Cum faci un hol mic sa para mare. 5 reguli

Rolul holului intr-o casa este de a fi o zona tampon intre exterior si locuinta, izoland termic si lasand loc celui care intra sa se acomodeze la conditiile din interior. Tot aici te pregatesti de plecare, iti tii hainele de iesit, cheile, geanta sau papucii de casa, pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei.

Cam multe sarcini pentru un spatiu atat de mic, nu? De aceea am adunat aici 5 principii de urmat in amenajarea holului, astfel incat sa ai mai mult spatiu si sa il faci sa para mai mare.

Iar daca participi la concursul despre care iti vorbesc mai jos, sponsorizat de Policolor, ai sansa de a castiga un premiu care-ti permite sa aplici si tu ceea ce-ti spun mai jos!

Ca sa maximizezi spatiul intr-un hol minuscul, trebuie sa actionezi in mai multe directii – reduci volumul obiectelor de depozitat si optimizezi spatiul, prin configurarea inteligenta a pieselor de mobilier. In plus, amplifici senzatia de spatiu folosindu-te de culoare, luand in calcul toate elementele – pereti, usi, mobilier, tavan si pardoseala, asa cum ti-am povestit si la atelierul in care ti-am vorbit despre culori si amenajare,  organizat de Policolor.

1. Pastreaza in hol doar ceea ce iti trebuie

In hol ai nevoie de un cuier pentru haine si genti, o oglinda, o zona de stat cand te incalti, un loc pentru depozitarea incaltamintei si a umbrelelor si un altul in care sa pui cheile. Ca sa respecti normele ergonomice, ai nevoie de spatiu, cel mai adesea insuficient. Unde sa pui toate astea in cei doi metri patrati pe care ii are un hol minuscul?

Evalueaza incaltamintea si hainele de purtat pentru anotimpul rece si vezi cate dintre ele raman in circuitul zilnic. Daca folosesti doar ocazional o haina groasa ori o pereche de pantofi, atunci locul lor nu este in hol, la indemana.

Judeca la fel in cazul umbrelelor si al gentilor agatate la intrare, iar din papucii de casa pastreaza doar ceea ce porti efectiv zi de zi. In hol trebuie sa ai MAI INTAI ceea ce iti trebuie frecvent. In masura in care spatiul iti permite, poti adauga alte lucruri, dar atunci tine cont de urmatorul punct, si anume…

2. Depoziteaza inteligent

Asta inseamna sa folosesti toate spatiile si sa le optimizezi pe cele pe care le ai deja. Depoziteaza pe verticala si construieste rafturi pana in tavan, pastrand rafturile superioare pentru obiecte folosite rar.  Adopta ideea dulapurilor pe tot peretele daca spatiul iti permite.

Daca ai nevoie de spatiu de miscare, plaseaza rafturi deasupra usii, pe toata latimea peretelui, iar pe ele pune cutii pentru depozitare. Asezi acolo papucii de casa pentru oaspeti, fularele si gentile de schimb. Inclusiv bicicleta o poti depozita in hol, daca ii construiesti un suport la inaltime, ca sa o poti suspenda.

Muta cuierul intr-o debara, in care poti depozita si pantofii, in partea de jos. Fa asta mai ales in holurile foarte inguste, unde plasarea unui cuier cu haine pe perete impiedica deschiderea usii de la intrare.

Pentru amplificarea senzatiei de spatiu, evita mobila masiva pusa direct pe podea ori pe cea construita din placi intregi, optand in schimb pentru un cuier si rafturi din sipci. Gasesti astfel de suporturi la magazinele mari de bricolaj si le poti vopsi – asa cum am facut si eu – in aceeasi culoare cu peretele. Iti explic mai jos de ce.

Amplaseaza pantofarul pe picioare de cel putin 10 cm si foloseste un raft suspendat pentru chei si facturi. Pardoseala ramasa libera lasa impresia unui hol mai mare.

3. Mizeaza pe multifunctionalitate

Monteaza agatatori in curier pentru umbrele si monteaza o polita sub oglinda, pentru chei si alte nimicuri. Foloseste un taburet cu spatiu de depozitare, ca sa rezolvi doua probleme odata. Iar mobila ridicata pe picioare iti ofera spatiu de depozitare suplimentar, cei 10 cm fiind suficienti ca sa strecori sub ea incaltamintea pe care o porti frecvent.

