturi.

Faci acelasi lucru si pe dedesubt, pana cand autocolantul acopera perfect toate zonele.

Lipirea colturilor

Aici apar de obicei problemele in colantarea mobilei, mai ales daca ai colturile rotunjite. Folia trebuie sa imbrace bine coltul, fara sa aiba margini strambe si fara sa iasa in afara muchiei. Daca faci corect taieturile, iti iese cum trebuie.

Hai sa iti spun cum fac eu. Lipesc folia pe suprafata de deasupra si apoi fac doua taieturi, ambele in acelasi plan cu suprafata colantata, in continuarea muchiei. In urma acestor taieturi, rezulta o fasie ingusta, pe care o lipesc prima. Urmeaza la lipire partea care vine dedesubt, adica de jos in jus, pe care o lipesc cu grija sa nu faca vreo cuta. In final, partea de deasupra, care vine de sus in jos, vine si acopera totul.

Important aici este modul in care faci cele doua taieturi: trebuie sa fie duse pana la colt, la suprafata pe care lipesti, pentru ca folia sa nu se indoaie prost si sa duca la cute, cand o lipesti. Un mic truc care te poate ajuta este ca partea de folie care vine deasupra sa fie cu un milimetru mai scurta, ca sa nu ajunga fix pe muchie, ci un pic langa colt. Faci asta taind o fasiuta oblica cu latimea maxima de 1-2 mm, din partea care vine deasupra. Astfel, imbinarea nu va veni fix pe muchie si, daca din greseala atingi coltul, autocolantul nu se va agata.

La final, eu „ajut” autocolantul sa se lipeasca mai bine presand peste tot pe colt cu ceva moale – o laveta din pasla ori un burete pentru slefuit unghii. Daca ai facut bine taieturile si nu ai prins aer sub folie, vei avea colturile ingrijit lipite, asa cum vezi mai jos.

Montarea butonilor pentru mobila

Nu este mare lucru, dar este un mic amanunt de care sa tii cont. Probabil ai deja caurile date si trebuie doar sa pui butonul sau manerul. Cum ai acoperit deja suprafata, orificiul nu se mia vede, insa il vei gasi usor pentru ca se vede ca o urma adancita, daca te uiti de aproape. Ca sa ai un aspect perfect, dai gaura pentru surub pe partea cu autocolant, apasand usor cu surubelnita exact in adancitura respectiva.

Dupa ce ai gaurit autocolantul cu surbelnita suficient cat sa incapa un surub, prinzi butonul sau manerul si gata!

Finisajele finale

Aspectul final este unul finit cand toate micile defecte sunt inlaturate sau corectate. Unul din defecte poate fi faptul ca, pe dedesubt, folia nu se suprapune perfect cu marginile. Indepartezi usor surplusul de folie cu ajutorul unui cutter.

O alta problema poate fi aceea ca au ramas bule de aer sub folie. Scapi de ele cu ajutorul unui ac foarte ascutit, intepand usor zonele cu bule si apasand apoi pe ele cu o laveta, ca sa scoti aerul si sa se lipeasca.

In final, urmand sfaturile pe care si tie ti le-am dat, am schimbat total aspectul dulapului din camera copilului, folosind doar o bucata de autocolant si un marker negru permanent, cu ajutorul caruia am colorat butonii din lemn de la usi.

Adaptarea despre care ti-am spus se integreaza intr-un plan mai larg, din care fac parte inclouirea corpurilor de biblioteca si biroul. Nu-ti povestesc inca prea multe despre asta, pentru ca sunt alte doua-trei proiecte separate, dar vei vedea in curand cum am transformat camera de copil mica intr-o in capere adaptata unui adolescent.

Daca ti-a fost de folos acest articol, trimite-l prietenilor caare au nevoie de sfaturi pentru reconditionarea mobilei si distribuie-l si in social media! Cineva sigur va avea nevoie de el!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top