Cum fixezi chiuveta si plita pe blatul de bucatarie

Am inceput anul cu o schimbare in bucatarie, inlocuind blatul de bucatarie dupa aproape 13 ani de utilizare. Am schimbat intre timp si chiuveta, iar provocarea de acum a fost sa gasesc un mod de a o fixa fara sa stric blatul de bucatarie. Aceeasi chestiune s-a pus si legat de plita, unde era nevoie de o izolatie, tot fara sa afectez aspectul blatului.

Solutia pe care am ales-o si pe care ti-o arat mai jos este sa montez un cheder in locul oricarei alte metode folosite in mod uzual. De ce si cum am facut asta iti explic in continuare.

De ce cheder si nu altceva?

Durata de viata a unui blat este de cel putin 10 ani, al meu a rezistat 13 ani, deci as zice ca a rezistat bine. Acum trei ani, am vopsit blatul, proiectul fiind cel despre care ti-am povestit in articolul de aici. Am decis sa il schimb pentru ca se inflitrase apa in jurul chiuvetei inca de dinainte de vopsire, din cauza faptului ca siliconul sau masticul pe care le-am folosit nu au izolat suficient.

Drept urmare, am cautat alta solutie si m-am orientat spre folosirea unui cheder in loc. Ideea era sa gasesc o solutie care sa izoleze foarte bine, dar care sa nu implice lipirea de blat a chiuvetei si a plitei. Poate fi nevoie sa umblu la racorduri, ceea ce se face mult mai usor ridicand plita ori chiuveta decat fortand un om de 95 kg sa se strecoare intr-un dulap.

In plus, chiuveta veche a fost lipita cu silicon si nu va spun cat de greu am desprins-o de blat, cand a trebuit sa o schimb. Apoi, am observat la masticul de la plita nu este o solutie pentru ca asigura doar fixarea ici si colo, nu si izolarea zonei. Iar daca se intampla sa curga ceva dintr-o cratita de pe foc (se intampla oricui, sa stii!), masticul nu impiedica lichidul sa se scurga pe sub plita, in dulap.

Asa am ajuns la cheder: permite izolarea perfecta fara sa lipeasca cele doua corpuri intre ele. Functioneaza ca in cazul unei usi sau a unei ferestre: chederul se comprima prin presare si ocupa total spatiul dintre cele doua corpuri, asa ca nu ramane loc pentru a se scurge ceva. L-am cumparat la metru din Dedeman (4-5 lei metru, daca nu ma insel) si am ales profilul dublu in D. Pentru ca l-am desprins la mijloc, din cei doi metri cumparat am avut de fapt patru metri de cheder.

Nu stiu cat de variata este oferta de chedere din punct de vedere al culorii, dar albe si maro gasesti in mod sigur. Vei vedea mai jos insa ca s-ar putea sa nu fie prea importanta culoarea cata vreme nu se vede mai nimic din cheder, odata ce plita si chiuveta sunt fixate pe blat.

Cum lipesti chederul pe blatul de bucatarie

Evident ca trebuie sa ridici de pe pozitie plita si chiuveta de pe blat si sa cureti foarte bine marginile gaurii de ontare. Apoi, foloseste solvent de uz tehnic si o carpa sau discheta pentru demachiere pentru a sterge foarte bine zona din jurul gaurii, unde va veni lipit mai tarziu chederul.

Se poate lipi chederul si pe chiuveta in loc de blat, solutie care cred ca este mai potrivita pentru blaturile din lemn, care trebuie relacuite periodic. Astfel, se evita stergerea cu alcool a blatului inainte de lipire, care ar putea strica lemnul sau l-ar pata. Chiuvetele din compozit cel putin – cum este a mea – au o margine suficient de lata pe dedesubt pentru a lipi acest cheder.

Revenind la lipirea pe blatul de bucatarie, asezi plita sau chiuveta inapoi si trasezi usor conturul cu creionul, ca sa stii care este limita pana la care poti pune chederul. In interiorul acestui contur fixezi apoi chederul, asezandu-l drept si de jur imprejur, fara spatii libere prin care sa se poata scurge lichid de pe blatul de bucatarie dedesubt.

Iti recomand sa folosesti o singura bucata pe toata lungimea, ca sa eviti scrugerile prin colturi. Ca sa se aseze bine chederul la colturi, faci mici taieturi de 90 de grade pe latura care vine pe interior, apoi indoi exact pe conturi. Chederul se va aseza ingrijit, ca o rama de tablou. Deasupra asezi plita sau chiuveta si gata!

Cum va rezista in timp? Ramane sa vad, insa ma incanta foarte tare faptul ca este perfect izolat in jur.

chiuveta fixata cu cheder pe blatul de bucatarie

Si in variantele anterioare, plita si chiuveta erau putin ridicate fata de blat, dar cred ca se va rezolva si treaba asta, pentru ca sunt convinsa ca se va turti chederul in timp, din cauza greutatii (chiuveta mea din compozit are 12 kg).

Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top