Mizeaza pe arta functionala, alegand drept decoratiune un suport pentru chei sau o tabla magnetica unde ai listele cu lucrurile de facut sau biletele la film ori cu programari la medic.

4. Alege corect lumina

O sursa de lumina instalata direct pe tavan – adica o plafoniera – va crea impresia unui spatiu mai amplu, scaldand in lumina intreaga incapere. Culoarea luminii are chiar mai mare importanta decat puterea ei, astfel ca iti recomand sa alegi becuri cu lumina alba naturala, respectiv cele care au o temperatura de cel putin 2700 grade Kelvin. Verifica ambalajul becului cand cumperi si cauta aceasta specificatie.

5. Foloseste-te de culoare

Culoarea te ajuta nesperat in rezolvarea nevoii de spatiu. Alege culori deschise pentru aceasta zona, adesea lipsita de lumina naturala.

Monteaza o pardoseala deschisa la culoare si care sa fie usor de curatat – imitatie de lemn rustic ori gresie care imita piatra naturala, in tonuri de gri si bej. Gresia lucioasa si in culori solide (stil marmura alba sau bej) este greu de intretinut, astfel ca opteaza pentru materiale in care culorile se amesteca in stil natural. Alege gresie rectificata (se monteaza aproape fara rosturi), ca imbinarile dintre placi sa nu fie vizibile si sa iti fractureze vizual spatiul. Continua cu aceeasi pardoseala in camera urmatoare, daca este posibil, continuitatea ajutand la amplificarea senzatiei de spatiu.

Vopseste in alb tocurile usilor si plinta, ca sa subliniezi vizual spatiul si sa ii dai amploare. Efectul se amplifica daca folosesti rafturi suspendate si mobila ridicata pe picioare din metal.

Albul este o optiune pentru multi dintre noi, dar iti recomand sa iei in calcul si variatiile lui, optand pentru un alb nuantat, astfel incat sa existe o legatura intre hol si culorile din restul casei tale. Producatorul roman de vopsele Policolor are, de exemplu, peste 30 de nuante de alb din care o poti alege pe cea potrivita pentru lavabila ta pentru hol. Vezi mai jos doar o parte, pe celelalte le gasesti in Cartela de culori SPOR Policolor AICI. Tine minte si faptul ca monitorul calculatorului modifica intensitatea culorilor, astfel ca ele, in realitate, pot iesi mai pale decat le vezi aici.

Amplifici senzatia de mai mult spatiu colorand la fel mobila si peretii. Avand o singura culoare in tot holul, nu mai fragmentezi vizual zona si ascunzi elemente care altfel ar fi mult mai vizibile – pantofarul, cuierul sau alt mobilier de care mai ai nevoie in hol. Adica asa cum am facut si eu cu suportul meu pentru pantofi.

Este usor sa folosesti aceeasi culoare in tot holul folosind lavabila SPOR baza de nuantare si emailul SPOR aqua pe baza de apa, pe care le poti alege in aceeasi nuanta, folosind paleta de culori de AICI.

Castiga kitul Policolor si iti zugravesti singur holul!

Mai mult, ai sansa de a-ti zugravi holul conform recomandarilor de mai sus – mobila si pereti in aceeasi culoare, tocuri de usa si plinta albe, daca participi la concursul sponsorizat de Policolor si organizat pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor.

Ce trebuie sa faci ca sa participi? Urmareste cele doua pagini de Facebook – Gabi Ralea DIY & Decor si Policolor – daca nu ai facut-o deja si raspunde la intrebarea concursului – „Care este codul culorii SPOR Policolor pe care ai vrea sa o folosesti in renovarea holului tau?”, intr-un comentariu la postarea de AICI. Adauga raspunsul tau pana in 21 octombrie, ora 13.00, la postarea de pe Facebook si poti castiga un kit de produse Policolor pentru renovarea holului, in culoarea pe care tu ai ales-o! Despre regulamentul acestui concurs poti citi mai multe AICI. Mult succes!

UPDATE:

Concurs are un castigator, in persoane Mihaelei Durac, care a castigat kitul de renovare a holului in nuanta dorita, Almonds 8A02. Felicitari!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top